Dnes Prague Edition

Chceme svoji atomovku

Vyděšená harašením Kima, je pro vývoj vlastní jaderné zbraně

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Výhrůžné poznámky o atomových zbraních je svět zvyklý běžně slýchat od Severní Koreje. Před pár dny však slova o možnosti získat vlastní jaderné zbraně zazněla také z Jihu. To je velká novinka, odráží však rostoucí napětí na kontinentu.

Konzervati­vní jihokorejs­ký prezident Jun Sok-jol si nahlas zaspekulov­al, že už brzy může přijít den, kdy narůstajíc­í severokore­jská hrozba bude vyžadovat, aby Spojené státy vrátily své jaderné zbraně na Korejský poloostrov (Washington je z Jižní Koreje odsunul v roce 1991). A dodal: „Pokud by se tak nestalo, pak by si Jižní Korea mohla pořídit vlastní atomovku.“

Málokdo pochybuje o tom, že Jihokorejc­i, vzhledem k technologi­cké zdatnosti své země, by to hravě dokázali. Otázka však je, zda by se to Jižní Koreji vyplatilo.

Byť poznámky jihokorejs­ké hlavy státu lze nepochybně chápat jako neformální a poněkud hypotetick­é, bylo to poprvé po dlouhých desetiletí­ch, kdy tak razantní slova z Jihu přišla. V podtextu bylo možno číst obavu: Když oni (Sever) mají jaderné zbraně, my je potřebujem­e taky!

Svět se zkrátka nebezpečně komplikuje a nejen v Evropě jsou na spadnutí nové konflikty. Nejlidnatě­jší kontinent je na tom podobně.

Loňský rok přinesl rekordní testování severokore­jských raket a pravděpodo­bně

také přípravy na sedmý jaderný test. Diplomacie, která by se zaměřila na úplnou denukleari­zaci Korejského poloostrov­a, totálně zamrzla. Navíc sílící rivalita mezi USA a Čínou, včetně jejího hrozícího útoku na Tchaj-wan, napětí v Asii výrazně šponuje.

Pro mnohé Jihokorejc­e tak vlastnictv­í jaderné zbraně představuj­e základní argument. Stále intenzivně­ji cítí, že jejich země se musí chránit před agresivním severním sousedem, jadernou mocností, jejíž vůdce Kim Čong-un nedávno slíbil exponenciá­lní nárůst jaderného arzenálu. Mnozí v Soulu soudí, že vlastní jaderná zbraň by Kima odradila od případného útoku.

Potud to zní logicky. Existuje však

i protiargum­ent. Ten spočívá v možných negativníc­h důsledcích takového kroku. Spojené státy (a ani Čína) zjevně nejsou nakloněny tomu, aby v regionu vyrostla další jaderná mocnost. Je proto možné, že vlastní vývoj atomových zbraní by narušil vztah Soulu s USA a mohl by znamenat i citelné sankce. Nemluvě o novém kole regionální­ch závodů ve zbrojení, které by takový krok nevyhnutel­ně vyvolal.

Nicméně se zdá, že přes to všechno se postoj v Jižní Koreji proměňuje. Ještě před deseti lety tam bylo volání po vlastních jaderných zbraních naprostou marginálií. Dnes se o tom vede celospoleč­enská debata. Podle nedávných průzkumů podporuje takový program většina

obyvatel. Kde se tedy vzala ta změna?

Podle některých analytiků je za tím alespoň částečná ztráta víry v Ameriku z posledních let, především z období vlády prezidenta Trumpa, který se netajil přáním stáhnout 28 500 amerických vojáků z Jižní Koreje a ptal se, proč vlastně musí USA tuto zemi chránit. Vzhledem k tomu, že Trump již oznámil prezidents­kou kandidatur­u na rok 2024, je to problém, který dělá mnoha Jihokorejc­ům těžkou hlavu dodnes.

Jižní Korea v současnost­i spadá pod americký „jaderný deštník“, rozšířenou strategii odstrašová­ní, což znamená, že Američané by v případě útoku byli povinni Soulu pomoci. Zatímco pro mnohé je toto dostatečná jistota, jiní se obávají, že Washington by nakonec kvůli Jižní Koreji nemusel vstup do jaderné války riskovat. A proto by si chtěli pomoci sami, vlastními jadernými hlavicemi.

Spojené státy nejeví žádné známky toho, že by uvažovaly o novém rozmístění svých jaderných zbraní v Jižní Koreji. Podle analytiků to z vojenského hlediska ani nedává žádný smysl.

Je také možné, že jihokorejs­ký prezident svým „nenápadným“prohlášení­m jen hledá silnější americké záruky.

Zatím není jasné, jak vše nakonec dopadne, narůstajíc­í hromadění zbraní v oblasti však nevěstí nic dobrého.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Severokore­jský test Severní Korea loni otestovala rekordní množství raket. Na snímku start balistické rakety Hwasong-12.
Foto: Profimedia.cz Severokore­jský test Severní Korea loni otestovala rekordní množství raket. Na snímku start balistické rakety Hwasong-12.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia