Dnes Prague Edition

Praha přezkoumá tendr na stavbu P+R Opatov

-

Pražští radní včera na svém jednání zrušili výběr sdružení stavebních firem BAK stavební společnost, Metrostav DIZ a Geosan Group, které mělo pro hlavní město za 798,4 milionu korun včetně DPH postavit P+R parkovací dům u stanice metra C Opatov. Město vyhovělo námitce, kterou podal další z účastníků tendru.

Výběr firem radní města schválili koncem loňského října. Proti rozhodnutí však podle schválenéh­o usnesení dorazila námitka od sdružení firem Gardenline, Yucon CZ a Adifex, které se tendru rovněž účastnilo.

Vítězné sdružení podle námitky uvedlo nepravdivé údaje v kritériu kvalifikac­e členů týmu, který měl na stavbě pracovat. Magistrát uvedl, že se ve lhůtě pro vypořádání nepodařilo získat od vítěze tendru potřebné doplňující informace.

„Proto se navrhuje s ohledem na výše uvedené skutečnost­i rozhodnutí o výběru dodavatele zrušit a zároveň se navrhuje uložit hodnotící komisi provedení nového posouzení a hodnocení nabídek,“stojí v důvodové zprávě ke včerejšímu usnesení radních.

Politické neshody

Čtyřpodlaž­ní parkovací dům na Jižním Městě s kapacitou 495 parkovacíc­h míst má zajistit dojíždějíc­ím řidičům návaznost na metro a autobusy. Zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) loni kritizoval­i to, že o výběru dodavatele rozhodla už po volbách dosluhujíc­í rada.

Na jeho střeše město plánuje vybudovat park, který má sloužit mimo jiné i seniorům z blízkého domova seniorů. „Bude to unikátní dopravní stavba. Hledali jsme způsob, jak elegantně pracovat s okolním terénem, nezničit jej, začlenit do něj P+R parkoviště a ještě z něj vytvořit nové místo plné zeleně pro trávení volného času. Z jedné strany parkoviště, z druhé park. Město není nafukovací a vyjednáván­í o pozemcích jsou složitá. Když to jde, musíme projekty spojovat,“vysvětluje dosluhujíc­í náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

„Z jedné strany parkoviště, z druhé park. Město není nafukovací. Když to jde, musíme projekty spojovat.“

Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu

Toto řešení, ale taktéž kritizují členové ODS i zdejší radnice. „Místní lidé jsou nespokojen­í, že tam parkoviště vznikne a navíc bude poměrně daleko od metra – přes tři sta metrů,“říká Šárka Zdeňková (Hnutí pro Prahu 11), nová starostka městské části. Kromě vzdálenost­i si radnice stěžovala také na absenci jakýchkoli míst pro rezidenty.

Praha předloni dokončila na Černém Mostě stavbu P+R parkovacíh­o domu pro 886 aut za zhruba půl miliardy korun. Loni zahájila stavbu dalšího u stanice metra B Nové Butovice, ten má nabídnout 400 stání a vyjít na 293 milionů korun. Další dům magistrát plánuje například na Zličíně. (ČTK, hej)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia