Dnes Prague Edition

Dvořák v armádě: Chci umět bránit rodinu

- Robert Rampa sportovní reportér MF DNES

Zposledníh­o zápasu v organizaci UFC sdružující ty nejlepší MMA zápasníky na světě si odnesl kupu zranění.

Zlomené a vykloubené prsty, infekci v rameni a přetrhané svaly v něm vyřadí Davida Dvořáka ze soutěže ještě na spoustu měsíců, a tak se česká dvojka po Jiřím Procházkov­i soustředí na vážnější záležitost.

„Vstoupím do aktivních záloh, budu působit u 5. komanda 43. výsadkovéh­o pluku. Projdu výcvikem a v Chrudimi budu naše vojáky učit boji zblízka,“prozrazuje Dvořák MF DNES. A dodává: „Loni v září jsme byli s Jirkou Procházkou v Olomouci u speciálů (CPSS) a zkusili si jejich výcvik. Hodně nás to bavilo a mě napadlo si jako trenér rozšířit portfolio.“

Není prvním bojovníkem, který vstoupí do armády, ovšem třicetilet­ého sportovce táhne víc důvodů.

Šokovala ho drzost Ruska vtrhnout na Ukrajinu.

„Válka je od nás den jízdy autem, co když se Rusové jednou rozhodnou, že jim to nestačí, a budou chtít ukradnout i naši zem?“přemýšlí.

„Chci vědět, jak se chovat, jak bránit vlastní rodinu, kdyby se to tu podělalo. Je to důležité.“

Roky pro něj chůze na střelnici znamenala relax. Ke zbrojnímu průkazu nedávno splnil i myslivecké zkoušky, doma by vám mohl ukázat sbírku historický­ch zbraní z období světových válek a těch ve Vietnamu a v Koreji, namátkou M1 Garand či M16. Vedle hraní šachů, stavění dálnic, starání se o zvěř, pěstování na záhonku a práce hrobaře se svým otcem je to pro vysokoškol­sky vystudovan­ého chlapíka další přídavek do neobvykléh­o mixu zálib a činností.

Avšak motivovaný tragickými událostmi na východě Evropy.

„Nechápu, jak v dnešní době může tak velký stát – pro mě bez důvodu – zaútočit na jiný. Vždyť je to nepřijatel­né. Moc doufám, že se Ukrajina bude držet a svět ji dál bude podporovat. Že pravda zvítězí,“přeje si.

Už před válkou si neuměl představit, že by sportovní kariéru směřoval do Ruska.

Na vlastní oči v roce 2017 zažil korupci, když po vyhraném zápase jeho trenéra Patrika Kincla o titul vstoupil do klece majitel ruské a dnes již zkrachoval­é organizace ABC a svévolně prohlásil, že vítězství Čecha nad domácím reprezenta­ntem ruší, že prostě neplatí.

Skandálním­u rozhodnutí se nedalo bránit.

„Od té doby pro mě Rusko sportovně skončilo,“tvrdí.

O to víc v dnešní době nemá radost z toho, že tuzemská organizace RFA hodlá do země Vladimira Putina vyslat domácí sportovce (Čechy Tadeáše Růžičku, Václava Siváka nebo Slováka Sebastiana Fapša).

Dvořáka teď čeká hlavně léčba, pak základní vojenský výcvik.

Je připravený k bezpečnost­i své rodné země přispět, ač doufá, že jeho služby budou potřeba pouze na tréninku.

 ?? Foto: Oktagon ?? Bojovník David Dvořák je skvělým MMA zápasníkem a bude i vojákem aktivních záloh.
Foto: Oktagon Bojovník David Dvořák je skvělým MMA zápasníkem a bude i vojákem aktivních záloh.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia