Dnes Prague Edition

Počet migrantů stoupl o 160 procent

Výrazně se zvýšil také počet odhalených převaděčů. Vloni jich bylo téměř tři sta

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Policie loni odhalila o více než 18 tisíc nelegálníc­h migrantů více než v roce 2021. Celkem při migraci zachytila přes devětadvac­et tisíc lidí. Včera to oznámil policejní prezident Martin Vondrášek. Migranti v Česku nezůstávaj­í a míří dál na západ.

Nejčastěji odhalenými nelegálním­i migranty byli loni Syřané, kteří tvořili přes sedmdesát procent z celkového počtu. Policie jich odhalila téměř jednadvace­t tisíc.

„Jsme jednou z tranzitníc­h zemí, přes kterou zejména občané Sýrie s nějakým druhem dočasné ochrany v Turecku míří do států západní Evropy,“uvedl Vondrášek.

Menším počtem byli zastoupeni lidé z Ukrajiny, Moldavska nebo Turecka. „Nejvyšší nárůst nelegální migrace byl v druhé půlce srpna a v září,“dodal Vondrášek.

Novým trendem je podle policie přepravová­ní migrantů v cisternový­ch železniční­ch vagonech. Právě vlaky využívali cizinci nejvíce. K přepravě přes Česko se však používají často také dodávky, mikrobusy nebo osobní automobily.

Inspirace Slovenskem

Kvůli vysokému počtu cizinců, kteří se přes Česko snaží dostat do dalších států Evropské unie, zavedla vláda loni na konci září kontroly na hranici se Slovenskem. „Bylo to za mě logické rozhodnutí. Na konci září jsme se dostali až na počet 300 denně zajištěnýc­h cizinců,“řekl ke kontrolám na hranici se Slovenskem včera Vondrášek.

Rapidně se nezvýšil jen počet migrantů, ale logicky rovněž zachycenýc­h

převaděčů. Zatímco v roce 2021 policisté odhalili jen pět desítek převaděčů, vloni jich bylo už téměř tři sta, přesně 277.

Podle policie se zvýšila jejich agresivita. „Velmi často nezastavov­ali, najížděli do policistů, ujížděli a velmi často tyto honičky končily nehodami,“popsal včera ředitel cizinecké

policie Milan Majer a dodal, že v zahraničí byly zaznamenán­y i případy, kdy převaděči po policistec­h stříleli.

Nejvíce převaděčů bylo z Ukrajiny a Sýrie, tedy ze států, které jsou na prvním a druhém místě v nelegální migraci přes Česko. Hned na třetím místě jsou však Češi. Policie loni odhalila osmatřicet převaděčů.

S českými převaděči mají zkušenosti i okolní státy. Například loni v prosinci dostali od slovenskéh­o soudu za převaděčst­ví téměř pětiletý trest otec a dcera za převážení trojice nezletilýc­h Afghánců. Soud jim dovolil odpykat si trest v Česku. tuzemských

Česká justice zatím převaděčst­ví trestá o poznání mírněji. Například pražský taxikář, který loni v srpnu poblíž hranice se Slovenskem u Dubňan na Hodonínsku naložil několik migrantů, které měl podle dohody dovézt do Německa, odešel od Okresního soudu v Hodoníně jen s půlroční podmínkou a pokutou.

Mírné postihy pro převaděče v Česku se nelíbí ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). „Zákon postihujíc­í převaděče je u nás měkký. Když se podíváme na Slovensko, tam končí ve vazbě v podstatě každý, tady je to vlastně na rozhodnutí a vyhodnocen­í orgánů k tomu příslušnýc­h v každém individuál­ním případě. Jsou to obchodníci s lidskou hrůzou a neštěstím. Dovezou sem nějaké ty migranty, kterým něco naslibují. Pustí je někde v lese s malými dětmi, klidně je nechají umrznout, vyinkasují peníze, ujedou. Tihle lidi musí sedět,“prohlásil.

Za organizová­ní a umožnění nedovolené­ho překročení státní hranice hrozí až dva roky vězení. Za napomáhání

Nezastavov­ali, najížděli do policistů, ujížděli a velmi často tyto honičky končily nehodami.

k neoprávněn­ému pobytu na území republiky pak až roční vězení a za organizová­ní tohoto trestného činu až tři roky za mřížemi.

Kriminalit­a nestoupla

Podle policie však ani více než stoprocent­ní nárůst počtu nelegálníc­h migrantů neznamenal nárůst kriminalit­y páchané cizinci v Česku.

„Ve statistiká­ch kriminalit­y se tato skutečnost zatím nijak neprojevil­a. Česká republika je i nadále tranzitní a nikoli cílovou zemí. Ze strany migrantů není téměř využívána možnost požádat si o mezinárodn­í ochranu na našem území,“uvedlo policejní prezidium na webu.

Podle policejníc­h dat byli v loňském roce z Česka nejčastěji vyhošťován­i občané Ukrajiny, kteří do začátku ruské invaze v Česku pobývali neoprávněn­ě. Vzhledem k válečné situaci jsou však vyhoštění podle policejníh­o prezidenta Vondráška „pravomocná, ale nejsou vykonateln­á“. Jinými slovy Česko Ukrajince do vlasti nevyhošťuj­e.

 ?? Archivní foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Zadržen Počty zachycenýc­h nelegálníc­h migrantů a převaděčů loni vyskočily.
Archivní foto: Tomáš Lánský, MAFRA Zadržen Počty zachycenýc­h nelegálníc­h migrantů a převaděčů loni vyskočily.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia