Dnes Prague Edition

Zažene návrat kouče výsledkovo­u bídu?

Pod staronovým trenérem věří v úspěch na Australian Open

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Pozici kouče přikládá velkou váhu, od klíčové osoby v týmu vyžaduje spolehlivo­st a nasazení. I proto často sahá ke změnám, snaží se najít ideální podporu.

Ve snaze zlomit nepříliš úspěšné období, které v posledních měsících prožívá, se Karolína Plíšková odhodlala k nezvyklému kroku. „Poprvé jsem dala jednomu trenérovi druhou šanci,“říká. A pod opětovným vedením Němce Saschi Bajina včera zdárně vstoupila do grandslamo­vého Australian Open.

Při vítězství 6:1 a 6:3 nad Číňankou Wang Si-jü už zase čerpala rady od svalovce, který dění na kurtu mohutně prožívá. Původně se loni v červenci po dvaceti měsících rozešli a Češka angažovala krajana Leoše Friedla, nicméně v prosinci oznámila, že se k Bajinovi vrací.

„U Saschi mám ze všech dosavadníc­h trenérů bezkonkure­nčně nejlepší servis. Vše připraví a umí mě dostat do pohody. Hlavně proto jsem se pro něj zase rozhodla,“přiblížila Plíšková včera po zápase.

Překvapivá nabídka k návratu

S Bajinem se probila třeba do finále Wimbledonu 2021. Když ale v Londýně loni ztroskotal­a ve druhém kole, zavelela k už osmé trenérské rošádě od roku 2014.

„Nebyla jsem si úplně jistá, ale po sérii nepovedený­ch výsledků jsem si myslela, že mi to prospěje,“vysvětlila rozchod.

S Friedlem slavila třeba postup do čtvrtfinál­e US Open. „Takže změna se povedla, na konci minulého roku jsem neodehrála špatné zápasy.“

Navzdory tomu ale znovu spojila síly s Bajinem. „Je to jeden ze dvou trenérů, kteří mě dostali do finále grandslamu,“připomíná, proč si 38letý Němec zaslouží důvěru.

A rovněž Bajin cítil, že z Plíškové ještě může vyždímat podobný úspěch jako ve Wimbledonu.

„Asi byl překvapený, když jsem

mu zavolala, ale myslím, že má celý náš tým rád, takže i proto byl pro něj návrat snazší,“líčí tenistka.

„Měl i jiné nabídky, které ale byly asi horší. Nemyslím finančně, hlavně sportovně ho možná nelákaly tolik jako obnovení spolupráce se mnou. Myslím, že zvažoval angažmá u hráčky z top 20, ale pořád zřejmě věří ve mě.“

Nicméně je jasné, že dvojici čeká spousta práce.

Plíšková nyní figuruje na 31. místě světového žebříčku, od loňského US Open nastřádala nelichotiv­ou bilanci čtyř výher – z toho dvou kvalifikač­ních – a osmi porážek.

Skóre si mírně vylepšila včera v prvním kole Australian Open, a tak věří, že se v Melbourne nastartuje

k veselejší budoucnost­i. „Ze všech grandslamů to tady mám nejradši. Nejen turnaj, ale i celou zemi,“popisuje.

Hezký kurt, solidní výkon

Letos si tamější účinkování užívá ještě nadšeněji, protože loni o tradiční úvod sezony kvůli zlomenině zápěstí přišla.

„Austrálie mi moc chyběla. O to víc jsem ráda, že jsem teď zpátky a možná jsem díky tomu i šťastnější.“

V prvním kole navíc poznala, že organizáto­ři její náklonnost opětují. I když Češka momentálně neokupuje nejvyšší patra žebříčku, hrála na druhém největším dvorci, který nese jméno Margaret Courtové.

„Sama jsem počítala spíš s menším

kurtem, ale dřív se mi tu docela dařilo, takže jsem si to tím možná zasloužila,“připomněla dvě účasti ve čtvrtfinál­e a jednu v semifinále.

Za přidělení líbivých kulis, které ve včerejším vedru ocenila i proto, že díky zatahovací střeše mohla do akce, zatímco na venkovních dvorcích bušení tenisáků ustalo, se odvděčila třeba 19 vítěznými údery.

„Solidní výkon bez velké slabiny,“hodnotila. „Začátky turnajů nepřinášej­í moc pěkné zápasy, v prvních kolech jsem měla horší.“

Kromě ní včera zvládla vstup do turnaje Linda Fruhvirtov­á. Tereza Martincová a Tomáš Macháč vypadli. Markéta Vondroušov­á duel rozehrála, ale dokončila ho až dnes.

Plíšková se zítra ve druhé rundě

potká se 47. tenistkou světa Putincevov­ou z Kazachstán­u a bude doufat v ještě lepší výkon, kterým by si vztah k Austrálii opět zkrášlila. A zahladila smutek z loňské pauzy.

„Když se něco pěkného opakuje rok co rok, ani si pak neuvědomuj­ete, že to není samozřejmo­st. Sama nevím, kolikrát se sem ještě dostanu, o to víc si to teď užívám.“

Ve třiceti letech tuší, že k potenciáln­ímu útoku na vysněný grandslamo­vý titul už příliš času nemá. Zároveň si stále uvědomuje své kvality a nevyzpytat­elnost současného ženského tenisu. Chytnete formu, vyhrajete dvě tři kola...

I proto opět sází na Bajina, o němž se v minulosti přesvědčil­a, že její hře i povaze vyhovuje.

 ?? Foto: ČTK ?? Sladký návrat Loni Karolína Plíšková kvůli zranění ruky na Australian Open chyběla, teď v Melbourne přerušila sérii porážek v prvním kole.
Foto: ČTK Sladký návrat Loni Karolína Plíšková kvůli zranění ruky na Australian Open chyběla, teď v Melbourne přerušila sérii porážek v prvním kole.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia