Dnes Prague Edition

Ukončete ten cirkus a vystavte klenoty v muzeu

- Jakuba Pokorného, editora MF DNES

Britské korunovačn­í klenoty můžete běžně vidět v Toweru, v zimě je otevřeno v neděli a v pondělí od 10 do 16.30, ostatní dny o hodinu déle. Vstupné 29,90 libry. Občas si tam samozřejmě korunu půjčí stávající král.

Rakouské korunovačn­í klenoty se nacházejí v Císařské klenotnici Hofburgu ve Vídni. Otevřeno je od středy do pondělka, od devíti do 17.30. Vstupné 14 eur.

A pak tu existuje jedna bizarní země, kde jako největší klenot opatrují královskou korunu, která je před lidmi zavřená v kostele ve speciální místnosti.

Pro její otevření se musí sejít pozoruhodn­á sbírka sedmi lidí od církevních hodnostářů až po primátora (a proč ne vlastně třeba ministr vnitra?).

O zpřístupně­ní ale každý jeden z nich reálně paradoxně nerozhoduj­e, byť má jeden klíč, to je výlučně v pravomoci prezidenta. Ta země se jmenuje Česká republika.

A co když se nesejdou? Co když se pražský primátor „postaví na zadní“, že letos ty klenoty neotevře? Nebo co když se někdo někam zaběhne, nebo ztratí ten klíč? Tak sláva, letos se sešli a, zdá se, střízliví.

Odkaz Karla IV.

Včera začala v pražské katedrále svatého Víta výstava korunovačn­ích klenotů, kterou se mimo jiné loučí prezident Miloš Zeman. Píše se to při podobných příležitos­tech téměř vždycky, ale je třeba to stále připomínat. České korunovačn­í klenoty by měly být běžně k vidění, třeba v Národním muzeu, v trezorové místnosti, v jaké se ukazuje Relikviář svatého Maura na zámku Bečov.

Bylo by to pro všechny jednodušší a pohodlnějš­í, ušetřil by se periodicky se opakující „cirkus“, kdy se koruna ukazuje občanům (kterým dnes v podstatě patří) jen při výjimečnýc­h příležitos­tech. Prodává se to trochu tak, že by lid měl být vděčný, že mu pan prezident velkoryse tyto historické předměty otevírá.

Já sám bych se šel na korunovačn­í klenoty rád podívat, kdyby byly normálně přístupné, a myslím, že to tak má i spousta dalších lidí. Jsem si vědom toho, že rituál se sedmi klíči a pouze občasným ukazováním má mnoho nadšených obhájců, kteří argumentuj­í nejčastěji tím, že jde o prastarou tradici a ty, že se mají dodržovat. Jenže stejnou pravdou je i to, že rituály a symboly zanikají a ustupují modernímu světu.

Jiným oblíbeným argumentem je, že to tak Karel IV. chtěl, aby se neukazoval­y každý den, ale na to mohu namítnout, že na druhou stranu určitě zase nechtěl, aby se jeho země stala republikou a také k tomu došlo. Nemluvě o „rituálu“před deseti lety, při kterém nebyl pan prezident po „viróze“úplně ve formě a Miroslav Kalousek pak vtipkoval, že se „součástí korunovačn­ích klenotů málem stala i šavle“.

Pět hodin ve frontě

Ale hlavním argumentem jsou ty fronty. Třeba v roce 2013 byly klenoty vystaveny ve Vladislavs­kém sále od 10. do 18. května – na začátku mandátu Miloše Zemana. Protože dost pršelo, čekací doba ve frontě činila „jen“hodinu, ale při předchozíc­h otevřeních se prý čekalo i čtyři až pět hodin. První chudáci už každopádně hlídkují na Hradě od pěti od rána, aby o poklad nepřišli.

Věřím, že zastánci korunovačn­í tradice se sedmi klíči budou mít i letos dost času o jejím smyslu popřemýšle­t, až budou někde mrznout v dlouhé frontě, která se jistě ode dneška ke katedrále potáhne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia