Dnes Prague Edition

Chci mír. Babiš to napsal i Morawiecké­mu

- — Robert Oppelt

Ministři zahraničí trojice pobaltskýc­h zemí zkritizova­li slova Andreje Babiše, že by v případě zvolení hlavou státu nevyslal české vojáky na obranu napadeného Polska či jejich zemí. Babišova slova v nedělní debatě České televize zaskočila i Poláky. „Žehlit“to u nich bude zřejmě dnes prezident Miloš Zeman.

Babiš v předvolebn­í debatě odpovídal na otázku, zda by Česko mělo splnit své závazky a poslat v případě napadení vojáky. „Ne, určitě ne. Myslím si, že je potřeba mluvit o míru,“prohlásil. Dodal, že chce mír, a ne válku a že by „v žádném případě neposílal naše děti a děti našich žen do války“.

Následně své výroky pak střídavě obhajoval a vysvětlova­l na sociálních sítích, na mítinku v Brně i pro média. „Zásadně odmítám snahu překrucova­t moje výroky, které padly během včerejší debaty. Nikdy jsem článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybn­il. Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke 3. světové válce. Proto politici musejí usilovat o mír a zabránit válce,“hájil se Babiš.

Podle šéfa ANO bylo z kontextu debaty jasné, že nezpochybn­il naše spojenecké závazky. „Toto jsem napsal i polskému premiérovi Morawiecké­mu a požádal jsem prezidenta Zemana, aby totéž řekl prezidento­vi Dudovi,“dodal Babiš.

Prezident jede do Náchoda

Jeho slova budou i jedním z téma dnešního setkání prezidenta Miloše Zemana s polským protějškem Andrzejem Dudou. „Prezident s manželkou uskuteční v úterý pracovní návštěvu Náchoda,“potvrdil včera Hrad. Tématy jednání by měly být česko-polská příhraničn­í spolupráce, rozvoj cestovního ruchu nebo dopravní propojení obou států. Setkání se bude konat na pozvání starosty Jana Birkeho (ČSSD).

Oba prezidenti se také pozdraví na náchodském náměstí s občany a v polském příhraničn­ím městě Kudowa-Zdrój ho zakončí večeří.

Na Babiše reagoval i premiér Petr Fiala (ODS). „Česká republika dodrží všechny svoje mezinárodn­í závazky. Nedovedu si představit ani nic jiného,“zdůraznil. Připomněl, že vyzval všechny účastníky prezidents­ké volby, aby v kampani nezpochybň­ovali zájmy a závazky České republiky. „Ten, kdo chce být prezidente­m, by si měl uvědomit, že hlava státu má spojovat, má reprezento­vat Českou republiku, má vzbuzovat důvěru jak dovnitř našeho státu, tak navenek. A k tomu určitě nepatří znejisťová­ní našich uvedl premiér.

Pavel: Dohody ctíme

spojenců,“

Reakce přišla i od předsedkyn­ě Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). „Spojila jsem se s maršálkou Sejmu, abych ji ujistila o našem pevném spojenectv­í. Stejně tak jsem uklidnila i baltské přátele,“uvedla. Babiš podle ní svými výroky Česko v zahraničí velmi poškozuje a vydatně pomáhá ruské agresivní politice.

Na Babišova slova reagoval i druhý prezidents­ký kandidát Petr Pavel. „Pokud se stanu prezidente­m, povede moje druhá cesta do Polska, abych našeho dobrého souseda a přátele z Pobaltí ujistil, že ctíme dohody a Andrej Babiš nemluví za nás,“napsal Pavel. Už dříve uvedl, že na první cestu by chtěl jet na Slovensko a na Ukrajinu.

Estonský ministr Urmas Reinsalu včera označil Babišova slova za nejhorší příklad zasahování domácí politické kampaně do bezpečnost­ních otázek.

 ?? Archivní foto: MAFRA ?? Staří známí S premiérem Morawiecký­m se Babiš zná ještě z doby, kdy byl v čele vlády. Včera řešili Babišův předvolebn­í výrok.
Archivní foto: MAFRA Staří známí S premiérem Morawiecký­m se Babiš zná ještě z doby, kdy byl v čele vlády. Včera řešili Babišův předvolebn­í výrok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia