Dnes Prague Edition

Wagnerovci ztrát nedbají

Žoldáci kvůli brutální strategii přišli o 80 procent trestanců

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Soukromá Wagnerova skupina ruského oligarchy Jevgenije Prigožina si zejména v posledních týdnech pokouší budovat image klíčového hráče na ruské straně fronty na Ukrajině. Naposledy se pochlubila dobytím města Soledar, odkud se Rusové nyní pokoušejí obklíčit dlouho kýžený Bachmut.

Ten se wagnerovci pokoušeli dobýt jako první, avšak marně.

V obou případech utrpěla skupina masivní ztráty, které jsou ale zřejmě součástí brutální taktiky, již její velení na frontě uplatňuje. Vyplývá to ze zprávy ukrajinské armády, kterou zveřejnila na svém webu americká televize CNN. Ukrajinci odhadují, že těžké boje u Bachmutu a Soledaru v Doněcké oblasti stály Prigožinov­y žoldáky životy 80 procent od podzimu pravidelně verbovanýc­h trestanců. To odpovídá i propočtům ruských aktivistů. Podle šéfky lidskopráv­ní organizace Rusko za mřížemi Olgy Romanovové v prosinci přišli wagnerovci asi o pětinu bojovníků z řad vězňů.

„Teď už bylo zřejmě naverbován­o přes 50 tisíc trestanců. Na frontě z nich nyní bojuje deset tisíc, protože ostatní buď padli, jsou zranění, dezertoval­i, nebo se nechali zajmout,“řekla nedávno novinářům.

Velení wagnerovců podle analýzy nedovoluje žoldákům odnášet raněné během útoku, protože musí pokračovat do dosažení kýženého cíle. Ústup je povolen pouze v noci a stažení bez rozkazu se trestá „popravou

na místě“. Zprávy o tvrdých trestech, i usmrcením, pro dezertéry nebo pro ty, kteří se ocitli v zajetí a následně zpět v Rusku, se přitom v médiích objevovaly už dříve. V listopadu se na sociálních sítích šířilo video, na němž byl údajně zběh z Wagnerovy

skupiny v rámci odplaty ubit kladivem do hlavy. O krutých trestech pak údajně hovoří i sami vojáci v telefonáte­ch, které zachytila ukrajinská rozvědka.

Nedbat na brutální ztráty je podle Kyjeva součástí strategie, která je ovšem efektivní a velmi nebezpečná zejména v boji na menším prostoru a kratší vzdálenost. „Smrt tisíců bojovníků z Wagnerovy skupiny pro ruskou společnost nic neznamená,“cituje CNN zprávu.

Wagnerovci podle Ukrajinců vysílají do boje menší skupiny o 12 či méně mužích ozbrojenýc­h granátomet­y a využívají během útoku drony, které jsou pro postup klíčové. Ostatně ty používá k likvidaci nepřítele a odražení útoku i ukrajinská armáda. Trestanci, kteří jsou vesměs nedostateč­ně vycvičeni, tvoří zpravidla první linii útoku. Tak razí cestu pro zkušenější žoldáky, kteří mají navíc třeba vybavení pro noční vidění a termovizi.

V případě, že se skupině podaří zaujmout pozice, se snaží za podpory dělostřele­ctva upevnit své zisky novými zákopy. Ani tam ale podle ukrajinské­ho velení nejsou dostatečně chráněni, zejména pak v přehledném terénu. Boje na jihu a východě země stěžují právě tamní nížiny a nedostatek přirozenýc­h překážek, které by se daly využít k úkrytu.

Podle autorů analýzy ztráty žoldákům omylem zřejmě způsobuje i ruská armáda, která si je v zákopech plete s Ukrajinci. To může být výsledkem nedostateč­né koordinace mezi armádou a wagnerovci. Prigožin totiž dlouhodobě s armádou

Smrt tisíců wagnerovců pro ruskou společnost nic neznamená.

soupeří, a proto i tvrdě a otevřeně kritizuje postup na Ukrajině, zastaralý organizačn­í systém i nedostateč­nou podporu svým žoldákům. Po dobytí Soledaru nazval wagnerovce naopak „nejzkušeně­jší armádou na světě“.

 ?? Foto: ČTK ?? Ruští rytíři? Nástěnná malba v Bělehradě láká srbské rekruty do řad Wagnerovy skupiny. Nápis hlásá: „Wagnerova skupina – ruští rytíři“.
Foto: ČTK Ruští rytíři? Nástěnná malba v Bělehradě láká srbské rekruty do řad Wagnerovy skupiny. Nápis hlásá: „Wagnerova skupina – ruští rytíři“.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia