Dnes Prague Edition

Na Hradě otevřela opravená Vikárka

-

Na Pražském hradě v neděli zčásti otevřela známá restaurace Vikárka v ulici těsně přiléhajíc­í ke katedrále svatého Víta. V poledne se jejího otevření zúčastnil prezident Miloš Zeman a provozu požehnal pražský arcibiskup Jan Graubner.

Historický objekt byl uzavřený od léta roku 2014, jeho rekonstruk­ce skončila loni. Podle podmínek výběrového řízení, které na provozovat­ele restaurace vyhlásila loni v listopadu Správa Pražského hradu, se měl do uplynulého víkendu

otevřít aspoň výčep v restauraci. Další části provozu, tedy restaurace, samoobsluž­ná restaurace a vinárna, se mají otevřít nejpozději od 1. dubna.

Restauraci doplňují dvě předzahrád­ky v ulici Vikářská a dvorek Vikárky. Podle dostupných údajů z roku 2020 Hrad vynaložil na stavební úpravu objektů na Vikárce zhruba 30 milionů korun.

„Dnes je v módě při možných i nemožných příležitos­tech připomínat Václava Havla. Já bych ho chtěl také připomenou­t, ale tentokrát při možné příležitos­ti. Protože to byl právě Václav Havel, který z tohoto místa učinil jednu ze svých kanceláří. A v tom nejlepším smyslu, jaký kancelář vůbec může mít. Takže já spojuji Vikárku nejen s postavou pana Broučka, ale také s postavou Václava Havla,“řekl Zeman.

Restaurace Vikárka má jméno podle původních obyvatel domu, Vikářská ulice byla dříve domovem vikářů – příslušník­ů svatovítsk­é kapituly. Restaurace v něm začala fungovat již v polovině 19. století. Známá je také díky Matěji Broučkovi,

hrdinovi knížek Svatopluka Čecha, který se po delším pobytu ve Vikárce propadne podzemními chodbami do 15. století.

Současnou rekonstruk­ci provedlo studio Masák & Partner, které v areálu Pražského hradu stálo i za rekonstruk­cí některých částí Starého královskéh­o paláce. Vikárku s dlouhým stavebním vývojem architekti především očistili od mnoha zásahů z její moderní historie.

Od 15. prosince Pražský hrad otevřel i přes zimní sezonu Jelení příkop. (ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pracovna Restaurace Vikárka na Pražském hradě má jméno podle původních obyvatel domu, Vikářská ulice byla dříve domovem vikářů. Prezident Václav Havel se zde setkal s několika významnými osobnostmi včetně Jeho Svatosti dalajlámy.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pracovna Restaurace Vikárka na Pražském hradě má jméno podle původních obyvatel domu, Vikářská ulice byla dříve domovem vikářů. Prezident Václav Havel se zde setkal s několika významnými osobnostmi včetně Jeho Svatosti dalajlámy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia