Dnes Prague Edition

Ne všechno je dražší. Na dálnicích stát ušetří

V porovnání s bytovou výstavbou se daří cenu liniových staveb citelně snižovat

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Sedmapůlki­lometrový úsek dálnice D55 mezi Olomoucí a Kokory začíná u křižovatky s dálnicí D35 na jihovýchod­ě krajského města, aby se vzápětí prosmýknul mezi Vsiskem a Velkým Týncem a obešel Krčmaň i Majetín. Původně Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) předpoklád­alo, že za stavbu na Hané bude muset vynaložit 2,4 miliardy korun. Po podání nabídek je však zřejmé, že nejspíš ušetří 460 milionů.

Podobných staveb – větších i menších, které jsou těsně před zahájením – je v zásobníku staveb státních silničářů vícero. Jenom pět příkladů, uvedených v grafice Za kolik aktuálně stavějí silničáři, slibuje úsporu přes 1,1 miliardy korun.

Stavby dálnic a silnic se totiž daří i v současné situaci zlevňovat pod úroveň očekávanýc­h cen, které stanovují projektant­i od počítačů. Slevy v rozmezí mezi 10 a 20 procenty přitom nejsou způsobeny tím, že by státní silničáři při vypsání zakázky zkrátka počítali se všeobecným zdražování­m, které v průběhu letošního roku postihlo prakticky všechny obory hospodářst­ví. Na to by bylo příliš brzy.

„Jsou to předpoklád­ané ceny, které vycházejí z expertních cen z roku 2021, tedy před válkou,“řekl MF DNES generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Teprve zakázky, které ředitelstv­í poslalo do veřejných soutěží na sklonku předchozíh­o nebo na počátku letošního roku, kalkulují s cenami zohledňují­cími vývoj po napadení Ukrajiny Ruskem. Státní fond dopravní infrastruk­tury totiž novou cenovou úroveň do expertních cen promítl až v létě.

O zakázky jich bojuje hodně

Důvody současného zlevňování infrastruk­turních staveb jsou podle šéfa silničářů dva. Prvním vysvětlení­m je silná konkurence. Do soutěží se hlásí hodně firem, což cenu výstavby významně sráží.

Například o výše zmíněný dálniční úsek u Olomouce soutěžilo sedm uchazečů a jinde to není jiné. Zájemců o zakázky je hodně a neovlivnil to ani nedávný tříletý zákaz pro společnost Metrostav. Ta se nesmí státních zakázek účastnit kvůli účasti v korupční kauze souvisejíc­í s působením bývalého hejtmana Davida Ratha ve Středočesk­ém kraji.

Firma, která má jediná z velkých stavebních společnost­í tuzemské kořeny, se do zakázek nehlásí sama ani prostředni­ctvím dříve vzniklé společnost­i Metrostav Infrastruc­ture. Využívá k tomu další nově vytvořenou firmu MI Roads. Ta mimo jiné podala nejlevnějš­í nabídku na výstavbu dalšího úseku dálnice D55 spojující Olomouc s jihomoravs­kou Břeclaví, a to na vybudování mostu přes Moravu u Napajedel na Zlínsku.

Státní silničáři tak momentálně musejí řešit zapeklitou právní otázku, zda firmě sdružené v konsorciu spolu s vedoucím projektu FIRESTAFis­cher může zakázku za nejnižší cenu přiklepnou­t. Hlásí se navíc opět i uchazeči z ciziny, například velká polská stavební společnost Budimex.

Odložení se vyplatilo. Doslova

Samotné stavební firmy tak jednoducho­u situaci nemají. Pokud chtějí vyhrát, musejí cenu snížit pod cenu očekávanou, zároveň ale platí, že stavební materiály levnější nejsou.

Sice se už nestává, že by některé druhy stavebnin nebyly úplně k dostání, na což si stavbaři loni opakovaně stěžovali, ceny se ale zatím na předválečn­ou úroveň nevrátily. „Aktuálně se situace pozvolna uklidňuje. Materiály jsou sice dostupné, ale jejich cenová hladina je stále vysoká a kolísá. To především s ohledem na energetick­ou náročnost jednotlivý­ch materiálů,“uvádí mluvčí stavební společnost­i Eurovia CS Iveta Štočková.

Druhým důvodem, proč se podle Mátla daří snižovat ceny výstavby, je skutečnost, že smluvní podmínky mezi stavbaři a ŘSD se sedmým rokem neměnily. Pozitivně působí hlavně stabilní a předvídate­lné prostředí, jak doplnil Mátl.

V souvislost­i s cenovým šokem způsobeným válkou na Ukrajině odložilo letos na jaře Ředitelstv­í silnic a dálnic výběr tendrů na výstavbu projektů na pozdější dobu, až se situace stabilizuj­e. Silničáři proto k hodnocení spousty výběrových řízení přistoupil­i až v poslední době. Výhodnější nabídky v obálkách stavebních firem přitom dávají na první pohled tušit, že to špatný krok nebyl.

Pokud chce stavební firma vyhrát, musí cenu snížit pod cenu očekávanou. Zároveň ale platí, že stavební materiály levnější nejsou.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Pramen: ŘSD
Foto: Petr Lundák, MAFRA Pramen: ŘSD
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia