Dnes Prague Edition

Porážka Ruska způsobí jadernou válku, straší Medveděv

-

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv včera varoval NATO, že prohra Ruska na Ukrajině by mohla vyvolat jadernou válku. Podle analytiků vyjádření odráží míru znepokojen­í Moskvy nad zvýšenými dodávkami západních zbraní Ukrajině. „Porážka jaderné mocnosti v konvenční válce může vyvolat jadernou válku,“uvedl na Telegramu spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Medveděv, který nyní působí jako místopředs­eda vlivné bezpečnost­ní rady. „Jaderné mocnosti nikdy neprohrály velké konflikty, na nichž by závisel jejich osud,“dodal bývalý prezident z let 2008 až 2012, jehož vyjádření na sociálních sítích byla v posledních měsících často vyhroceně protizápad­ní.

Představit­elé NATO a dalších spojenců Ukrajiny, kteří se mají dnes sejít na letecké základně Ramstein v Německu k rozhovorům o další vojenské podpoře Ukrajiny, by se podle něj měli zamyslet nad riziky svého počínání.

Němci: Když dají USA, my také

USA mezitím chystají další balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě až 2,5 miliardy dolarů. Obsahovat by měl poprvé i obrněná vozidla typu Stryker, tanky zatím USA Ukrajině poskytnout neplánují. Televizi CNN to řekly dva zdroje obeznámené s plánováním pomoci.

Vozidla Stryker jsou lehčí a rychlejší než obrněnce a stíhače tanků Bradley, jež obsahuje dosud největší pomoc pro Ukrajinu oznámená 5. ledna. Oba typy obrněnců jsou ozbrojené a sloužit mohou k přepravě vojáků přímo na bojišti.

USA však stále odmítají Ukrajině poskytnout tanky M1 Abrams. Na to se odvolává Německo, které ústy svého kancléře Olafa Scholze podmiňuje poskytnutí svých tanků Leopard 2 Kyjevu tím, že tak učiní také USA s Abramsy. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia