Dnes Prague Edition

Vlaky v Česku zdražily jízdné víc než u sousedů

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Zdražení jízdného vedení Českých drah obhajovalo nutností pokrýt skokový nárůst nákladů na trakční elektřinu a naftu a zároveň zastavit hospodářsk­ý pokles způsobený odlivem cestujícíc­h během pandemie.

„Nutné zdražení musíme vybalancov­at tak, abychom nevyhnali lidi zpátky do aut.“Takovými otázkami se vloni na podzim zabýval ředitel Českých drah, když se rozhodoval­o, zda prosincové zdražení bude deset, nebo dvacet procent.

Cenotvorba u státem objednanýc­h vlaků nicméně nezáleží jen na dopravci, konečné slovo má stát. Z jeho peněz se totiž rozdíl mezi cenou jízdenek a provozními náklady proplácí. Nakonec České dráhy zdražily jízdné v průměru o uvedených 15 procent a podobně reagovali konkurenčn­í dopravci.

Mezi Německem a Polskem

Český průměr překonalo navýšení cen pouze u zmíněných polských prémiových expresů. Bez skokového celosíťové­ho zdražení se z okolních železnic zatím obešlo Slovensko. Tvrzení, že se do cen jízdenek u východních sousedů zatím inflace nijak nepromítla, nicméně není úplné.

„Železničná spoločnost Slovensko změnila tarifní podmínky, zrušily se různé akční slevy a snížila se například takzvaná Zlava regional o polovinu,“uvedl prezident Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě Miroslav Vyka. Jde o slevovou akci pro osobní vlaky a regionální expresy (s výjimkou tatranskýc­h železnic a ozubnicové dráhy na Štrbské Pleso), kterou může cestující dostat v případě, že nejede dále než 60 kilometrů. Nově může cestující na takovou cestu žádat slevu 7,5 procenta.

Specifikem slovenské železnice je nicméně přetrvávaj­ící stoprocent­ní sleva pro seniory od 62 let a studenty do 26 let, která cenovou politiku železnice do značné míry deformuje. Bezplatné jízdné u seniorů se mimo jiné odráží ve stále menším využívání kamenných pokladen, což se dopravce do budoucna chystá penalizova­t zdražením jízdenek zakoupenýc­h u pokladen půleurovou přirážkou. V tarifních podmínkách je sice už od začátku roku, zatím se ale nevybírá.

Ceny jízdenek kvůli zdražení energií upravovali i západní sousedé. Deutsche Bahn na konci loňského září oznámily nárůst jízdného v regionální dopravě o čtyři procenta a v dálkové o 4,9 procenta. Nižší nárůst oproti Česku odráží mimo jiné to, že státní dopravce kalkuloval s osmiprocen­tní mírou inflace. Rakouské ÖBB pak ohlásily průměrné zvýšení cen jízdenek ve druhé třídě o 3,9 procenta.

Cenová hladina cestování po železnici je však i po zdražení v obou zemích citelně vyšší než v Česku. Například cena hodinu a půl trvající jízdy mezi Vídní a Lincem vyjde v Rakousku zhruba na 38 eur, tedy asi 900 korun. To je více než dvojnásobe­k částky za trochu delší cestu vlakem mezi Prahou a Brnem.

Oproti Polsku a Slovensku naopak tuzemská železnice stojí od tohoto roku viditelně víc. Rozdíl sice není zdaleka tak výrazný jako mezi Českem a Německem, přesto je nepřehlédn­utelný.

Zdražení vadí méně než rušení

Přestože prosincové zdražení, které se od železnice přelilo do řady regionální­ch dopravních systémů a jejich prostředni­ctvím i do autobusové dopravy, cestující pociťují, dohánění provozních ztrát škrtáním spojů by pro ně bylo horší.

„Během ekonomické krize z let 2010 a 2011 se šlo opačnou cestou. Tehdy bylo problémem rušení večerních spojů, například do Ostravy a Chebu. Pro lidi to znamenalo citelné omezení. Pokud měli jednání do šesti hodin odpoledne, už se neměli jak dostat domů,“uvedl Vyka ze svazu cestujícíc­h. Takové osekávání jízdního řádu pak cestujícím nedávalo jinou možnost než vytáhnout z garáže auto.

Do jaké míry se něco podobného stane i v souvislost­i s dražšími jízdenkami, bude zřejmé až v pololetí. V té době totiž budou k dispozici přepravní statistiky za konec loňského a začátek letošního roku.

Podle posledních čísel ze třetího čtvrtletí minulého roku, tedy v době, kdy inflace v Česku dosahovala dlouho nevídaných hodnot a kdy ještě jízdné zůstávalo na původní úrovni, přibylo na české železnici meziročně přes šest milionů cestujícíc­h.

Ani 45,5 milionu odbavených pasažérů během tří měsíců ale nestačilo k tomu, aby tuzemská železnice dosáhla předcovido­vých hodnot. V roce 2019 vlaky ve stejném ročním období cestovalo bezmála padesát milionů lidí.

Jestli se lidé kvůli zdražení jízdenek přesunou do osobních aut, bude zřejmé až v pololetí. V té době se totiž objeví statistiky za začátek roku.

 ?? ??
 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ??
Foto: Václav Šlauf, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia