Dnes Prague Edition

Docházka ukrajinský­ch dětí narostla

Problémem zůstávají slabší výuka češtiny a nízké kapacity.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Potřebujem­e navýšení kapacit, aby se mohly všechny děti účastnit vzdělávání.

Podíl ukrajinský­ch žáků v českých školách se stále zvyšuje. Jen od června do prosince minulého roku se například do základního vzdělání zapojilo na 90 procent ukrajinský­ch dětí, které do Česka uprchly před válkou. Ještě v červnu to bylo 55 procent.

Podle dat české kanceláře Dětského fondu OSN (UNICEF) v Praze se celkem v Česku vzdělává více než 50 tisíc ukrajinský­ch dětí. V celé Evropě je přitom podle fondu zapsáno ve školách na půl milionu ukrajinský­ch žáků a studentů.

V Česku se daří většinu školáků z řad ukrajinský­ch uprchlíků začleňovat do tříd, které mají nejvýše pět dětí z Ukrajiny. Jen 3,6 procen- ta Ukrajinců chodí výhradně do ukrajinský­ch tříd, jež jsou zřízeny v rámci běžných základních škol.

„Ve školách máme většinou jednotky ukrajinský­ch žáků. Jsou tedy velmi dobře integrován­i v rámci celé školy,“řekl včera ústřední školní inspektor České školní inspekce Tomáš Zatloukal.

Školky nemají místa

Podobně se podle Zatloukala podařilo začlenit i ukrajinské předškolák­y. Ti nejčastěji chodí do tříd, kde mají nejvýše čtyři spolužáky, jejichž rodiny také utekly do Česka kvůli válce.

Více než pět ukrajinský­ch dětí ve třídě uvedlo jen šest procent mateřinek. Téměř 64 procent školek naopak informoval­o, že nemá ve svých třídách žádného ukrajinské­ho azylanta. Důvodem jsou nedostateč­né kapacity.

Na to upozorňuje i nejnovější průzkum organizace PAQ Research ve spolupráci se Sociologic­kým ústavem Akademie věd, který se zaměřil na docházku ukrajinský­ch dětí. Z šetření vyplynulo, že kvůli chybějícím místům se předškolní­ho vzdělávání neúčastní ukrajinský­ch dětí.

„Potřebujem­e navýšení kapacit, aby se mohly všechny děti účastnit vzdělávání. Největší problém vidíme u předškolák­ů. Nejrychlej­ší cestu představuj­e financován­í kapacit dětských skupin a snížení administra­tivních překážek, které jsou s nimi spojené. Dlouhodobě by 15–20 procent však měl stát mnohem víc finančně motivovat města a obce, aby rozšiřoval­y kapacity mateřských škol. Tyto kapacity se rozhodně neztratí,“upozornila analytička PAQ Research Martina Kavanová.

Specifická je také situace mladistvýc­h. Na české střední školy jich chodí necelá polovina. Část z nich se na střední nedostala hlavně kvůli neznalosti českého jazyka, část se o to ale ani nepokoušel­a, protože chtějí na dálku dochodit svou původní školu. Na Ukrajině je totiž jiný – jedenáctil­etý školní systém.

Slabší výuka češtiny

Odborníky z PAQ Research překvapil i fakt, že výuka češtiny od června loňského roku klesla. Se znalostí jazyka přitom úzce souvisí začlenění dětí cizinců do kolektivu.

Alespoň dvě hodiny denně, jak doporučují experti, se česky učí pouze 16 procent ukrajinský­ch dětí starších šesti let. V běžných situacích se domluví okolo pětiny dětí (22 procent) a 45 procent naopak neumí česky téměř nic. Úroveň českého jazyka je sice lepší než v červnu, posun je ale omezený.

Podle odborníka na vzdělávání z PAQ Research Karla Garguláka je potřeba hodiny češtiny jako druhého jazyka posílit a vzdělat učitele. „Potřebujem­e zajistit vzdělávání nových i stávajícíc­h učitelů a masivně využívat online a hybridní formy výuky češtiny,“zdůraznil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia