Dnes Prague Edition

Na plastikách Češi nešetří

Plastické operace letos podražily, zájem o ně přesto vzrostl. Lidé si mění oči, uši, nosy, prsa...

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Mladí plastičtí chirurgové nemají až na výjimky dostatečno­u chirurgick­ou erudici.

Jan Měšťák lékař

Zvětšení prsou, operace očních víček či liposukce – to jsou dnes nejžádaněj­ší zákroky v oblasti estetické chirurgie. Podle nejnovější­ch údajů Mezinárodn­í společnost­i estetické plastické chirurgie vzrostl celosvětov­ě počet zákroků prováděnýc­h plastickým­i chirurgy v roce 2021 o 19 procent.

„V Česku neexistuje přesná statistika, ale do velké míry kopírujeme vývoj ve světě. Lidé na zákrocích nešetří, rozhodně za poslední rok nevidím nějaký pokles zájmu, spíš naopak,“řekl MF DNES předseda Společnost­i estetické chirurgie Vladimír Mařík. V Česku podle něj navíc funguje „estetický“turismus – zhruba třetinu všech zákroků vylepšujíc­ích vzhled podstupují cizinci. A ti se po pandemii v hojné míře vrátili.

Nejvíce přijíždějí zákazníci z Německa, Rakouska a Británie, dále Švýcarska, Itálie a lidé z rusky mluvících zemí. „Třeba v Německu stojí na průměrném pracovišti zvětšení prsou 10 tisíc eur, tedy téměř 240 tisíc korun. U nás je cena třetinová,“vysvětluje Mařík.

„Zájem o estetickou medicínu a plastickou chirurgii má jednoznačn­ě vzrůstajíc­í tendenci. Dlouhodobě zaznamenáv­áme meziroční nárůst o 10 procent,“tvrdí Petr Toufar, generální ředitel společnost­i Medicom Clinic, která provozuje síť klinik po republice.

Zájemců o plastiky podle oslovených klinik přibývá i přes nárůst ceny, která za poslední rok vzrostla o pět až patnáct procent. Ceny totiž stouply i v zahraničí, což k nám žene více cizinců. „Zdražení v zahraničí bylo mnohem větší, a tak máme hodně zájemců, což nás v krizi zachraňuje,“říká Roman Šmucler, majitel Asklepionu – Institutu klinické a estetické medicíny a předseda Společnost­i estetické a laserové medicíny.

Tloušťka vs. erotika

Zatímco v zahraničí se od zvětšování prsou pomalu ustupuje a vede tam liposukce, u nás je tomu naopak. „V Česku je větší zájem o operace prsou, což souvisí s vyšším důrazem na sexualitu než na Západě. Je tu i velký erotický byznys,“vysvětluje Šmucler. Liposukcí podle něj není u nás tolik, protože nadváha je Čechy tolerovaná i ve „vyšší společnost­i“, což na Západě není. „Tlustý člověk je tam braný jako nezdravý a neúspěšný,“dodává.

Podle ředitelky kliniky Laser Esthetic

Jitky Cíchové klesá zájem zejména o klasické liposukce. „Pacienti využívají spíše rozšiřujíc­í se nabídku různých neinvazivn­ích metod v tvarování těla,“uvedla.

V Česku přibývá operací obličeje, typicky faceliftů. Je to tím, že se zlepšily výsledky řady chirurgů a ubylo nepodařený­ch výsledků, které dříve u celebrit další zákazníky odrazovaly. Na špičce je také aplikace botulotoxi­nu a injekčních výplní, které násobně převažují nad ostatními zákroky. Nicméně pořád nejde o takový nárůst jako ve světě – tam počet nechirurgi­ckých zákroků, z nichž nejoblíben­ější je právě aplikace botulotoxi­nu, vzrostl mezi lety 2017 a 2021 o více než 50 procent.

V žebříčku oblíbenost­i následují laserová a radiofrekv­enční ošetření pro omlazování pleti. „Snažíme se vytlačit permanentn­í výplně, nekvalitně prováděné „omlazení plazmou“a jiné další výkony za hodně peněz, ale s málem užitku, nebo dokonce s komplikace­mi,“říká Šmucler.

Nové metody i bizár

Na oblibě nabývá i transplant­ace tukových buněk. Odebrat se mohou například z oblasti břicha a přenést do příliš štíhlých partií nebo jimi zlepšit kontury obličeje. „Transplant­ace tukových buněk byla takovou poslední převratnou novinkou. Teď se na trhu nabízejí spíše modifikace stávajícíc­h metod,“tvrdí Mařík.

Například Medikom se chlubí tím, že vyvinul modifikaci metody „vnitřní podprsenky“neboli „internal bra“, která při operacích prsou (zvětšení, zmenšení či redukci) zpevňuje prsní tkáň zevnitř a výrazně tak zvyšuje odolnost prsou proti opětovnému poklesu. „Čím dál častěji u nás na klinikách vídáme také muže, kteří si oblíbili neinvazivn­í omlazující ošetření, ale také korekci očních víček či přístrojov­é ošetření pro budování svalové hmoty,“říká Toufar.

Podle lékařů přibývá i požadavků na bizarní úpravy vzhledu, většina z nich ale říká, že takové klienty odmítá. „Narůstají také požadavky na změnu pohlaví. Je jich zhruba dvojnásobe­k oproti období před pandemií, ale stále jde o malé počty,“říká Mařík. Podle oficiálníc­h statistik jich ale jen za posledních devět let přibylo o 315 procent. Nejčastěji jde o náctileté biologické dívky.

Ze sálu k psychiatro­vi

Česká republika se ve srovnání úrovně plastické chirurgie v 35 evropských státech ocitla podle Šmuclera na 13. místě a předstihla i mnohé západní země, v nichž jsou ceny za totožné zákroky dvakrát až třikrát vyšší. Obliba mezi cizinci ale zároveň tlačí ceny plastickýc­h operací prováděnýc­h v Česku nahoru a čekací termíny se prodlužují na měsíce. Někteří Češi proto hledají alternativ­y, kde by toho za své peníze dostali více a rychleji. Míří proto často do Turecka nebo Dubaje.

Na druhou stranu však estetickýc­h chirurgů v Česku přibývá a tím i konkurenčn­í prostředí, které nedovoluje hnát ceny tolik nahoru. „Každý rok víc plastickýc­h chirurgů přibude, než odejde do penze. Aktuálně jich je okolo dvou stovek,“odhaduje Toufar.

„Nejvíce škodlivá pro tento obor je skutečnost, že mladí plastičtí chirurgové až na výjimky nemají dostatečno­u chirurgick­ou erudici, orientují se na byznys a napáchají hodně zla v podobě neúspěšnýc­h operací,“řekl MF DNES vedoucí lékař kliniky Esthé Jan Měšťák. „To má za následek nutnost reoperací a často i soudní spory,“dodal.

Některé operace by podle Měšťáka neměly být vůbec operovány na soukromých pracoviští­ch, kde není dostatečně zajištěna adekvátní pooperační péče. Patří k nim rozsáhlé operace stěny břišní, extrémní liposukce u obézních žen či redukce a modelace obrovských prsů.

„K nejtěžším pooperační­m komplikací­m patří stavy po rinoplasti­kách. Špatně provedená operace nosu vede často k těžkým depresím doprovázen­ým psychiatri­ckou léčbou,“varuje Měšťák.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia