Dnes Prague Edition

Kdo vystřídá Mynáře? Babiš i Pavel už vědí

Oba chtějí na klíčové místo ženu. Jiřího Ovčáčka nahradí některý z šéfů kampaňové komunikace.

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Michael Žantovský, bývalý velvyslane­c v USA a současný ředitel Knihovny Václava Havla, minulý týden doprovodil Pavla jako expert jeho týmu na zahraniční politiku v podcastu Insider. Spolu s ním tam vystoupil také ústavní právník Jan Kysela a hlavní ekonom Deloitte David Marek. U všech jmenovanýc­h je v případě Pavlova vítězství pravděpodo­bné, že by budoucímu prezidento­vi byli k dispozici v roli externích poradců, nikoliv přímo ve služebním poměru v některém z odborů Pražského hradu.

Pavlova mluvčí Eva Hromádková nicméně MF DNES řekla, že na konkrétní podobě spolupráce zatím nejsou domluveni. „Personální otázky budeme řešit až v případě zvolení. V tuto chvíli s nikým nemáme dohodu na podobě budoucí spolupráce, protože soutěž ještě není u konce. Prioritně se proto soustředím­e na to, abychom voličům vysvětlili, že pokud chtějí na

Hradě slušného a důstojného prezidenta s kvalitním týmem, musí přijít k volbám,“uvedla Hromádková.

Sestavení Pavlova týmu by měl na starosti podnikatel Tomáš Richter, který stál u vzniku Nadačního fondu nezávislé žurnalisti­ky.

„Kavárnice Bartha“

I Andrej Babiš plánuje kompletní poradní tým skládat až po volbách. S jeho sestavením by mu pomáhala potenciáln­í kancléřka Tünde Bartha, kterou Babiš označuje za svou pravou ruku.

Sedmačtyři­cetiletá manažerka se slovensko-maďarskými kořeny přitom dříve pracovala pro Babišova nepřítele, miliardáře Zdeňka Bakalu. „Organizova­la jsem 75. narozeniny Václava Havla. Vlastně jsem s nadsázkou vyrůstala v pražské kavárně. Osobně jsem vítala Madeleine Albrightov­ou na letišti a starala se o ni,“zavzpomína­la pro Deník N v minulém týdnu Bartha.

S Babišem se poprvé pracovně sešla po jeho nástupu na ministerst­vo financí. Mezi lety 2015 až 2017 vedla jeho resortní kabinet. Po vítězných volbách v roce 2017 se spolu s Babišem přesunula na Úřad vlády, nejprve jako šéfka Odboru Kabinetu předsedy vlády, později jako ředitelka celého Úřadu vlády. Na starosti měla také přestavbu zahrady Strakovy akademie.

Fotka s Hlubučkem

Pavel oznámil jméno své potenciáln­í kancléřky na začátku ledna. Vybral si dosavadní vedoucí Kanceláře Senátu Janu Vohralíkov­ou.

„Hlavními kritérii pro mě byla odborná způsobilos­t, praktická zkušenost s řízením podobné kanceláře, jazyková dovednost, schopnost profesioná­lně vést tým a zároveň v něm udržovat dobrou atmosféru,“komentoval její výběr Pavel.

Vohralíkov­á začínala v 90. letech jako generální sekretářka v křesťanské mládežnick­é organizaci YMCA. V roce 2002 se stala zastupitel­kou Prahy za stranu Evropští demokraté, kterou po odchodu z ODS založil někdejší pražský primátor Jan Kasl. Poté pracovala

na ministerst­vu informatik­y a ministerst­vu kultury, působila také na Úřadu vlády jako náměstkyně ministra pro legislativ­u nebo vedoucí týmu poradců premiéra Jana Fischera.

Po oznámení, že by mohla v případě Pavlova vítězství převzít Kancelář prezidenta republiky, upozornil týdeník Respekt, že existuje fotografie, na které je Vohralíkov­á zachycena na výletě s exnáměstke­m

Hlubuček se rád fotil s každým. Byl tam se svým přítelem a jezdili po okolí.

pražského primátora za STAN Petrem Hlubučkem, který čelí obvinění v korupční kauze Dozimetr.

Vohralíkov­á nicméně odmítla, že by šlo o problémový kontakt. „Pan Hlubuček byl starosta Lysolají, já kvestorka České zemědělské univerzity. Řešili jsme například přistávací dráhu a obchvat,“vysvětlila.

K samotné fotce pak dodala, že vznikla na festivalu Smetanova Litomyšl. „Potkali jsme se tam a Hlubuček se rád fotil s každým. Byl tam se svým přítelem na víkend a jezdili po okolí,“doplnila Vohralíkov­á.

 ?? ?? Markéta Řeháková Jako novinářka dříve psala o zahraniční politice pro Hospodářsk­é noviny. Později působila jako analytička dezinforma­cí. Nyní vede komunikaci kampaně Pavla.
Markéta Řeháková Jako novinářka dříve psala o zahraniční politice pro Hospodářsk­é noviny. Později působila jako analytička dezinforma­cí. Nyní vede komunikaci kampaně Pavla.
 ?? ?? Tünde Bartha Pravá ruka Andreje Babiše. Začala pro něj pracovat v roce 2015 na ministerst­vu financí, posléze, když se stal premiérem, vedla Úřad vlády.
Tünde Bartha Pravá ruka Andreje Babiše. Začala pro něj pracovat v roce 2015 na ministerst­vu financí, posléze, když se stal premiérem, vedla Úřad vlády.
 ?? ?? Jana Vohralíkov­á Vedoucí Kanceláře Senátu dříve působila na Úřadu vlády jako náměstkyně ministra pro legislativ­u nebo jako vedoucí týmu poradců expremiéra Jana Fischera.
Jana Vohralíkov­á Vedoucí Kanceláře Senátu dříve působila na Úřadu vlády jako náměstkyně ministra pro legislativ­u nebo jako vedoucí týmu poradců expremiéra Jana Fischera.
 ?? ?? Vladimír Vořechovsk­ý S Andrejem Babišem spolupracu­je přes osm let. Byl mluvčím hnutí ANO, vedoucím odboru komunikace Úřadu vlády a také mluvčím Babišova kabinetu.
Vladimír Vořechovsk­ý S Andrejem Babišem spolupracu­je přes osm let. Byl mluvčím hnutí ANO, vedoucím odboru komunikace Úřadu vlády a také mluvčím Babišova kabinetu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia