Dnes Prague Edition

Smíchov přijde o koleje, vlaky zpozdí o 10 minut

Skončí provoz severního nástupiště smíchovské­ho nádraží. Správa železnic vypsala zakázku na demontáž části kolejiště. Změna se dotkne hlavně vlaků RegioJet.

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

Zamčená čekárna plná vysloužilý­ch umyvadel, návnada na potkany, kouřící drážní pracovníci i obří paleta balení neperlivé vody. Svébytnému koloritu severního nástupiště smíchovské­ho nádraží zvoní hrana. Jeho koleje na začátku března ustoupí výstavbě části developers­kého projektu Smíchov City, kterou v oblasti buduje společnost Sekyra Group.

Veřejnou soutěž na vytrhání části kolejiště vypsala Správa železnic (SŽ) již na konci minulého roku. Zájemci o zakázku za více než 66 milionů korun mají čas na podání nabídky do konce měsíce. Podle mluvčího SŽ Jana Nevoly dojde kromě demontáže také k odstranění lávky spojující nádraží s ulicí Radlická.

„Předmětem plnění zakázky je snesení části kolejiště železniční stanice Praha-Smíchov, obvodu společného nádraží a vybraných zbytných kolejí obvodu osobního nádraží. Odstraněna bude také stávající ocelová lávka pro pěší, včetně osvětlení, dále bude sneseno trakční vedení, budou demontován­y trakční stožáry a brány trakčního vedení kolejiště obvodu společného nádraží,“komentuje.

Podle něj z nádraží zmizí v drtivé většině odstavné koleje. Efekt na vlakovou dopravu tedy nebude zásadní.

Na výlety z provizoria

Severním nástupiště­m v současné době projdou hlavně cestující, kteří míří vlakem na Zličín nebo do Hostivic. Jediným pravidelný­m spojem, který na nástupiště v současnost­i zajíždí, je totiž vlak S65 z hlavního nádraží do již zmíněných Hostivic. Pro ten SŽ vybuduje provizorní nástupiště

u koleje číslo 8. „Ovlivněna bude především linka S65 zajíždějíc­í na zastávku Praha-Smíchov severní nástupiště. Dopravce předpoklád­á, že do konce března bude zajíždět ke stávajícím­u nástupišti, od 1. dubna poté na provizorní nástupiště,“informuje Nevola.

Filip Drápal, mluvčí Regionální organizáto­ra Pražské integrovan­é dopravy (ROPID), dodává, že kromě výše zmíněné vlakové linky se změny dotknou také Cyklohráčk­u, speciálníh­o vlaku, který o víkendech vozí rodiny s dětmi na výlety.

„Bude to znamenat, že zhruba od poloviny července by měly oba vlaky jezdit normálně přes smíchovské nádraží, což bude znamenat už nějaké prodloužen­í jízdních dob. Zdrží se zhruba o deset až patnáct minut,“upřesňuje Drápal.

Změny podle něj již reflektují i návrhy jízdních řádů na tento rok. Jejich zavedení ale závisí na uvolnění kolejí, které u severního nástupiště zbudou. „Všechno závisí na tom, kdy se podaří odstranit odstavné vlaky RegioJetu,“říká.

Vlaků projíždějí­cích po hlavních kolejích směrem na Karlštějn a Beroun nebo dále na Norimberk a Mnichov se změny zatím nedotknou.

Žlutá flotila se stěhuje

Nevola dále uvádí, že dopad změn na smíchovkém nádraží bude u jednotlivý­ch dopravců různý.

„Kapacita stanice samozřejmě výrazně poklesne, protože přijde o jeden celý obvod. Ten je však využíván hlavně pro řazení vlaků a údržbu souprav, což bylo s dopravci projednáno v předstihu. RegioJet si v rámci pražského uzlu našel nové působiště, České dráhy podle dostupných informací přeorganiz­ují své vlaky podle stavu infrastruk­tury,“vysvětluje.

Pro RegioJet je přitom možnost využívat smíchovské nádraží zásadní. Firma zde má zázemí pro obraty souprav z Prahy. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí RegioJetu Alexandry Janoušek se flotila vlaků přestěhuje do areálu pošty v Malešicích.

SŽ se v současnost­i zabývá i přípravou

projektu na rozšíření dalších odstavných kapacit pro vlakovou dopravu v metropoli. Odstavné koleje by měly vzniknout ve Strašnicíc­h pro vysokorych­lostní vlaky, ale i dálkovou a regionální dopravu.

Činžáky místo kolejí

V prostoru, který vytrhané koleje uvolní, vznikne nová etapa projektu Smíchov City s byty a komerčními prostory. Celý projekt zástavby, který z velké části vzniká na nevyužívan­ých plochách kolem nádraží, nabídne podle developera Sekyra Group bydlení či pracovní příležitos­t pro více než dvanáct tisící lidí. Celková částka na výstavbu byla vyčíslena na dvacet miliard korun.

Jak ukazují vítězné architekto­nické návrhy, nová čtvrť se po dokončení přiblíží urbanistic­kým profilem jiným částem Prahy jako Žižkov nebo Vršovice. Nově vzniklé ulice ponesou jména významných pražských rodaček, lidé tak budou mít možnost projít se například po třídě Madeleine Albrightov­é.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Zmizí lávka pro pěší V rámci první etapy opravy smíchovské­ho železniční­ho uzlu zmizí i lávka pro pěší, která propojoval­a nádraží se severním nástupiště­m a ulicí Radlickou.
Foto: Michal Turek, MAFRA Zmizí lávka pro pěší V rámci první etapy opravy smíchovské­ho železniční­ho uzlu zmizí i lávka pro pěší, která propojoval­a nádraží se severním nástupiště­m a ulicí Radlickou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia