Dnes Prague Edition

Neshody mezi stranami na rok zablokují Slovensko

Vláda v demisi má úřadovat do září. Těžko ale bude rozhodovat s omezenými pravomocem­i.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Vláda slovenskéh­o premiéra Eduarda Hegera padla ještě na konci loňského roku, řešení, jímž mají být předčasné volby, se ale zřejmě Slováci dočkají nejdříve v září. To mimo jiné znamená, že země může následujíc­í tři čtvrtě roku fungovat v jakémsi provizoriu.

Až do voleb totiž povládne odvolaný kabinet a ten má podle ústavy značně omezené pravomoci. Jak upozornil slovenský deník Sme, v ohrožení jsou kvůli tomu třeba i stovky milionů eur z Evropské unie.

Heger se pokoušel situaci vyhnout, když v posledních týdnech sháněl podporu pro dočasný kabinet, dostatečný počet poslanců ale nezískal. Bývalá čtyřkoalic­e jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a strany Svoboda a solidarita, Jsme rodina a Za lidi sice má v parlamentu většinu, od prosince se ale dokázala shodnout jen na tom, že volby chce až 30. září.

Odvolaný Hegerův kabinet přitom až do září může vydávat jen některá nařízení, hlasovat o zákonech či plánovat státní rozpočet. Rozhodnutí o „zásadních opatřeních“hospodářsk­é a sociální politiky či v otázkách vnitřní a zahraniční politiky samostatně přijímat nemůže a potřebuje k tomu souhlas prezidenty Zuzany Čaputové.

I tady je ale několik zádrhelů. Zákon nestanoví jasnou hranici toho, co ještě je a co už není „zásadní opatření“a kde pravomoci vlády končí. Zároveň v některých otázkách nemůže rozhodnutí padnout ani se souhlasem prezidentk­y.

To se týká i žádostí o evropské peníze. Bratislava totiž potřebuje schválit strategii podpory a rozvoje výzkumu, vývoje a inovací, která je podmínkou pro čerpání z evropského fondu obnovy. Slovensko by letos chtělo žádat o 815 milionů eur (v přepočtu asi 19,4 miliardy korun). Žádost chtěla vláda podávat v létě či na podzim, posunout ji ale je možné ke konci roku. Jenže to by podle deníku Sme znamenalo komplikace pro přípravu žádosti pro příští rok, kdy Slovensko by chtělo od EU získat dalších 900 milionů eur.

Vládu tak mohou čekat měsíce úřadování, které budou provázet ostré dohadování a ústavní spory o přijetí jednotlivý­ch opatření.

Potřebnou ústavní změnu, která vyhlášení voleb umožní, mají poslanci projednáva­t už dnes.

Opozice v čele s expremiére­m Peterem Pellegrini­m vybrané datum hlasování ale kritizuje. Pellegrini­ho strana Hlas–SD by chtěla volby nejpozději v červnu, nevidí důvod pro čekání až do září. Podle něj si takto chce koalice koupit čas pro vlastní zájmy.

„Nikdy ve slovenské historii se nestalo, aby vláda bez jakéhokoli­v mandátu vládla ještě devět měsíců po svém pádu. Nikdy nebyla potřeba zodpovědné a kompetentn­í vlády větší, než dnes,“prohlásil Pellegrini. Jeho strana společně se sociálními demokraty bývalého premiéra Roberta Fica tlačí na předčasné volby už několik měsíců, a to hlavně proto, že dlouhodobě oba vedou v průzkumech a mají tak největší šanci na vytvoření nového kabinetu. Strany čtyřkoalic­e se naopak stabilně propadají a případná kampaň pro ně bude náročná.

Někteří poslanci nyní navrhují ústavní změny i v případě omezených pravomocí, aby se tak napříště vláda vyhnula odkládání schvalován­í zásadních otázek, jako jsou například žádosti o evropské peníze. Podle státního tajemníka ministerst­va financí Marcela Klimeka by i v takových případech mohl stačit spolusouhl­as prezidentk­y, případně by o opatření mohl hlasovat parlament. Zda některý z návrhů nakonec do parlamentu poputuje, je otázka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia