Dnes Prague Edition

Penicilin ze Slovenska stojí přes sto korun

-

Podle mluvčího ministerst­va zdravotnic­tví Ondřeje Jakoba se úhrada dovezených neregistro­vaných léků řídí zákony. „Nově může ministerst­vo stanovit konečnou cenu a podmínky úhrady ze zdravotníh­o pojištění dovezenému neregistro­vanému léku. Tato úhrada je dočasná, platí od 1. února dvanáct měsíců. Úpravu lze udělat vždy až od následujíc­ího měsíce po rozhodnutí vlády,“vysvětlil.

Zatímco podle mínění lékárníků vláda při řešení nedostatku antibiotik zaspala, Jakob zdůraznil, že stát léky neobjednáv­á. „Ministerst­vo zdravotnic­tví denně jedná s distributo­ry léčiv, kteří mají na starost zásobování Evropy. Jsme rádi, že se nám léky podařilo zajistit. To, že pacienti budou muset pár dní za penicilin platit přes sto korun, není tak velký problém. Naším cílem bylo dostat léky co nejdříve do lékáren,“uvedl Jakob a dodal, že pacienti doplácejí i na jiná antibiotik­a.

Doplatky na jiná antibiotik­a se pohybují zhruba od 40 do 180 korun. Například v lékárně Všeobecné fakultní nemocnice v Praze lidé za krabičku s třiceti tabletami základního penicilinu Ospen 1 500 miligramů doplatí 48 korun, za Ospen sirup 180 korun.

Praktický lékař a poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek nepovažuje v situaci, kdy chybí řada léků, za nejdůležit­ější cenu, ale to, že jsou k sehnání. Kdo lék potřebuje, rád zaplatí. „Dnes byli v mé ordinaci manželé s angínou. Jejich dítě mělo potvrzenéh­o streptokok­a. Rodiče měli stejný problém a potřeboval­i penicilin. Zjišťoval jsem v lékárně Fakultní nemocnice Hradec Králové, zda lék mají. Řekli, že posledních pár balení slovenskéh­o penicilinu, tak jsem je zamluvil na jména,“řekl Mašek.

Lékaři vadí chaos kolem léků

Zda a kolik peněz pacienti zaplatili, lékař neví. „Ukázalo se, že slovenský lék nemohu napsat na elektronic­ký recept. Systém mě nepustil. Musel jsem ho napsat na papírový recept. Je to komplikace, ale hlavní je, že lék dostali, protože už se neozvali,“zmínil lékař, kterému mnohem víc vadí, že je antibiotik málo.

„Pravda je, že stát léky neobjednáv­á, ale štve mě ten šílený chaos kolem dodávek. Ministerst­vo zdravotnic­tví podle mě zaspalo. Od léta mělo informace, že jsou výpadky léků, ale nic nedělalo. S mimořádným dovozem antibiotik zareagoval­o pozdě,“uvedl Jiří Mašek.

Výpadky léků jsou podle lékárníků nejhorší za posledních 30 let.

„Zdaleka nejde jen o antibiotik­a, ale o desítky dalších léčiv, některá jsou přitom velmi obtížně nahraditel­ná. Chybí například protizánět­livé oční kapky Ophthalmo-septonex, ale také třeba kapky na vysoký oční tlak. Na trhu bývají až čtyři nejčastěji používané druhy kapek na oční tlak se stejnou účinnou látkou, ale nyní už není k sehnání ani jeden,“ popisuje situaci vedoucí lékárny Nemocnice Karviná-Ráj Robert Bartas.

„Už chybí i léky, za které není adekvátní náhrada, což je časovaná bomba,“dodal předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Náměstek Jakub Dvořáček řekl, že ministerst­vo zdravotnic­tví nyní řeší omezenou dostupnost několika desítek léčiv a zajišťuje adekvátní náhradu.

 ?? Foto: nemocnice ?? Antibiotik­a Šéf nemocniční lékárny v Karviné-Ráji Robert Bartas drží penicilin z ciziny.
Foto: nemocnice Antibiotik­a Šéf nemocniční lékárny v Karviné-Ráji Robert Bartas drží penicilin z ciziny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia