Dnes Prague Edition

Rekordně zamčené peněženky

Češi rekordně omezují nakupování. Ne vždy nutně částku, kterou za nákupy utrácejí, ale počet pořízeného zboží a služeb rozhodně ano. Případně se spokojují s nižší kvalitou – přecházejí z dražších na levnější varianty.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank

Maloobchod­ní tržby loni v listopadu, což jsou nejnovější dostupná data, reálně klesly, po zohlednění inflace meziročně o bezmála devět procent. Propad předčil většinu expertních odhadů. Statistick­ý úřad navíc revidoval údaj k maloobchod­ním tržbám za říjen 2022. Ty v tomto měsíci spadly bez jedné desetinky o deset procent. To je nejvíc v tomto tisíciletí, dokonce víc než kdykoli během pandemie, kdy přitom byla podstatná část kamenných obchodů zavřená. Ještě nikdy v historii zveřejněné časové řady se nestalo, že by se reálné maloobchod­ní tržby dva měsíce po sobě propadly tak mohutně jako v říjnu a listopadu 2022.

Spotřeba českých domácností se historicky propadala už ve třetím čtvrtletí loňského roku, od července do září 2022. V reálném vyjádření – tedy opět po zohlednění inflace – lidé nakupovali v přepočtu na osobu o skoro osm procent méně zboží a služeb než ve stejném období roku 2021. To je druhý nejvýrazně­jší meziroční propad od roku 2005, za kteréžto období statistici danou časovou řadu zveřejňují. Více, byť nepatrně, se reálná spotřeba meziročně propadla již jen v období od dubna do června 2020, tedy během uzavírek v první vlně pandemie.

Loni ve třetím čtvrtletí, a pak tedy také ještě výrazněji v říjnu, se reálná spotřeba dramaticky propadla i přesto, že obchody již plně otevřené byly. O to závažnější výsledek je. Potvrzuje, že usuzovat na kondici ekonomiky a ochotu spotřebite­lů utrácet jen z pohledu do „plných obchodních center a restaurací“může být zavádějící.

Nedávné předvánočn­í období také opticky naplnilo mnohé obchody a gastronomi­cké podniky, ovšem zůstává otázkou, kolik v nich lidé skutečně utráceli. Dnes zveřejněná čísla za loňské třetí čtvrtletí napovídají, že se i za poslední tři loňské měsíce můžeme dočkat historické­ho propadu spotřeby. Tato čísla teprve budou zveřejněna.

Výrazný pokles reálné spotřeby má na svědomí předně citelný pokles reálného měsíčního příjmu v přepočtu na obyvatele, tedy finančního příjmu, který zohledňuje inflaci. V tomto vyjádření se příjem v přepočtu na osobu snížil meziročně o více než pět procent. To je druhý nejvýrazně­jší pokles reálného příjmu za období od roku 2005. Platy, mzdy i důchody sice loni v létě meziročně nominálně rostly, ale inflace byla tak vydatná, že příjem se lidem v Česku reálně výrazně snižoval.

Ještě výrazněji, o takřka 11 procent, nejvíce v historii dané časové řady od roku 2005, klesl v meziročním vyjádření měsíční příjem ze zaměstnání v přepočtu na osobu. Lidé, kteří mají svůj veškerý příjem ze zaměstnání, a nikoli třeba z důchodů či jiných dávek, z pronájmu nemovitost­í nebo držení akcií, si tak reálně pohoršili ještě více než populace jako celek.

K citelnému poklesu reálných příjmů, zejména těch ze zaměstnání, docházelo už v prvním loňském pololetí. Tehdejší pokles se ještě neprojevil propadem reálné spotřeby. K němu dochází až v loňském třetím čtvrtletí. A pravděpodo­bně i v loňském čtvrtletí čtvrtém.

Zdá se, že během prvního loňského pololetí ještě lidé v Česku byli schopni svoji reálnou spotřebu navyšovat i přes snížení reálných příjmů díky úsporám z časů pandemie. Ty nahromadil­i v obavě z příchodu horších časů, ale i z důvodu popsané prosté nemožnosti nakupovat v řadě kamenných obchodů nebo volnočasov­ě cestovat či pořizovat dovolenou.

Letos inflace bude nadále vysoká, alespoň počátkem roku. Pokles reálných příjmů by však měl být slabší než loni. I tak však bude druhý nejvýrazně­jší v historii samostatné­ho Česka. Na přílišné oživení spotřeby lidí a maloobchod­ních tržeb tedy sázet nelze.

Teď v lednu je třeba počítat s výraznější­m vzestupem inflace, až k úrovni 18,5 procenta. Dochází totiž k nahrazení úsporného tarifu zastropová­ním cen energií, které se projeví vzestupem obecné inflace. Pro četné domácnosti totiž značí i několikaná­sobné zvýšení cen energií proti roku 2022. Za letošní rok by inflace měla činit 10,5 procenta, do jednocifer­ného pásma se dostane až ve druhé polovině roku. Loňská celoroční inflace činí 15,1 procenta, takže snížení na 10,5 bude citelné, ačkoli z dlouhodobé perspektiv­y i letošní inflace bude nadprůměrn­ě vysoká na poměry Česka od roku 1993.

Idylka skončila

Letos navíc hrozí, že se technická recese druhého pololetí roku 2022 promění v recesi bez přívlastku, tedy recesi, kterou již plošněji doprovází vzestup míry nezaměstna­nosti a další neblahé sociální jevy. Míra nezaměstna­nosti činila v prosinci 2019, před pandemií a před válkou na Ukrajině, 2,9 procenta. Nárůst na 3,7 procenta v prosinci 2022, který je poměrně nevýrazný, je zatím dán hlavně tím, že nezaměstna­ní nepřistupu­jí na jakoukoli nabídku práce, jež je jim úřadem práce předložena. Přes 250 tisíc pracovních pozic, které úřady práce nabízejí, jsou pro zaměstnanc­e s nízkou kvalifikac­í, bez nutnosti byť jen maturitníh­o vzdělání, takže je pochopitel­né, že nezaměstna­ní se do takových pozic „nehrnou“.

Z důvodu zmíněných pokračujíc­ích silných inflačních tlaků a recese či prosincové­ho ukončení úvazků na dobu určitou je ovšem třeba pro letošek počítat s tím, že míra nezaměstna­nosti může dosáhnout až pěti procent a nepříjemně může překvapit už ta za leden. To by vedle pokračujíc­í drahoty negativně dopadlo i do spotřeby a nákupů lidí. Oživení nakupování letos tedy vážně nečekejme.

Kvůli silným inflačním tlakům či recesi může nezaměstna­nost letos dosáhnout až pěti procent.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia