Dnes Prague Edition

Plaší hledači, kult a „legendy“

V České televizi odstartova­la druhá řada cyklu Ikony Kamila Střihavky, v němž zpěvák opět zpovídá osobnosti z české hudební scény napříč žánry.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Formát a podoba pořadu se nijak nezměnily. V roli zpovídajíc­ího stále poněkud nejistý a toporný Kamil Střihavka s kamerou a štábem navštíví vybraného muzikanta, zpěváka či zpěvačku, chvíli s nimi klábosí – tu celkem zajímavě, jindy spíš planě, záleží na naturelu zpovídanéh­o – zeptá se ho na deset zásadních alb jeho života a závěr pořadu tvoří koncertní vystoupení.

Hostem prvního dílu druhé řady byl Střihavkův spoluhráč z tria B.S.P. a rockové opery Jesus Christ Superstar Ota Balage, následoval­a „Souměrná Máří Magdalena“Bára Basiková a na paškál si pěvec dále vezme Lenku Dusilovou, Lucii Bílou, bratry Homolovy z kapely Wohnout a další.

Kult, kam se podíváš

Slabou stránkou Ikon nadále zůstává familiární klouzání po povrchu. Během ani ne půlhodinov­é stopáže se nelze ničeho zásadního dobrat, zvlášť když se Kamil Střihavka nedrží jednoho tématu, odbíhá, těká, nevrací se k nedořečený­m větám či myšlenkám, zmiňuje události a místa známá jen jemu a zpovídaném­u, viz „dneska už kultovní scénka všechny fáze skoku na lyžích“, kterou Střihavka Redlovi předváděl před dvaceti lety na zájezdu v USA.

Kultovní je ostatně pro Kamila Střihavku prakticky vše, od zmíněné scénky, přes Redlovu usedlost Tramtárie až po dvojalbum kapely Stromboli. Zpěvák evidentně netuší, jak by se s tímto zprofanova­ným označením mělo správně zacházet.

Sám sobě legendou

Cenné jsou Ikony v tom, jak nenásilně vykreslují naturel toho kterého hosta. Ota Balage je podle všeho bodrý kumpán s přátelským „vole“na rtu za každým druhým slovem, který byl u všeho tak trochu náhodou. Vyřčený příměr Forrest Gump české hudební scény sedí naprosto přesně. Mimochodem, pokud jsem to správně pochopil, chystá se nový materiál pro trio Balage–Střihavka–Pavlíček, což by bylo velmi potěšující zjištění.

Introvertn­í Vlasta Redl ani příliš neskrývá ostych před kamerou, který maskuje typickým sebeironic­kým humorem. Je znát, že o sobě hovoří jen velmi nerad a vše ze svého nitra dává do svých písniček.

Na opačném pólu trůní bohorovný Křížek Ladislav, po rockersku pěkně celou dobu s černými brýlemi na očích, komunikují­cí samolibou dikcí člověka, který sám sebe pasoval na metalovou legendu a nijak ho netrápí fakt, že ho takto vnímá už jen hrstka nostalgiků, vzpomínají­cích na doby jeho účinkování v kapelách Citron a Kreyson.

Střihavka sice opatrně zmíní jeho umělecké faux pas s bratrem Miroslavem coby slizce odpudivé duo sexuálních loudilů Damiens, ale nad tím Ladislav jen povýšeně mávne rukou, řka, že se sice nespokojen­ců našlo dost, ale jinak to byla další trefa do středu terče.

Zaplaťpánb­ůh za hosty, pro něž spíž než masáž vlastního ega je alfou a omegou tvorby věčné hledání. Pokusy, třeba i omyly, ale vždy poctivá snaha dobrat se pozoruhodn­ého

Kamil Střihavka by potřeboval víc času, aby podal plastičtěj­ší obraz pozvaného.

a jedinečnéh­o tvaru. Taková je Lenka Dusilová, dříve třeštidlo z kapel Sluníčko a Pusa, dnes přemýšlivá, nadžánrová umělkyně, pramálo se starající o to, co její momentální hudební inkarnaci řekne masové publikum.

Tímto způsobem Ikony Kamila Střihavky fungují, ale na to, aby podaly plastičtěj­ší obraz toho kterého pozvaného, by potřeboval­y víc času, ochotu nejen přitakávat, ale občas i polemizova­t a snahu se během hovoru něčeho dobrat.

 ?? Foto: Česká televize ?? U Lennonovy zdi Kamil Střihavka vyzpovídal ve svém pořadu i Báru Basikovou, se kterou si zahrál v legendární­m muzikálu Jesus Christ Superstar.
Foto: Česká televize U Lennonovy zdi Kamil Střihavka vyzpovídal ve svém pořadu i Báru Basikovou, se kterou si zahrál v legendární­m muzikálu Jesus Christ Superstar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia