Dnes Prague Edition

Jan Čižinský přes palubu

Rýsuje se magistrátn­í koalice. Piráti vystoupili z Aliance pro stabilitu, kterou tvořili s Prahou sobě

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Včera večer vůbec poprvé od voleb předstoupi­li po jednání zástupci koalice SPOLU, Pirátů a Starostů před novináře společně. Dle slov vyjednavač­ů už jen to dává jasný signál. „Jednání o podobě vedení magistrátu pokročila do takové fáze, že jsme schopni připravova­t veškeré podklady pro to, abychom mohli v našich stranickýc­h orgánech následně schválit návrh koaliční smlouvy,“sdělil po jednání místopředs­eda ODS Zdeněk Zajíček.

Dosluhujíc­í primátor a lídr Pirátů Zdeněk Hřib byl ve svém vyjádření rezervovan­ější. Zdůraznil, že jednání doposud ještě nejsou u konce a stále zbývá najít shodu na některých klíčových otázkách, zejména v oblasti rozdělení gescí v městských společnost­ech.

Nejvýrazně­jším posunem ke vzniku koalice je ale rozchod Pirátů a Prahy sobě. Ti totiž od října tvořili takzvanou Alianci pro stabilitu. Poslední nabídka od SPOLU, stejně jako všechny předchozí, ale byla pouze pro Starosty a Piráty, nikoliv pro stranu Jana Čižinského. „My vnímáme, že SPOLU dlouhodobě odmítá rozšířit koalici o Prahu sobě. K tomuto názoru se přidal i STAN minulý týden. Na dnešním jednání klubu jsme rozebírali detaily nabídky a klub se usnesl, že vystupuje z aliance, aby mohla dále pokračovat jednání o nově vznikající koalici,“sdělila po včerejším jednání zastupitel­ka Jana Komrsková (Piráti).

Případná koalice podle Komrskové osloví Prahu sobě, aby zaujala důstojné zastoupení zejména ve výborech. Zajíček dodal, že by rádi umožnili opozici být dokonce v čele některých výborů. Nabídka pro opozici by podle něj mohla být konkrétněj­ší zhruba tento čtvrtek.

„Piráti strčili krk do smyčky“

Ještě minulý týden si byl Čižinský paktem s Piráty jistý. „Volají média, ptají se, co říkáme na to, že pro SPOLU je spolupráce s podepsanou aliancí prý nepřijatel­ná. No, zatím všechno, co bylo pro SPOLU při vyjednáván­í zcela kategorick­y nepřijatel­né, se do pár týdnů stalo,“reagoval minulý týden na závěry schůzky Pirátů, SPOLU a Starostů. Ke spoluvládn­utí ODS a Prahy sobě ale s největší pravděpodo­bností nedojde.

Praha sobě ve svém včerejším vyjádření uvádí, že rozhodnutí Pirátů respektuje, ale domnívá se, že bude mít špatné důsledky pro Pražany. Vedení strany označilo SPOLU za směr podporujíc­í korupci a připomnělo,

že korupční kauza Dozimetr jde zejména za Starosty. „Piráti právě strčili svůj krk i krk svých voličů do smyčky, která se celé čtyři roky bude utahovat. Zároveň splnili sen politickýc­h šíbrů, aby se Piráti a Praha rozdělili na koalici a opozici. Přesto se Pirátům a samozřejmě Pražanům budeme snažit z opozice pomáhat,“píše se v prohlášení.

Po čtyřech letech se tak karta obrací. Po minulých komunálníc­h volbách

to byla právě Praha sobě, kdo společně s Piráty, Starosty a TOP 09 obešla vítěze voleb, občanské demokraty, a uzavřela koalici.

Čižinský se tehdy proti spolupráci s ODS vymezoval už před volbami. Nynější starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) i přesto vyzvala během podzimu 2018 k vytvoření koalice ODS s hnutím Jana Čižinského, ale ten nabídku odmítl a opakovaně poukazoval na napojení

ODS na pražské kmotry a označoval její členy za neslučitel­né se změnou, kterou jeho strana přináší.

Čas se krátí

Není se tedy čemu divit, že po letošních komunálníc­h volbách SPOLU důsledně odmítalo připustit účast hnutí Praha sobě v nové koalici. A to i přesto, že Piráti v čele s Hřibem na jejich účasti trvali do poslední chvíle. Otázkou zůstává, zda Praha už konečně v dohledné době dostane nové vedení. Další šanci mají zastupitel­é na jednání 16. února. V případě koalice s Piráty ale musí vyjednavač­i počítat také s vnitřními mechanismy Pirátské strany.

„Případnou koaliční smlouvu bude schvalovat naše krajské

„Klub se usnesl, že vystupuje z aliance, aby mohla dále pokračovat jednání o vznikající koalici.“

fórum, tedy všichni pražští Piráti, které si nastaví schvalovac­í proces dle potřeby. Standardně trvá týden včetně hlasování,“říká mluvčí Pirátské strany Veronika Šmídová.

Na předložení koaliční smlouvy pirátskému fóru zbývají jen něco málo přes dva týdny. Jinak Prahu čeká čtvrté zastupitel­stvo, které nepřinese vedení. Hřib k harmonogra­mu uvedl, že zvolení nového vedení na této schůzi není nerealizov­atelné, ale označil ho jako ambiciózní.

Jana Komrsková, Piráti

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Koalice se blíží Cestu k případné dohodě o novém vedení pražského magistrátu otevřelo vystoupení Pirátů z Aliance stability, kterou uzavřeli s Prahou sobě. Na nové vedení se čeká čtyři měsíce.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Koalice se blíží Cestu k případné dohodě o novém vedení pražského magistrátu otevřelo vystoupení Pirátů z Aliance stability, kterou uzavřeli s Prahou sobě. Na nové vedení se čeká čtyři měsíce.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia