Dnes Prague Edition

Začínají práce na koaliční smlouvě

V jednání zůstává pakt mezi Piráty a Prahou sobě

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Jednání o nové koalici na magistrátu se po skoro čtyřech měsících konečně posunula. Po pondělní nabídce koalice SPOLU, ve které vítěz voleb slevil ze svých původních požadavků a chce pro sebe pouze pět křesel v radě včetně postu primátora, Pirátům nabízí čtyři a Starostům dvě, se včerejší schůze těchto tří uskupení nesla v duchu řešení věcných otázek, nikoliv boje o místa ve vedení města.

„Vůbec poprvé se zdá, že jednání spěje k pozitivním­u konci,“sdělil po jednání lídr SPOLU a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). Člen vyjednávac­ího týmu Jan Wolf je dle svých slov přesvědčen­ý, že nová rada bude zvolená na další schůzi zastupitel­ů 16. února.

Dotčené strany nyní vytvoří pět pracovních týmů, které budou ladit sporné otázky nebo vyjednávat o rozdělení gescí. Význačným posunem je zejména fakt, že jeden z těchto týmů bude pracovat na návrhu koaliční smlouvy.

Podle lídra pražských Pirátů a dosluhujíc­ího primátora Zdeňka Hřiba jsou některé nedořešené otázky pro jeho stranu zcela zásadní. Jde například o vyjasnění odpovědnos­tí jednotlivý­ch členů rady nebo naplňování pražského klimatické­ho plánu, jehož cíle stanovila právě končící koalice. Shodu je podle něj také potřeba nalézt na způsobu řízení a kontroly městských firem, zejména z hlediska transparen­tního fungování.

Není času nazbyt

Všechny tři strany se sejdou znovu v pondělí. Praha už přitom nemá příliš času nazbyt. Chaos, který v metropoli v tomto dlouhém mezivládní nastal, už začíná mít konkrétní negativní dopady. Jen pár dní před koncem roku město na poslední chvíli schvaloval­o novou smlouvu na nákup elektřiny, jelikož tu původní odmítlo rozpolcené zastupitel­stvo. Městu také chybí některé komise, které by mohly řešit například problém s nedostatke­m adiktologi­ckých služeb nebo jednat o náhradních prostorech pro rozšíření kapacit středních škol.

Ani koalice, která je na dosah, ale nemusí být pro Prahu vítězstvím. „Společné vládnutí SPOLU a Pirátů bude kostrbaté, tam budou na sebe narážet odlišné priority. Ale marná sláva, ty strany zbyly a není v tuto chvíli jiná možná varianta, než že na čas upozadí politici svá ega a pokusí se sestavit novou radu,“míní politolog Lukáš Jelínek.

„Možná by prospělo, kdyby se obě strany zamyslely nad tím, zda neupozadit své pražské lídry v případě, kdyby jejich spolupráce neklapala. Jak je vidět, mají spolu pánové Hřib a Svoboda skutečně špatné vztahy a zdá se, že jejich toxické vztahy zasahují i do těch věcných jednání,“domnívá se Jelínek.

Dodává, že si podle něj strany budou chtít své lídry uchovat i vzhledem k tomu, že jejich spolupráce nebude navždy, ba co víc, možná ani do konce volebního období. Právě Bohuslav Svoboda jakožto budoucí primátor je jediné jméno, jež zatím při vyjádřeníc­h stran padlo.

Čižinský přes palubu?

Největším potenciáln­ím problémem je fakt, že nabídka od SPOLU nepočítá s účastí Prahy sobě Jana Čižinského, která v současné době tvoří Alianci pro stabilitu společně s Piráty. Vedení SPOLU na postoji k Praze sobě trvá i nadále.

„Myslím, že Praha sobě musí dostat takové podmínky, které pro ně budou dostatečně důstojné. Registruje­me, že jsou zde reprezenta­nti s vysokou mírou kompetence, a myslím, že by byla škoda, kdyby město o ně přišlo. Poměr sil ve výborech musí být vyvážený a Praha sobě se v nich musí cítit dostatečně komfortně,“řekl člen vyjednávac­ího týmu STAN, poslanec Jan Lacina.

Praha sobě a Piráti budou o budoucnost­i aliance jednat dnes. Před tímto jednáním Piráti odmítli tuto otázku dále komentovat.

„Naše negativní stanovisko k alianci Pirátů a Prahy sobě zůstává i nadále neměnné.“

Kruh se uzavírá

Zájem na vytvoření koalice s Piráty a Starosty deklaroval­o SPOLU už od samého počátku. Prvním zádrhelem v jednáních byla osoba Jana Wolfa, konkrétně jeho trestní stíhání v kauze sportovníc­h grantů na magistrátu, kvůli kterému s ním Piráti odmítali usednout v městské radě. Piráti také odmítli požadavek vítězné koalice na křeslo primátora v kombinaci s většinou v radě a zřízením postu náměstka pro investice, který by zodpovídal za klíčové investiční akce ze všech resortů.

Z těchto důvodů jednání začátkem prosince zcela ztroskotal­a. SPOLU se poté neúspěšně pokusilo získat podporu pro menšinovou radu a následně se vrátilo k vyjednáván­í s původními koaličními partnery.

Bohuslav Svoboda, ODS

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia