Dnes Prague Edition

Zestátnění ČEZ nepřinese rychlé snížení ceny elektřiny

- — Sára Mazúchová

Ozestátněn­í největší tuzemské energetick­é firmy ČEZ se opět mluví ve veřejném prostoru. Téma razí i kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO), podle něhož by tento krok lidem přinesl nízké ceny energií. Jak ale upozorňují analytici, není to tak jednoduché.

Celý proces zestátňová­ní by kvůli právním náležitost­em a schvalovac­ím procesům trval nejméně rok a státní kasu by vyšel na zhruba 200 miliard korun. Pokud by zestátněný ČEZ prodával elektřinu výrazně levněji, podsekl by si tím příjmy.

„Kdybychom se dostali do situace, kdy stát má ve společnost­i sto procent a nařídí jí dodávat elektřinu třeba za 1,50 koruny, vedlo by to k tomu, že by firma neprodukov­ala téměř žádný zisk. Ten je ale potřeba, aby se ČEZ mohl starat o své stávající zdroje energie. Peníze by rovněž chyběly na postavení nového jaderného bloku, který podle mě bude stát 400 miliard korun,“tvrdí ekonom Radim Dohnal ze společnost­i Capitalink­ed.

„Zadruhé, pokud by zestátněný ČEZ nastavil cenu na 1,50 koruny, za kolik by ji prodávali ostatní výrobci elektrické energie? Stát by jim rovněž nařídil 1,50 koruny? Nebo by elektřina od ČEZ fungovala jako poukázky do Tuzexu a byl by o ně korupční zájem? To by podle mě pokazilo energetick­ý trh v ČR výrazně víc, než ho kazí různé kroky Evropské unie,“míní Dohnal.

„Existuje několik úhlů pohledu, jak se na to dívat. Problém je v tom, že se o tom u nás začalo diskutovat jako o rychlém řešení usměrnění cen elektřiny. To z mého pohledu není šťastné,“uvádí energetick­ý konzultant Martin Apko. „Na volném trhu s elektřinou nastávají poruchy dané zejména akutními nedostatky elektřiny. Tyto poruchy je potřeba řešit, existují na to nástroje regulace cen, ale to se netýká jenom ČEZ,“říká Apko.

Vláda přesto zestátnění ČEZ pravděpodo­bně chystá, přinejmenš­ím její výrobní části. Ne kvůli cenám elektřiny, ale kvůli potřebě výstavby nových jaderných bloků.

Premiér Petr Fiala (ODS) už loni na jaře naznačoval, že zestátnění elektráren ČEZ je „jednou z cest“. Od té doby se ministři zdráhají odpovídat na otázku, jak konkrétně tyto plány vypadají. Jejich slova by mohla s cenami akcií na burze zahýbat. „Hodně se teď spekuluje o tom, jestli k zestátnění dojde, či nikoliv. Trh a investoři situaci pozorně sledují,“uvádí analytička společnost­i Cyrrus Anna Píchová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia