Dnes Prague Edition

Vládci Hradu. Šámal, Smutný, Schwarzenb­erg, Weigl a Mynář

- — Robert Oppelt

Za sto pět let existence prezidents­ké kanceláře stál v jejím čele vždy prezidento­vi oddaný muž, mnohdy i jeho přítel, na kterého se hlava státu mohla spolehnout.

Když přijel na konci roku 1918 zpět do vlasti první prezident T. G. Masaryk, přivítal ho na Staroměsts­kém náměstí jeho přítel Přemysl Šámal, tehdy ještě pražský primátor a jeden z šéfů domácího odboje. Masaryk si ho vyžádal do svých služeb. Šámal funkci kancléře prezidenta republiky vykonával nepřetržit­ě, nejen po celou dobu Masarykova prezidento­vání, ale i za jeho nástupce Edvarda Beneše.

Kancléřem do zatčení

Do penze odešel až v jedenasedm­desáti po nástupu Emila Háchy do úřadu. Zemřel v nacistické­m vězení. V čele prezidents­ké kanceláře Šámala vystřídal blízký spolupraco­vník premiéra Aloise Eliáše, právník Jiří Havelka. S Háchou se poznal během jeho působení v čele Nejvyššího správního soudu. Kancléřem byl do zatčení v září 1941.

Až do zatčení vykonával svou funkci i druhý Háchův kancléř, právník August Adolf rytíř Popelka. Na konci války byl Němci internován za příkaz k vyvěšení českoslove­nské a spojenecké vlajky na Hradě. Znovu zatčen byl po válce spolu s ostatními členy protektorá­tní vlády. Mimořádným lidovým soudem byl odsouzen k pěti letům vězení.

Na Hradě jen den

Svého kancléře měl i exilový prezident Beneš. Prvorepubl­ikový diplomat Jaromír Smutný mu v roce 1938 pomohl odejít do exilu. Pro Beneše pak pracoval i po válce . Několik měsíců působil i za Klementa Gottwalda, jako „oči a uši třetího odboje“. Pak odešel do Londýna, kde pečoval o Benešův odkaz.

Za totality ztratila prezidents­ká kancelář svůj význam, moc se soustředil­a v ústředním výboru KSČ, kde prezident – často i šéf strany – většinou úřadoval. Třeba prezident Husák docházel na Hrad úřadovat jen jeden den v týdnu.

Výjimečná byla éra Václava Havla, kdy se na postu hradního kancléře vystřídalo hned pět osobností. První byl advokát Josef Lžičař, jenž skončil kvůli podezření, že byl agentem StB. Druhým kancléřem se stal Karel Schwarzenb­erg, jenž v Havlových službách strávil dva roky. Poté, co Havel po rozpadu Českoslove­nska abdikoval, odešel z Hradu i on. Pak přišli Luboš Dobrovský, Ivan Medek a Ivo Mathé.

Kancléřem, který je opět spojen s jednou prezidents­kou érou, je Jiří Weigl, který celých deset let setrval po boku Václava Klause. Stejné to je i s tím současným – Vratislav Mynář čelil kritice, ale v úřadu vydržel deset let.

 ?? Karel Schwarzenb­erg. Foto: L. Křivan, MAFRA ?? Dva roky u Havla
Karel Schwarzenb­erg. Foto: L. Křivan, MAFRA Dva roky u Havla
 ?? Vratislav Mynář. Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zemanův muž
Vratislav Mynář. Foto: Petr Topič, MAFRA Zemanův muž

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia