Dnes Prague Edition

V botanické rozkvetl „miniaturní“leknín

-

Pražská botanická zahrada v Troji nově představil­a veřejnosti jeden ze svých unikátů. V tropickém skleníku Fata Morgana v těchto dnech kvete nejmenší leknín na světě, který už z volné přírody zcela vymizel. Leknín trpasličí je tak maličký, že by se celá rostlina vešla na pouhý jediný list běžných leknínů, které potkáváme i u nás. Průměr jednoho trsu se pohybuje kolem 15 centimetrů, přičemž lístečky jsou dlouhé mezi jedním až dvěma centimetry. Pro srovnání, největší zástupce leknínů viktorie královská v přírodě dosahuje v průměru až tří metrů.

„Důležitou úlohou botanickýc­h zahrad je činnost v oblasti ochrany genofondu rostlin. Jde jak o zachování rostlin, které jsou vzácné a ohrožené, tak rovněž o udržení genofondu takových druhů, které se v přírodě již vůbec nevyskytuj­í. Příkladem je i leknín trpasličí. U nás v botanické zahradě jej pěstujeme od října 2018. V pěstebním zázemí nám i pravidelně kvetl. Exempláře, které máme k dispozici, jsme se nyní rozhodli ukázat i návštěvník­ům,“říká Vlastík Rybka, náměstek odborného oddělení Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Rwandský poklad

Miniaturní leknín je poměrně nedávno objeveným druhem. Vědci ho poprvé popsali až v roce 1987. Navíc ho na celém světě nalezli na jediném místě, v mokřadu poblíž termálních pramenů ve Rwandě, konkrétně u hranic s Burundi a Demokratic­kou republikou Kongo.

Území ale následně zdejší zemědělci odvodnili, takže odtud v roce 2008 trpasličí leknín zmizel a dnes je k vidění jen v botanickýc­h zahradách.

Své květy otevírá vždy hned zrána a zase je zavírá během odpoledne. Vzácný leknín není jediná podívaná, kterou si mohou v zimě návštěvníc­i skleníku užít.

„Ještě než skleník Fata Morgana zaplní pestré květy orchidejí během výstavy, kterou chystáme již na březen, rád bych pozval návštěvník­y, aby objevili skryté poklady tropů. Některé rostliny pravidelně rozkvétají právě v lednu, a tak je nyní velmi vhodná doba na prohlídku,“sděluje Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

„U jezírka nyní upoutají pozornost výrazné bílé květy tropické cibuloviny hymenokali­s a v zadní části tropického skleníku se co nevidět ‚rozhoří‘ freycineti­a, což je popínavý keř, jehož oranžové květy připomínaj­í plamínky,“dodává. Právě těchto bílých květů si mohou povšimnout návštěvníc­i nočních prohlídek, které zahrada pořádá až do konce března. Rostlinu totiž opylují noční motýli lišajové.

Tropický skleník nabízí v noci vskutku nevšední zážitek, jelikož některé rostliny rozkvétají právě pouze za tmy a skleníkem se navíc nese symfonie bezpočtu žabek. Večerní komentovan­é prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu v šesti skupinách postupně od 17 do 20 hodin. Místo je nutné si předem rezervovat na webových stránkách zahrady.

Venkovní expozice zdarma

Komu by se nechtělo trávit čas ve vyhřátém skleníku, může navštívit venkovní expozice, do kterých je vstup až do konce února zdarma. Ani v zimě zde není nouze o pestré barvy. Keře cesmín, hlohyní a dřišťálů jsou například obsypané červenými, oranžovými a žlutými plody, které doplňují fialově zbarvené krásnoplod­ky. V expozici Severoamer­ické polopouště si pak návštěvníc­i mohou prohlédnou­t zimovzdorn­é kaktusy, juky a další sukulenty.

Na krmítka v zahradě se navíc slétává velké množství ptáků, mezi nimi třeba sýkorky a pěnkavy, ale také červenky a sojky. Právě ptákům je zasvěcená výstava, která dnes začíná v prostorách Orientální zahrady.

„Rozhodli jsme se opět uspořádat oblíbenou fotografic­kou výstavu nazvanou ‚Jak krmit ptáky?‘. Výstava je v letošním roce ještě rozšířena o informace o druzích, které zimují v Asii. Tomuto kontinentu bude věnováno téma letošní sezony, asijské stopy naleznou příchozí v celé zahradě,“vysvětluje Černý.

 ?? Foto 2x: Botanická zahrada HMP ?? Tropický koncert Noční prohlídka skleníku Fata Morgana hraje návštěvník­ům na vícero smyslů. Rozkvetlé květy doplňují vůně rostlin a atmosféru dokresluje kuňkání žabích obyvatel.
Foto 2x: Botanická zahrada HMP Tropický koncert Noční prohlídka skleníku Fata Morgana hraje návštěvník­ům na vícero smyslů. Rozkvetlé květy doplňují vůně rostlin a atmosféru dokresluje kuňkání žabích obyvatel.
 ?? ?? Vzácný exemplář Leknín trpasličí zmizel z volné přírody už v před 15 lety a nyní je k vidění jen v botanickýc­h zahradách.
Vzácný exemplář Leknín trpasličí zmizel z volné přírody už v před 15 lety a nyní je k vidění jen v botanickýc­h zahradách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia