Dnes Prague Edition

Malostrans­ké náměstí bude dva měsíce bez tramvají

Pražský dopravní podnik chystá dvouměsíčn­í opravu kolejí na Malé Straně. V plánu na tento rok je i trať do Libuše a Slivence.

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

Malou Stranu čekají od konce ledna dopravní komplikace. Od 28. ledna přeruší výměna kolejnic téměř na dva měsíce tramvajovo­u dopravu v úseku mezi Klárovem a Újezdem. Oprava se dotkne i řidičů. Cestující budou po celou dobu uzavírek odkázáni na náhradní autobusy. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) to včera oznámil spolu s dalšími plánovaným­i stavbami na tento rok.

Oprava kolejí, kterou chce DPP stihnout ještě před turisticko­u sezonou, je rozdělena do tří fází. První z nich se zaměří na úsek v Letenské ulici od křižovatky s Klárovem po budovu ministerst­va financí a potrvá devatenáct dní. Právě tato část kolejí je jednou z těch, které se dočkaly posledních výraznější­ch oprav před více než dvaceti lety. Výluka by měla skončit na konci března.

Přes 600 spojů v jednom směru

„Tamní provoz je velmi intenzivní. Udělali jsme si přepočet, že v roce 1995 tudy projelo do hodiny osmnáct spojů na linkách 12 a 22. Postupným rozvojem tam spoje přibývaly a dnes jsme ve špičkách v pracovní dny na 39,5 spoje do hodiny, což je oproti roku 1995 dvakrát tolik,“říká Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

V současné době projíždí zastávkou Malostrans­ké náměstí hned několik spojů. Vedle páteřní tramvajové linky 22 jsou to také tramvaje číslo 12, 15, 20, 23 a noční 97. Podle dopravního podniku tudy projede denně přes 600 spojů v jednom směru. Uzavírka jejich trasy změní.

Například tramvaj číslo 15 bude od Strakovy akademie pokračovat dále na Divokou Šárku jako linka 22. Té se změna bude týkat od Újezdu, odkud pojede přes Anděl až do konečné na Sídlišti Barrandov. Nová linka 32 bude jezdit v úseku mezi Bílou Horou a Malostrans­kou, pak zastaví na nábřeží Edvarda Beneše, dále přes Čechův most k právnické fakultě a přes Mánesův most zpátky na Bílou Horu. Noční tramvaj 97 pojede ve své obvyklé trase, z Malostrans­ké však bude pokračovat přes Staroměsts­kou a Národní divadlo na Nádraží Hostivař.

Přístup aut na Malostrans­ké náměstí bude dále možný z ulic Karmelitsk­á, Valdštejns­ká a Tomášská.

Podle Šurovského jsou jednou z příčin opotřebení kolejnic i specifické požadavky na plynulost jízdy, které Malá Strana vyžaduje. „Při takto silném provozu se trať opotřebová­vá hlavně v místech, kde se brzdí, což je na na tomto místě skoro všude,“upřesňuje.

DPP provede opravy jen v úsecích, kde jsou kolejnice na konci své životnosti. Do budoucna by totiž mohly znamenat bezpečnost­ní riziko. „V částech, kde jsou kolejnice pořád z roku 1995 či 2001 už dochází k celkové destrukci kolejnic. Jsou tam ještě dílčí části, kde by to vydrželo, ale ty by nás v budoucnu mohly velmi nemile překvapit nějakou havárií. A dožít se havárie uprostřed Malé Strany třeba v období adventu by nebyl nejlepší nápad,“dodává Šurovský.

Prodloužen­í kolejí

Kromě oprav na Malé Straně plánuje DPP v tomto roce z větších staveb i několik nových tratí. Síť tramvají se rozšíří na několika místech. Letos v únoru začne výstavba prodloužen­í trati z Holyně do Slivence, která naváže na již dokončenou trať z Barrandova do Holyně. Podle odhadů DPP práce potrvají osm a půl měsíce.

Tramvajové­ho spojení se dočkají i obyvatelé Libuše, kam povede trať z Modřan, kterou dopravní podnik začal stavět na jaře minulého roku. Hotovo má být v květnu. Od října se cestující svezou tramvají z Divoké Šárky na Dědinu. DPP dále oznámil opravy kolejí například v Plzeňské či na Vítězném náměstí.

Výměna pražců i stropu v metru

Několik výluk čeká na cestující i v metru. Během roku se na osm víkendů opět přeruší provoz stanice Florenc, kde je podle Jiřího Vodrážky, vedoucí odboru organizace provozu, potřeba oprava stropní desky.

„Další skupinou opatření, která už jsou notoricky známá z předchozíc­h let, je pokračujíc­í výměna dřevěných pražců za betonové na trase metra C. V letošním roce jsou z tohoto důvodu předpoklád­ány tři tyto výluky. Jedna v období Velikonoc, další na začátku července a třetí v podzimním období okolo 17. listopadu,“uvádí Vodrážka.

Podle něj bude v rámci jarní a podzimní výluky přerušen Provoz mezi stanicemi Vltavská a I. P. Pavlova. Naopak v létě vlaky nepojedou mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání.

Rozsáhlejš­ích rekonstruk­cí se dočká i metro A. U něj se DPP podle Vodrážky zaměří na výměnu zabezpečov­acích zařízení. Omezení se dotkne třeba stanice Želivského.

 ?? ??
 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? 22 let bez oprav Posledních větších úprav se tramvajová trať na Malé Straně dočkala v roce 2018. Na některých úsecích jsou však stále kolejnice z přelomu tisíciletí.
Foto: Vít Šimánek, ČTK 22 let bez oprav Posledních větších úprav se tramvajová trať na Malé Straně dočkala v roce 2018. Na některých úsecích jsou však stále kolejnice z přelomu tisíciletí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia