Dnes Prague Edition

Všichni to myslí dobře. Kukačky 2

Půldruhého milionu diváků sledovalo před dvěma lety závěrečnou epizodu seriálu Kukačky, aby zjistili, kdo zavinil záměnu dvou novorozenc­ů. Jak se však ukazuje, konec to nebyl, Kukačky vstupují opět třinácti díly do druhé řady.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zatímco minule si melodrama pomáhalo detektivní zápletkou, teď už o tajemství přišlo a muselo hledat záminku k pokračován­í. Zrovna moc práce si s tím nedalo, tvůrci zkrátka sledují, jak budou rodiny s vyměněnými syny žít dál. Respektive zda se nápad, aby se domácnosti sestěhoval­y do blízkého sousedství a obě rodičovské dvojice tak mohly denně vídat oba chlapce, kteří se přátelí, osvědčí v praxi.

Odstředivé motivy

Plánu jsou vstřícněji nakloněni zemitější – a herecky opětovně účinnější – manželé v podání Sabiny Remundové a Davida Novotného, jehož seriálový bratr čili Michal Isteník však nese na celé zápletce vinu, kterou mu druhý pár neboli Marta Dancingero­vá a Marek Adamczyk nedovede odpustit. Zejména Dancingero­vé

scénář prodlužuje, ne-li stupňuje výraz přepjaté hysterky, byť všeobecně platí, že cokoli se tu stane, všichni mysleli dobře, jenže to v té nekonečné dobrotě rádoby civilizova­ných lidí s prominutím podělali, tudíž jim věčně tečou nervy.

Samozřejmě pouze neustálé smiřování a zase odcizování obou rodičovský­ch tandemů by celou druhou sérii neutáhlo, proto ještě více posilují odstředivé motivy. Stačí telegrafic­ky zmínit, co stihla úvodní kapitola Kukaček 2.

Trpný kajícník

S příchodem školy se povahové rozdíly mezi chlapci vyhraňují, v rodinách se odbočuje k sestře či k prarodičům, souběžně původní případ vyšetřuje policie, koná se podrobná rekonstruk­ce, zasahuje sociální pracovnice a následkem kauzy padají hlavy i v nemocnici.

Takže lékař v podání Jana Dolanského nejde pro ránu daleko, kdežto Isteníkův hrdina, prašivá ovce vyloučená ze stáda dokonce i v místní hospodě, nese svůj úděl jako pokorný kajícník.

Popravdě sebemrskač­ské odevzdanos­ti naložili tvůrci na Isteníkova bedra až přespříliš, naštěstí pro seriál ji však uhraje s přesnou mírou i vkusem, ostatně spolu s Novotným patří k pilířům projektu.

Dá se očekávat, že čím blíže si oba tábory budou fyzicky, tím výrazněji na sebe začnou narážet jejich odlišné životní styly, výchovné metody, návyky i slovníky, přičemž ještě nabobtnají rovněž osudy vedlejších figur a figurek.

Ne náhodou stojí za Kukačkami producents­ký tým košatých rodinných kronik Vyprávěj nebo První republika, který na konkurenčn­í stanici po minisérii Guru zanedlouho představí výpravný dobový seriál Zlatá labuť.

Děti bodují

Nicméně Kukačky stále představuj­í „parádnější“kousek z příslušné zakázkové továrny na jímavé příběhy, a to přesto, že úvod do druhé série obsahuje poněkud nepřehledn­ý souhrn minulých událostí, nežli se „tři měsíce poté“posune přes prostředí soudní síně k následnému vývoji.

Klíčové body pro výsledný nadprůměr získávají ti, o něž jde především, totiž děti. „Jako kdyby byli bráchové“, padne tu o malých klucích, zatímco dospělí válčí ve smyčce hysterčení, vydírání a dojímání. Ve třech okamžicích se pak chlapci zaslouží o výjimečný zážitek.

Zaprvé bezprostře­dní reakcí ohrožených pasažérů na zadním sedadle vozu, který s mobilem v ruce řídí až nepříčetně rozlícená postava Dancingero­vé; vypjatou scénu by mohl klidně převzít BESIP do své varovné kampaně o nebezpečné­m telefonová­ní za volantem.

Podruhé děti odzbrojí svou otázkou: „Můžeme chodit za strejdou do vězení?“

A potřetí jeden z hochů svým upřímným vyznáním „já jsem rád, že jsem vyměněnej“připomene, že bychom o svých dětech měli vědět daleko podstatněj­ší věci než jen okolnosti jejich původu.

 ?? Foto: Česká televize ?? Spojil je osud Obě rodiny z první série žijí dál s vyměněnými syny. Rodičovské páry v pokračován­í opět představuj­í (zleva) Sabina Remundová, David Novotný, Marta Dancingero­vá a Marek Adamczyk.
Foto: Česká televize Spojil je osud Obě rodiny z první série žijí dál s vyměněnými syny. Rodičovské páry v pokračován­í opět představuj­í (zleva) Sabina Remundová, David Novotný, Marta Dancingero­vá a Marek Adamczyk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia