Dnes Prague Edition

Na volební průkaz není pozdě

-

Po dvou týdnech půjdou Češi opět k volbám, druhé kolo volby prezidenta se uskuteční už tento pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Pro druhé kolo volby nechodí lístky poštou, ale voliči obdrží hlasovací lístky až ve volební místnosti. Ta je na stejném místě jako v kole prvním.

Vzorové hlasovací lístky a informace o případných tiskových chybách na hlasovacím lístku jsou zveřejněny ve volební místnosti.

Poslední šance zažádat

Ti, kteří nebudou volit v místě svého trvalého bydliště, mají stále ještě možnost si požádat o voličský průkaz.

Většina lidí si podle úřadů zažádala o voličské průkazy pro druhé kolo zároveň s průkazy pro kolo první. Nemálo je ale i těch, kteří si pro průkazy na úřady přicházejí nyní. Celkový zájem je podle radnic vyšší než před prvním kolem.

Osobně je možné zažádat o volební průkaz příslušný obecní, případně zastupitel­ský úřad nejpozději dnes.

Hlasování z auta

I ve druhém kole mohou volit lidé v karanténě na takzvaných drive-in stanoviští­ch. Oprávnění voliči budou moci tento způsob hlasování využít dnes od 8 do 17 hodin.

U volebního stanoviště může odhlasovat oprávněný volič, který má v okrese, pro který je volební stanoviště zřízeno, adresu trvalého pobytu nebo hlasuje na voličský průkaz.

V prvním kole bylo u drive-in stanovišť odevzdáno zhruba 350 platných hlasů.

Voliči mohou také stále ještě požádat o přenosnou volební schránku, pokud nejsou schopni dorazit do volební místnosti. Občané, kteří budou chtít hlasovat tímto způsobem, musí nejpozději do čtvrtka 26. ledna do 20 hodin telefonick­y nahlásit svému příslušném­u krajskému úřadu, že žádají o příjezd komise.

Mít občanku nebo pas

Člověk musí ve volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky buď platným občanským průkazem, nebo platným cestovním pasem.

Od okrskové volební komise obdrží prázdnou úřední obálku opatřenou razítkem a volební lístky. Pro druhé kolo voleb, kdy se rozhoduje již jen mezi dvěma kandidáty, má obálka žlutou barvu.

Volič vloží do obálky jeden hlasovací lístek pro vybraného kandidáta. Lístek nijak neupravuje.

V prvním kole docházelo často k tomu, že lidé do obálky omylem vložili dva lístky – takový hlas je neplatný. Neplatné jsou rovněž hlasovací lístky, jež nejsou na předepsané­m tiskopise, hlasovací lístky přetržené a lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky.

(row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia