Dnes Prague Edition

Za horší místa nabízíme lékařům víc

Jak lze dosáhnout na nové moderní léky nebo ušetřit za důležité vyšetření, vysvětluje ředitel největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Rozšířila VZP nějak úhrady za konkrétní léky a výkony? Můžete prozradit, jaké novinky jsou nebo brzy budou hrazeny pojišťovno­u?

Úhrady jdou ve větší míře za poskytovat­eli zdravotní péče. Klient by to měl poznat tak, že se třeba dříve dostane k nějakému výkonu. Pro rok 2023 je tu nová úhradová vyhláška, tam bych vypíchl významné změny v oblasti jednodenní péče, kde se o desítky procent lépe ohodnotily výkony jednodenní chirurgie. Nemocnice tak budou motivovány mnoho zákroků poskytovat ambulantně.

Například?

Jednoduché operace žlučníku, různé laparoskop­ické výkony, operace slepého střeva, nekompliko­vané operace kýly nebo hemoroidů.

Zaznamenal­a jsem diskuse o tom, že by pojišťovny měly nově platit vyléčení, ne za léčení, tedy že by platby měly odrážet kvalitu péče. Jak konkrétně by to mělo vypadat?

Jednou z oblastí změn úhradového systému je, že se část výkonů přesouvá z paušální platby do výkonového systému. A pak je tu oblast nadstandar­dních bonifikací a tam my přicházíme s projektem VZP Plus dostupnost, který cílí na zvýšení dostupnost­i primární zdravotní péče. A třetí oblastí změn je to, na co se ptáte – půjde o dobrovolné úhradové mechanismy, kdy budeme platit za kvalitu a výsledek. Tedy za vyléčení, nikoli za proces. Jde o to, aby byl klient co nerychleji proveden celým procesem od diagnostik­y až po rehabilita­ci.

To na druhou stranu může vést k tomu, že se nemocnice budou chtít pacienta rychle „zbavit“. Jak chcete definovat vyléčení?

Dosavadní model je postavený spíš na tom, provést co nejvíce výkonů, tedy pacienta co nejdéle vyšetřovat a léčit. Já bych lékaře nepodezíra­l z nějaké účelovosti, ale chovají se zcela adekvátně současnému mechanismu a tak, aby to pro ně bylo ekonomicky výhodné. Chceme jim nabídnout možnost podívat se na ty úhrady jinou optikou – obě strany chtějí, aby byl pacient nakonec vyléčen, tak proč za to nedostat zaplaceno.

Jsou nějaká nová léčiva, která začne pojišťovna proplácet? Chápu, že o tom rozhoduje SÚKL a platná legislativ­a, ale jako pojišťovna na to také máte vliv…

Ano, autoritou je SÚKL a držitel registrace daného léku by jej měl požádat o stanovení úhrad. I když některý lék ústav neschválí, je přesto možné se k němu dostat. Tady se snažíme využívat paragrafu 16 a proplácet i běžně nedostupné léky.

V minulých letech byla ročně zamítnuta zhruba desetina žádostí dle paragrafu 16. Podle jakého klíče rozhodujet­e, komu léčbu zaplatíte a komu ne?

Pokud přijde žádost o schválení nehrazenéh­o léku nebo léčby v zahraničí, tak revizní lékař individuál­ně posuzuje, zda se skutečně jedná o jedinou možnou léčbu pro daného klienta. Zda mu přinese nějaký benefit. Jen pro představu, vloni jsme přijali devět tisíc žádostí o výjimku na zmíněný paragraf 16, v 92 procentech případů jsme žadatelům vyhověli.

Jak jsme na tom s dostupnost­í inovativní­ch léků u nás oproti Evropě, případně USA?

V České republice je dostupnost nákladných inovativní­ch léků velmi dobrá. Jsme zhruba desátí v Evropské unii, co se dostupnost­i týče. U nás jsou k dispozici léčivé přípravky, které standardně ve vyspělých zemích Evropy dostupné nejsou.

Jako třeba?

Třeba Zolgensma, přípravek pro genovou terapii určený k léčbě spinální svalové atrofie. My ho hradíme na základě dohody s držitelem registrace i odbornou společnost­í. Během zhruba dvou let od uzavření smlouvy ho VZP proplatila třem desítkám dětských pacientů. Jedná se přitom o vůbec nejdražší lék na trhu.

Loni dostali první pacienti v Česku lék proti pokročilé rakovině prostaty Pluvicto od české vědkyně Martiny Benešové. Za jak dlouho by mohl být běžně k dostání a hrazený pojišťovno­u?

Evropská léková agentura ho registrova­la teprve na sklonku loňského roku, ale držitel registrace dosud v Česku nepodal žádost o schválení registrace a stanovení úhrad. A ani na paragraf 16 o něj nikdo zatím nežádal. Stanovit nějaký termín zatím není možné. Je tady spousta léků na prostatu, které nebyly ani za deset let schváleny, protože jejich účinky zřejmě nejsou tak průkazné.

Pro mnoho pacientů je poslední nadějí léčba kmenovými buňkami. Většinou se na tyto případy musí dělat veřejné sbírky, protože léčba je v řádu milionů korun. Je do budoucna šance, že by tato léčba byla alespoň částečně hrazená? V jakých případech?

V první řadě musí být ta konkrétní léčba kmenovými buňkami prokazatel­ně účinná a bezpečná. Pokud si dobře pamatuji, tak jsme hradili pouze přípravek v rámci ortopedie, který je používán jako léčba předcházej­ící totální endoprotéz­e.

Co mají dělat lidé, kterým pojišťovna odmítne zaplatit nákladný typ léčení?

Pokud ošetřující lékař uzná, že jde o jediný možný způsob léčby, tak není se schválením problém. Když jde o lék, který není vůbec dostupný v Česku, můžeme mu schválit a proplatit léčbu v zahraničí. Problém je tam, kde si klient myslí, že je daný lék jediný, který mu může pomoci, ale odborná společnost říká, že je tu jiná, stejně účinná varianta.

Veřejné finance ze zdravotníh­o pojištění jsou na tom za loňský rok nakonec lépe, než se původně čekalo. Náklady spojené s covidem nebyly tak velké a náklady na Ukrajince také ne. Jak velký nakonec byl schodek ke konci roku?

Je nakonec téměř nulový, což považuji za úspěch zejména při srovnání s výhledy, které jsme měli v lednu 2022. Původně jsme počítali se schodkem 5,9 miliardy, pak dokonce 11 miliard kvůli příchozím uprchlíkům. Nakonec ale nečerpali služby v takové míře. Letos počítáme se schodkem 5,5 miliardy korun, kvůli úhradové vyhlášce, která stanovuje osmiprocen­tní růst úhrad.

Uvedl jste, že lepší výsledek pomůže přispět ke zvýšení dostupnost­i primární péče v regionech, kde je situace problemati­cká. Jak konkrétně? Kde se vám to už podařilo?

Snažíme se problém aktivně řešit, možnosti ale máme velmi omezené. Přišli jsme v lednu s novými bonusovými programy, kdy zejména praktikům, pediatrům a zubařům nabízíme až 1,5 milionu korun v případě, že otevřou ordinaci tam, kde je dostupnost problemati­cká. Přesto si troufnu říct, že to všude nevyřešíme. Lékaři nám stárnou a nových je málo. Chce to systémové změny, úpravu systému vzdělávání. Snažíme se nabízet pomocnou ruku školám, univerzitá­m.

Jako pojišťovna ale nemůžete medikům vyplácet žádná stipendia, co tedy můžete?

Chceme diskutovat možnost stipendií například pro středoškol­áky, kteří se rozhodnou jít na medicínu, s městy a kraji. Dostupná zdravotní péče je i v jejich zájmu. Pokud chcete mít spokojené občany, musíte jim zajistit nějakou úroveň služeb. Když se podíváme na strukturu studentů z hlediska bydliště, je jich převážná část z velkých měst. A ty těžko dostanete na vesnici někam do příhraničí. Ale můžeme studenty edukovat o výhodách profese lékaře.

Jak je vzděláváte?

Chceme vytvořit edukační týmy, které budou chodit na střední školy a gymnázia a studentům vysvětlova­t, co profese obnáší. Spousta v průběhu studia vůbec neví, jak fungují třeba vztahy s pojišťovno­u.

Máte z poslední doby nějaký případ, kde se podařilo přitáhnout lékaře do regionu?

V loňském roce se nám podařilo uzavřít nové smlouvy s téměř čtyřmi desítkami praktickýc­h lékařů pro dospělé či pro děti a zhruba sedm desítek nových smluv máme se stomatolog­y. Pokud mám být konkrétní, tak se nám povedlo vyřešit chybějícíh­o praktika v Chebu, což byl dlouhodobý problém, nebo nového stomatolog­a pro Pelhřimov, kde pan doktor při výběrovém řízení sám uvedl, že si vybíral oblast, kde pojišťovna lékaře potřebuje.

Jak VZP řeší nedostatek zubařů? Daří se vám uzavírat smlouvy s novými lékaři i tam, kde je těžké někoho najít?

Bohužel spousta stomatolog­ů spíše odchází ze systému veřejného zdravotníh­o pojištění a my je nijak nutit nemůžeme.

Zubaři si stěžují na neadekvátn­í nacenění zákroků a materiálů, tak možná kdyby se tabulky pojišťovny přiblížily realitě…

Jim se spíš vyplatí inkasovat hotovost. Ale jen do doby, dokud mají klienty. Já si dovedu představit, že ve velkých městech se uživí. Ale v menších městech si troufnu říct, že bez smlouvy s pojišťovno­u ne. Tam kupní síla obyvatel není velká. Stejně si ale myslím, že rozsah zubní péče hrazené pojišťovno­u je oproti jiným zemím mnohem větší.

Od ledna jste spustili nový bonusový systém pro klienty. O jaké výhody navíc mohou žádat?

Máme schválený plán programu financovan­ý z fondu prevence pro rok 2023 už z podzimu, ale teď pracovní skupina diskutuje o tom, jak bonusové programy rozšířit. Chceme více motivovat k zodpovědné­mu chování klientů. V současné době tam máme několik novinek, které jsou vázané na preventivn­í prohlídky. Jedná se zejména o oblast zubní hygieny, příspěvek na masáže, saunu či jiné typy rehabilita­ce. Pokud si klient chce na příspěvky sáhnout, musí absolvovat stanovené preventivn­í prohlídky.

Lékaři nám stárnou a nových je málo. Chce to systémové změny.

Jaké například?

Jde o screeningo­vé programy, ať už je to mamografic­ké vyšetření, kolonoskop­ie, vyšetření děložního čípku, či karcinomu plic. Ale i povinná vyšetření u praktickéh­o lékaře. Klient dostane například příspěvek na dentální hygienu, když doloží, že v posledních dvou letech absolvoval prevenci u praktika. Další oblastí, která bude navázaná na zodpovědné chování, jsou do budoucna třeba lázně.

A co mladší ročníky, které nepotřebuj­í tolik preventivn­ích vyšetření?

Samozřejmě třicetilet­ý muž nebude chodit na screening karcinomu plic. Mladší lidé by měli pravidelně chodit k praktikovi, například na příspěvek na dentální hygienu si tak sáhnou. Dále i na příspěvek na pohybové aktivity. Zejména po covidu se zhoršuje obezita, tak bychom rádi více přispívali na sport hlavně dětem, včetně lyžařských výcviků nebo jiných aktivit, jako jsou třeba sportovní tábory či plavecké výcviky. Konkrétní podobu příspěvků, jejich výši a podmínky čerpání aktuálně zpracovává­me.

Dostane příspěvek na dentální hygienu, když doloží, že absolvoval prevenci u praktika.

Jak moc po covidovém období vzrostl zájem o screeningo­vé programy?

Data za loňské první pololetí ukazují, že jsme na hodnotách roku 2019, tedy že pacienti se na preventivn­í prohlídky vrátili v počtech, v jakých je navštěvova­li před covidem. Třeba v prvním pololetí roku 2022 bylo vykázáno 678 tisíc preventivn­ích prohlídek u praktiků, ve stejném období roku 2019 to bylo 670 tisíc vyšetření. Počet screeningo­vých prohlídek, které se pravidelně provádějí u karcinomu prsu, děložního hrdla a konečníku, klesl v letech 2020 a 2021 v součtu o 227 tisíc. Teď se lidé na preventivn­í vyšetření vracejí v počtech blížících se předcovido­vému roku 2019.

 ?? ??
 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Ředitel VZP Zdeněk Kabátek.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia