Dnes Prague Edition

Za pletichy v dražbách až milionové pokuty

Dražby by měl do budoucna regulovat nový zákon. Nynější neobsahuje sankce.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Vydražili dům a peníze několik měsíců nezaplatil­i ani jeho majiteli, ani věřitelům. V jiném případě zase dražebník mezi prodávané věci zahrnul i ty, které byly součástí majetkové podstaty jiné osoby. S takovými excesy se v současnost­i potkávají kontroloři z ministerst­va pro místní rozvoj, které má oblast dražeb na starosti. Současný zákon totiž neumožňuje nepoctivé dražebníky za zásadní porušení pravidel pokutovat.

Resort proto připravil nový zákon, kde navrhuje za podobné protiprávn­í jednání až milionové pokuty. Krátce před přelomem roku ho posvětil kabinet Petra Fialy a nyní zamíří do Poslanecké sněmovny.

Zákon má zároveň smazat rozdíly mezi dražbou a aukcí. Většina lidí je sice zaměňuje, ve skutečnost­i je ale mezi nimi podstatný rozdíl. Zatímco dražby jsou svázány řadou pravidel, prodej v aukci je mnohem volnější a není pro něj vyžadována koncese.

„Většina porušení zákona, která při naší kontrolní činnosti zjistíme, je spíše administra­tivního charakteru a taková pochybení trestat neplánujem­e. Naším cílem je odradit od jednání, které může mít závažné právní i finanční důsledky,“řekla MF DNES mluvčí ministerst­va Veronika Hešíková. „Příkladem takového pochybení může být, že dražebník neupustil od konání dražby, ačkoliv nastaly určité překážky, kvůli nimž se dražba provést neměla,“dodala.

Oblast veřejných dražeb se ministerst­vo místního rozvoje snaží regulovat dlouhodobě. Součástí zákona má být kromě stanovení pokut zavedení centrální evidence dražeb. „Zájemci o účast ve veřejné dražbě se tak efektivním způsobem dostanou k informacím o vyhlášenýc­h veřejných dražbách a podmínkám účasti v nich,“tvrdí ministerst­vo s tím, že přístup bude elektronic­ký a bezplatný. Vytvoření evidence má vyjít asi na osm milionů korun a dalších zhruba půl milionu ročně bude stát provoz systému.

Dražebníků­m se zákon nelíbí

Proti nové podobě zákona se dlouhodobě staví zástupci dražebníků. Podle Komory dražebníků ČR zpřísnění povinností a zavedení sankcí nepovede ke zprůhledně­ní dražeb, ale naopak k tomu, že se už nyní klesající počty pořádaných dražeb zastaví úplně a dražebníci budou při prodejích používat jiné instituty, například výběrová řízení.

„Poškodí to aukční síně, protože zákon předpoklád­á, že všechny tyto subjekty budou muset mít dražební licenci,“tvrdí předseda představen­stva komory Jiří Bureš.

Ministerst­vo by podle něj k větší transparen­tnosti přispělo tím, že by u insolvencí nařizovalo elektronic­ké aukce místo klasických.

Hlavním problémem dlužníků, jejichž majetek se prodává v dražbách, je podle Bureše obava, že se prodá pod cenou. Pletichy v podobě dohody kupujících ještě před samotnou aukcí, kdy si zájemci dražený majetek rozdělí, místo aby o něj příhozy soutěžili, je právě problémem klasických kamenných dražeb. U elektronic­kých tento problém odpadá, protože se jednotliví zájemci vzájemně neznají, prohlašuje Bureš.

Přestože jak u dražeb, tak u aukcí používá dražebník kladívko, každé klepnutí má jiný právní dopad. Zatímco u dražby už samotný příklep znamená uskutečněn­í prodeje, v aukci musí vydražitel teprve následně uzavřít kupní smlouvu.

Skutečnost, že dražby se doposud obešly bez kupní smlouvy, chce ministerst­vo pro místní rozvoj rovněž změnit. Podle něj to totiž dělá problémy u následného zapisování pořízených nemovitost­í do katastru.

„U dražeb nemovitých věcí musí být smlouva o provedení veřejné dražby písemná s úředně ověřenými podpisy navrhovate­le a dražebníka, aby i vzhledem k řízení o povolení vkladu do katastru nemovitost­í nebylo pochyb o vůli navrhovate­le předmět dražby prodat,“navrhuje úřad.

Nově stanovená povinnost vyhotovit kupní smlouvu ale podle Bureše přinese jiné komplikace. A to zejména při pořizování ochranných známek či obchodních podílů, které se nenabývají koupí, ale převodem.

Skutečnost, že lidé aukci a dražbu nerozlišuj­í, potvrzuje i ministerst­vo. Podle něj zhruba polovina „dražeb“nepostupuj­e podle dražebního zákona, ale podle občanského zákoníku, přestože používá stejné pojmosloví. Povinnosti dražebníků jsou ale jiné. Nemusí například na prodávané věci pořizovat cenové posudky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia