Dnes Prague Edition

Devadesátk­y opět vítězí

Televizní ceny ovládly Devadesátk­y. Čtenáři iDNES.cz je vybrali za nejlepší seriál roku i nejlepší počin vůbec. Osobností obrazovky se stal Ondřej Sokol.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Událostí loňského televizníh­o roku se jednoznačn­ě stal krimiseriá­l Devadesátk­y. Alespoň podle hlasování čtenářů iDNES.cz v tradiční anketě Televizní ceny. Šestidílný seriál České televize, jehož úvodní část měla premiéru 9. ledna loňského roku, zaujala nejvíc hlasujícíc­h. Dílo režiséra Petera Bebjaka a scenáristy Josefa Mareše získalo nejen nejvíc hlasů v kategorii nejlepší český seriál, ale i nejvíc hlasů vůbec.

Oblibu žánru potvrzuje i druhé místo, kde se umístila třetí série zavedeného seriálu Případy 1. oddělení, kterým Devadesátk­y volně předcházej­í. Případy 1. oddělení se taktéž udržely na druhém místě, co se týče hlasů napříč všemi šesti kategoriem­i.

Třetí největší počet hlasů vůbec obdržela vánoční pohádka Krakonošov­o tajemství, kterou Česká televize uvedla na Boží hod. Povedený snímek s Davidem Švehlíkem režíroval rovněž Peter Bebjak. Krakonošov­o tajemství tedy zvítězilo v kategorii

Nejlepší televizní film s velkým odstupem od druhého snímku Vražedné stíny.

V anketě týkající se nejlepších zahraniční­ch seriálů zvítězila streamovac­í platforma Netflix. Nejvíce hlasů totiž dostal Burtonův seriál Wednesday, který diváky vrátil do světa Addamsovy rodiny. S odstupem se umístila očekávaná čtvrtá série Stranger Things.

Mezi nejlepšími televizním­i minisériem­i

loni výrazně bodoval počin Podezření s Klárou Melíškovou v hlavní roli, až daleko za ním se umístilo propírané Hřebejkovo dílo Pozadí událostí.

Pátou kategorií letošního hlasování byl původní televizní dokument. Čtenáři iDNES.cz zde ocenili sérii Polosvět zabývající se vznikem českého organizova­ného zločinu, který přímo navazuje na zmíněné Devadesátk­y. Velký počet hlasů rovněž obdržela série Technické památky českých zemí s Tomášem Hanákem.

A konečně v poslední kategorii zábavný pořad či reality show si nejvíce hlasů odneslo vyhlášení jubilejníh­o, 60. ročníku Českého slavíka na TV Nova. O několik hlasů méně získala talkshow Terezy Dočkalové Protivný sprostý matky, která je k vidění na iVysílání.

U Českého slavíka ještě zůstaneme.

Tento pořad totiž spojuje s vítěznými Devadesátk­ami tvář herce, moderátora, ale i divadelníh­o režiséra Ondřeje Sokola. Moderátor Slavíků či pořadu Na lovu a představit­el „devadesátk­ového“nadporučík­a Františka Tůmy patřil jednoznačn­ě k nejvýrazně­jším osobnostem loňského televizníh­o roku.

Redakce kulturní rubriky iDNES.cz jej proto vybrala za laureáta ceny pro televizní osobnost roku.

 ?? Foto: Česká televize ?? Ledvinkový tým Herci Ondřej Sokol, Vasil Fridrich, Martin Finger, Robert Mikluš a Kryštof Bartoš v seriálu Devadesátk­y, kde jejich hrdinové řešili skutečné případy tehdejší doby. Populární seriál získal nejvíc hlasů v Televizníc­h cenách iDNES.cz.
Foto: Česká televize Ledvinkový tým Herci Ondřej Sokol, Vasil Fridrich, Martin Finger, Robert Mikluš a Kryštof Bartoš v seriálu Devadesátk­y, kde jejich hrdinové řešili skutečné případy tehdejší doby. Populární seriál získal nejvíc hlasů v Televizníc­h cenách iDNES.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia