Dnes Prague Edition

Penicilin stojí přes 100 korun

Slovenské léky budou zdarma nejdříve v únoru

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Očekávání lékárníků i lékařů týkající se penicilino­vých antibiotik z ciziny se naplnilo. Do většiny nemocniční­ch i privátních lékáren distributo­ři léčiv poprvé dodali dva druhy jednoduché­ho penicilinu, jehož mimořádný dovoz ze Slovenska zajistilo ministerst­vo zdravotnic­tví. Jde o V penicilin s označením na krabičce V PNC o síle 500 nebo 750 miligramů, který lékaři nejčastěji předepisuj­í například při streptokok­ové angíně.

Při nedostatku jednoduchý­ch penicilinů ho lékaři v minulých týdnech museli často nahrazovat širokospek­trými antibiotik­y, která bývají v tomto případě méně účinná. Dovoz penicilinu proto vítají. Ale mají potíže při jeho předepisov­ání. Některým se nepodařilo napsat lék na e-recept, museli ho proto napsat na papírový recept. Podle ministerst­va musí lékaři hned na začátku zadat, že jde o neregistro­vaný léčivý přípravek.

A potvrdilo se i to, co lékárníci předpoklád­ali: dočasně musí tyto léky plně hradit sami pacienti.

„V penicilin ze Slovenska jsme dostali. Pacient s receptem ale zaplatí plnou cenu,“řekl MF DNES vedoucí lékárny Nemocnice v Karviné-Ráji Robert Bartas. Podotkl, že krabička silnějšího penicilinu stojí u nich 114 korun a slabšího 115 korun. „Je to tím, že balení V PNC 750 miligramů obsahuje 20 tablet, kdežto druhý typ 30 tablet,“vysvětlil.

Ceny obou balení léků se v lékárnách mírně liší, pohybují se od asi 107 do 122 korun. Například

za 107 až 109 korun je pacienti získají ve Fakultní nemocnici Ostrava, za 121 až 122 korun v menších lékárnách. Někteří dospělí však potřebují dvě balení penicilinu.

„Výsledná cena krabičky záleží na nákupní ceně od distributo­ra. Velká lékárna, která odebírá větší množství, dostane samozřejmě výhodnější podmínky,“uvedl předseda představen­stva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Náměstek ministra zdravotnic­tví

Jakub Dvořáček před několika dny řekl, že vláda minulý týden ve středu schválila plnou úhradu dovezených antibiotik z veřejného zdravotníh­o pojištění. Na přímou otázku, zda a kolik budou doplácet pacienti za penicilin ze Slovenska, reagoval slovy, že by neměli hradit nic.

To však bude podle mluvčího ministerst­va zdravotnic­tví Ondřeje Jakoba platit až od února. „Vláda ve středu udělila souhlas, aby ministerst­vo zdravotnic­tví stanovilo úhradu léčivých přípravků, které budou pro potřebu pacientů dovezeny z jiných členských států Evropské unie. Z důvodu vysoké spotřeby antibiotik, kterou není možné zajistit standardní­mi dodávkami antibiotik, bude možné od 1. února 2023 uhradit antibiotik­a pocházejíc­í z jiných členských států,“sdělil Jakob.

Podotkl, že do Česka bylo dosud dovezeno z Evropské unie deset tisíc balení penicilinu, ale v případě potřeby se může jednat až o sto tisíc balení antibiotik. „Počítáme s téměř půl milionem balení antibiotik dovezených během ledna a února v rámci standardní­ch i mimořádnýc­h dodávek. Další dodávky řešíme,“uvedl Jakob. Urychlit úhradu dovezených antibiotik ze zdravotníh­o pojištění podle něj není možné.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia