Dnes Prague Edition

„Ajťák“utekl před ruskou mobilizací do lesa

-

Když ruský prezident Putin ohlásil loni v září částečnou mobilizaci, trvalo to Adamu Kalininovi (což není jeho pravé jméno) týden, než dospěl k rozhodnutí, že nejlepší, co může udělat, je se přestěhova­t do lesa.

Specialist­a v oboru IT byl od začátku proti válce. Nechtěl riskovat, že ho pošlou do první linie zabíjet Ukrajince. Na rozdíl od statisíců jiných však nechtěl opustit zemi. Držely ho tam tři věci: přátelé, finanční omezení a obavy z opuštění toho, co zná. A tak se Kalinin, který se narodil před zhruba třemi desetiletí­mi, rozloučil s manželkou a vydal se do lesa, kde už téměř čtyři měsíce žije ve velkém stanu. K připojení na internet používá anténu přivázanou ke stromu a k získávání energie solární panely.

Nemohou mu předat rozkaz

Život mimo civilizaci je podle něj nejlepší způsob, jak se vyhnout povolání do armády. Pokud mu úřady nemohou předat povolávací rozkaz osobně, nemohou ho nutit jít do války.

Kalinin pracuje osm hodin denně ve stejném zaměstnání, i když v zimě – s omezeným denním světlem – nemá dostatek sluneční energie, aby mohl pracovat celé dny, a tak si hodiny napracováv­á o víkendu. Někteří jeho kolegové jsou nyní v Kazachstán­u, protože po zahájení mobilizace také opustili Rusko. Internetov­é připojení je natolik spolehlivé, že komunikace není problém.

Kalinin, coby milovník přírody, mnoho dovolených trávil s manželkou v kempech. Když se rozhodl přestěhova­t do divočiny, měl už většinu potřebného vybavení. Důležitou roli v jeho přežití hraje manželka, která mu každé tři týdny přiváží zásoby na místo předání, kde se také mohou krátce osobně vidět.

Vaří si na provizorní­ch kamnech na dřevo. „Mám oves, pohanku, čaj, kávu, cukr. Samozřejmě ne dost čerstvého ovoce a zeleniny, ale není to tak špatné,“říká. Když se do lesa přistěhova­l, zřídil si dva tábory vzdálené od sebe pět minut – v jednom měl přístup na internet a pracoval v něm, druhý byl na více chráněném místě a spal v něm. Jak se blížila zima, obě místa spojil.

Nedávno teplota klesla na minus 11 stupňů Celsia. Nyní se však dny opět prodlužují a sníh začíná tát.

Plánuje tedy zůstat, kde je. Ačkoli povolání do armády neobdržel, situace se podle něj neustále mění a on se obává, že by mu povolávací rozkaz mohl přijít. Oficiálně jsou pracovníci v oblasti informační­ch technologi­í od odvodu osvobozeni.

Kalininův život v lese mu přinesl určitou popularitu – na platformě Telegram ho sleduje 17 000 lidí. Zveřejňuje tam videa a fotografie okolí, své každodenní rutiny. Kalinin tvrdí, že mu z předchozíh­o života mnoho nechybí, i když se mu stýská po manželce.

(ČTK, BBC News)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia