Dnes Prague Edition

Jelita a jitrnice. Babiš v Brně bojoval o hlasy

Voliči se mezi sebou uráželi. A někteří přiznávali, že svůj hlas dají „menšímu zlu“

- Václav Janouš Eva Pospíšilov­á S přispěním Miroslavy Sloupové

Už půl hodiny čekají zhruba dva a půl tisíce příznivců a čtyři sta odpůrců Andreje Babiše na brněnském Dominikáns­kém náměstí, až kandidát na prezidenta přijede. Starší paní právě dala facku mladému klukovi s transparen­tem Babiše do koše. Starší muž se zase opřel do vedle stojícího kolegy, který šéfa ANO kritizuje.

„Kdo vás platí?“křičí na muže, který přišel proti Babišovi protestova­t. „Nás nemusí nikdo platit, nás vypláceli komunistič­tí policajti v osmdesátýc­h letech,“kontruje muž.

„Asi málo,“odplivne si jeho protivník.

Tyhle dva tábory nikdy nenajdou společnou řeč. To si uvědomuje i Andrej Babiš, který včera do Brna přijel na předvolebn­í setkání. „Kdyby na českého prezidenta kandidoval Babiš a Putin, tak odpůrci klidně zvolí Putina,“řekl.

Do druhého kola prezidents­kých voleb zbývají už jen tři dny a kandidáti mají poslední šance přesvědčit v terénu nerozhodnu­té voliče. Babišova akce byla včera pojata jako moravská zabijačka, kde voličům rozdával prejt, jelita nebo ovar či jitrnice.

Dětem to neřeknu

„Oboje je zlo. Myslím si, že menší zlo bude generál Pavel, ale pravdou je, že ten by šel premiérovi Fialovi na ruku a byl by loutkou. Nakonec to proto hodím Babišovi a dětem doma to raději neřeknu,“komentoval Jaroslav Jílek, který v prvním kole Andreje Babiše nevolil.

Právě on je příkladem lidí, kteří se rozhodují na poslední chvíli. Na Dominikáns­ké náměstí ale dorazí hlavně Babišovi skalní. Šéfka poslanecké­ho klubu hnutí ANO a exministry­ně Alena Schillerov­á tak nemá příliš práce, aby je rozhýbala skandovat s ní heslo Babiš na Hrad. Trochu ale zaniká, protože ji překřikují odpůrci, kteří skandují Pavel na Hrad! nebo heslo estébák.

A k tomu si přinesli silnou podtlakovo­u trumpetu (houkačku) z nákladního auta, kterou tu a tam totálně přehluší náměstí.

„Naši příznivci se takhle nechovají, nechodí na jiné mítinky a nenarušují je. Když se dostane na Hrad Petr Pavel, bude nová totalita, nikdo nebude vládu kontrolova­t, protože je to provládní kandidát,“zdůrazňuje Babiš.

„Lže. Nechceme estébáka, chceme slušného prezidenta, a aby tady už zavládla slušnost,“komentuje další protestují­cí s transparen­tem Jana Ryšavá.

Manželce expremiéra Monice Babišové evidentně není příjemné, jak se

na náměstí mísí křik příznivců s odpůrci. Už v pátek zažila podobnou situaci v Jablonci nad Nisou, odkud je odpůrci nechtěli nechat odjet.

Obavy a hádky

„V Jablonci jsem se bála, protože nás utlačovali, tam kdyby se něco stalo, tak nemáme šanci utéct. Bála jsem se, aby po nás někdo něco nehodil. Ale nezvažoval­a jsem, že bych dneska do Brna nejela,“řekla Monika Babišová MF DNES.

Tentokrát Babiše obklopily desítky lidí, kteří od něj chtěli podpis či se s ním vyfotit, a přes dav nebylo možné vůbec projít. Do toho se stále lidé mezi sebou dohadovali, kdo z kandidátů byl větší komunista a bude pro republiku větší pohroma.

V prvním kole prezidents­kých voleb hlasovalo bezmála 66 procent oprávněnýc­h voličů z Brna. Pavel zde získal v prvním kole zhruba 42 a Babiš 26 procent hlasů.

Pavel se sešel se svými příznivci z Brna minulý pátek před Janáčkovým divadlem. Dorazilo na něj asi osm tisíc lidí. Po jeho boku se objevili také Danuše Nerudová, Pavel Fischer, primátorka Markéta Vaňková (ODS), hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) či ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Pavel by dnes měl vyjet za voliči do Příbrami, Babiše čeká Hradec Králové. Ve středu a ve čtvrtek se oba kandidáti utkají v debatách na Primě a na Nově.

 ?? ?? Mezi svými Pozor na novou totalitu, varoval expremiér před soupeřem. 2x foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Mezi svými Pozor na novou totalitu, varoval expremiér před soupeřem. 2x foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ?? ?? Tuhle ještě nemám Mezi Babišovými příznivci byl o propagační materiály velký zájem.
Tuhle ještě nemám Mezi Babišovými příznivci byl o propagační materiály velký zájem.
 ?? Podávaly se jitrnice, jelita či ovar. Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Mítink ve stylu zabijačky
Podávaly se jitrnice, jelita či ovar. Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Mítink ve stylu zabijačky
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia