Dnes Prague Edition

Komunikačn­í notičky z vnitra

Ministerst­vo vnitra nás nechalo nahlédnout pod pokličku. Dokumenty jeho Krizového informační­ho týmu naznačují, jaké monstrum tu Vít Rakušan za pouhý rok stihl vytvořit.

- Petr Drulák Západočesk­á univerzita, bývalý náměstek ministra zahraničí

Počátkem ledna se na stránkách ministerst­va vnitra objevilo několik dokumentů jeho Krizového informační­ho týmu. Některé byly připraveny pro veřejnost, jiné jsou označeny jako neveřejné. Ať už nám je Rakušanovi úředníci ukázali omylem, či úmyslně, stojí za přečtení. Díky dokumentům z loňského léta a podzimu se dozvídáme, že na vnitru vyrostla propagandi­stická byrokracie, která se snaží pojmout do svého silně zideologiz­ovaného vidění světa i některá nepohodlná fakta a má nelíčenou obavu o zachování svých zájmů.

Ke znakům rozvinuté byrokracie patří složité procedury a nesrozumit­elný jazyk, v němž se úředníci vyjadřují a myslí. To nalezneme například v tabulce shrnující pět stupňů komunikačn­ích rizik a opatření, jak jim čelit. U čtvrtého stupně se dočteme: „Na prebunking je pozdě, je třeba intenzivně komunikova­t: odhalovat manipulati­vní techniky nepřítele a debunkovat, provést tzv. naming and shaming; zaslat lines to take všem, adresovat podprahové obavy.“

Kolísání vnitrácké hatmatilky mezi angličtino­u a anglickou češtinou (debunkovat, adresovat obavy) odkazuje k myšlenkové­mu dovozu celého systému, nejspíš z Bruselu. Co si tím vlastně navzájem sdělují? Přeložit to lze takto: „Na vysvětlová­ní je pozdě, oponenty je třeba spláchnout, označit za nepřátele a kompromito­vat, jejich fakta nahradit našimi fakty, po všech organizací­ch a médiích rozeslat jednotné komunikačn­í pokyny, konejšit veřejnost.“Dále se pak mluví o trestním stíhání, cenzuře na internetu („spolupráce s platformam­i Meta a Google“) a koordinaci s Bruselem. Zdá se, že za rok Fialovy vlády tu pod Rakušanový­m dohledem vyrostlo skutečné monstrum.

Úředníci se také věnují konkrétní komunikaci: Ukrajině, energetice, migraci. Kombinují přitom obranu oficiální pravdy s více či méně kreativním­i pokusy zvládnout nepohodlná fakta. Příliš práce si nedali se Záporožsko­u jadernou elektrárno­u. Byla obsazena Rusy a podle všeho ostřelován­a Ukrajinci (oficiální verze tvrdila, že není jasné, kdo ruské okupanty v elektrárně ostřeluje). Zde jen konstatují, že s teroristy se nevyjednáv­á, agresorovi nelze ustupovat a za případný útok ponese odpovědnos­t Putin. K hrozbě jaderného konfliktu říkají, že „taktická jaderná zbraň má potenciál napáchat škody toliko na relativně malém území Ukrajiny“. Existencí strategick­ých raket s globálním dosahem se asi znepokojov­at nemáme.

Zatímco autoři tlumí obavy z jaderných zbraní, energetick­á krize je děsí. Obávají se, že ji Češi budou vnímat jako selhání státu, a nikoliv jako „důsledek ruské energetick­é války“. Skutečně je komunikačn­ě odvážné mluvit o „ruské energetick­é válce“, když se sama Evropa sankcemi odřízla od ruských dodávek a kdosi neznámý zničil plynovod Nordstream. Na vnitru tuší, že s tím si nevystačí. Proto napomínají své mimoresort­ní kolegy na Úřadu vlády a ministerst­vu průmyslu apelem: „Nelze jen čekat na nalezení řešení na evropské úrovni. Je třeba jednat, a to hned!“Něco podobného zaznívalo na zářijových demonstrac­ích. Současně však žehrají, že si Češi nepřipoušt­ějí, „že se Česká republika rovněž nachází ve válce s Ruskou federací“. Zde patrně něco zanedbala ministerst­va zahraničí a obrany – a snad i premiér, prezident a Poslanecká sněmovna, když opomněli tu válku vyhlásit.

Obavy budí i nelegální migrační vlna z Blízkého a Středního východu, která se blíží té z roku 2015. Zde se autoři ani nepokoušej­í o komunikačn­ě odvážné kousky a přiznávají, že nelze použít osvědčený argument, že „za válku, světové i domácí problémy může Putin“. Naopak přiznávají, že „většinu odhalených převaděčů tvoří občané Ukrajiny, přičemž někteří z nich dokonce získali v České republice dočasnou ochranu“. Tedy Ukrajinci pašují přes nás do Německa Araby a Afghánce. Kdyby se nejednalo o materiál vnitra, podezíral bych autory z dezinforma­ce. Nabádají alespoň informovat, že stát se s převaděči nemazlí.

Půl milionu loajálních

Možná největší obavy však mají autoři ze svých kolegů ve státní správě a bezpečnost­ních složkách. Aby stát a režim přežily, potřebují prý loajalitu asi půl milionu lidí, kteří zajišťují základní funkce. Mezi těmito lidmi roste frustrace a radikaliza­ce. Přiznejme autorům, že zde neupadají do obvyklých ideologick­ých klišé. Nespokojen­ost nepřičítaj­í ani dezinforma­cím, ani sympatiím k Rusku, nýbrž zvýšeným účtům za energie a osobním zkušenoste­m s neschopnos­tí státu. Autoři bezelstně varují před hrozbou šíření „příběhů majících oporu v realitě“lidmi, kteří jsou součástí systému. Rozšiřují tím pojem dezinforma­ční hrozby i na pravdivé informace, které jsou prezentová­ny v médiích považovaný­ch za dezinforma­ční.

Jdou však ještě dál. Ve studii věnované migraci upozorňují, že hrozbou není pouze „dezinforma­ční scéna“, ale také „noviny a televize vlastněné nebo blízké hnutí ANO“. Není nad upřímnost. V informační válce nejde o pravdu a lež. Vládnoucím­u mocenskému kartelu vadí, že zatím nedokázal skrze veřejnoprá­vní média a spřátelené oligarchy typu Bakaly či Lukačoviče zcela ovládnout informační prostor. Proto se ve státních strukturác­h pracuje na zákoně usnadňujíc­ím stíhání nepohodlný­ch názorů a mluví o tučných odměnách loajálním médiím a nevládkám. Vše v režii sil, které si říkají liberální, a bez většího zájmu hlavních médií, která se z hlídačů demokracie proměnila na strážce moci. Hrají podle Rakušanový­ch notiček a těší se na odměny.

Na vysvětlová­ní je pozdě, oponenty je třeba označit za nepřátele, spláchnout a kompromito­vat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia