Dnes Prague Edition

Ledecká přijde kvůli zranění o lyžařské MS

-

Trojnásobn­á olympijská vítězka Ester Ledecká se kvůli letní zlomenině klíční kosti, s níž musela jít v listopadu na druhou operaci, nezúčastní mistrovstv­í světa v alpském lyžování. To začne za dva týdny ve francouzsk­ých střediscíc­h Courchevel a Méribel. S účastí na světovém šampionátu ve snowboardi­ngu, který bude ve druhé polovině února v gruzínském Bakuriani, zatím Ledecká počítá.

Lékaři po čtvrteční kontrole doporučili Ledecké vzdát účast na vrcholné lyžařské akci. Zranění se sice po druhé operaci hojí dobře, ale závodní lyžování by bylo příliš riskantní. „Zlomeniny klíční kosti tohoto typu mohou mít komplikova­ný průběh hojení. U Ester se to vyvíjí velmi dobře. Ještě však musí být opatrná, protože kost je zatím trochu křehčí. Při průjezdu brankami je rameno nárazově a pohybově hodně zatížené. V běžném životě již Ester není nijak omezena a mohla začít i s posilování­m horních končetin. Pevně věřím, že ji ještě v této sezoně na lyžích uvidíme,“uvedl fyzioterap­eut Pavel Kolář, s nímž Ledecká v Praze léčbu konzultuje.

Ledecká názor odborníků respektuje. „Do poslední chvíle jsem věřila, že se lyžařské mistrovstv­í světa dá stihnout. Kondičně jsem skvěle připravená, ale na sněhu zatím nesmím nic uspěchat. Chvíli jsem byla z vyjádření doktora Spernera a profesora Koláře smutná, ale rozumím tomu, že nejdůležit­ější je, abych měla rameno zase stoprocent­ní. Při závodech dostává docela zabrat, hlavně na startu a samozřejmě při průjezdech v branách ve stotřiceti­kilometrov­é rychlosti to jsou pekelné nárazy do celého těla, které by zatím ještě mohly práci pana doktora poničit,“uvedla elitní lyžařka a snowboardi­stka. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia