Dnes Prague Edition

Stropnický na ambasádě přijal proruského aktivistu

- — Josef Kopecký

Velvyslane­c v Izraeli Martin Stropnický bude muset ministrovi Janu Lipavskému vysvětlova­t své setkání s proruským dezinformá­torem Žarko Jovanoviče­m z tohoto týdne.

„Přijetí takové návštěvy považuji za vážné pochybení pana velvyslanc­e,“napsal iDNES.cz šéf české diplomacie Lipavský a stejné vyjádření dal i na Twitter.

Jovanovič byl i u setkání, jehož se účastnil poslanec SPD Jan Hrnčíř.

„Jeho úkolem je svědomitě reprezento­vat českou diplomacii, což je rozhodně v rozporu s tím, že se setkává a fotografuj­e s čelnými představit­eli proruské dezinforma­ční scény,“rozzlobil se ministr zahraničí za Piráty Jan Lipavský.

Od ambasadora si ministr vyžádá podrobnějš­í vysvětlení.

„Vyžádal jsem si od něj detailní zápis ze setkání včetně toho, proč přijal delegaci pana poslance Hrnčíře v tomto složení. Na základě toho rozhodnu příští týden o dalším postupu,“napsal iDNES.cz ministr Lipavský.

Jovanovič na Facebook umístil i fotky s Hrnčířem u Stropnické­ho, před izraelským parlamente­m Knesetem

v Tel Avivu a při jeho setkání s českými krajany v severoizra­elském přístavu Haifa. Za Stropnický­m zamířil kromě poslance SPD Hrnčíře i David Bohbot z neparlamen­tní Trikolóry.

Stropnický: Neměl jsem přehled

Vyjádření Stropnické­ho iDNES.cz včera zjišťoval. Jeho mobilní telefon byl nedostupný. Na velvyslane­ctví v Tel Avivu si vyžádali kontakt, že se ozvou zpět. „Nemohu mít přehled o tom, kdo působí v dezinforma­ční sféře u nás,“řekl Deníku N Stropnický s tím, že neověřoval minulost a aktivity své návštěvy. Na ambasádě v Izraeli by letos v létě měla Stropnické­ho vystřídat jako nová velvyslank­yně Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Poslanec opoziční SPD Jan Hrnčíř, který byl tento týden omluven z jednání o nedůvěře vládě, řekl iDNES.cz, že byl v Izraeli na soukromé návštěvě. O obsahu svého jednání se Stropnický­m proto nechtěl nic říci. Připustil, že na schůzce byl i Žarko Raptor Jovanovič a že dělal fotografii. „Nebyl jsem rád, že ho tam vidím, nepíše o nás dobře,“uvedl Hrnčíř. Jovanovič pro svou televizi Raptor TV natáčí akce prokremels­ké dezinforma­ční scény. Zároveň spolupracu­je s ruskou armádní televizí Zvezda.

Ladislav Vrabel, organizáto­r protestů „Česko na prvním místě“, při protestu 17. listopadu loňského roku během cesty z Kavčích hor na Národní třídu poskytl televizi Raptor TV interview. Prohlásil tam, že lednová protestní akce musí být „masakr“. Tvrdil, že je třeba otevřít válečné reparace, odškodnění od Německa a že se musí najít politik, který to téma zvedne.

 ?? Foto: Facebook ?? Společné foto Martin Stropnický a Žarko Jovanovič.
Foto: Facebook Společné foto Martin Stropnický a Žarko Jovanovič.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia