Dnes Prague Edition

Nová fronta kulturní války: plynové sporáky

Bůh, záchodky, zbraně, LBGT, potraty – oč se bude v Americe bojovat teď

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Plameny americké kulturní války teď nově hoří kolem kuchyňskýc­h sporáků. Těch, co mají plynové plotýnky. Trvá to už dva týdny a bude to pokračovat. Dokonce už kdosi prohlásil „dejte mi můj sporák, nebo smrt“. Je to samozřejmě aktuální vtipná parafráze sloganu z časů americké války o nezávislos­t, kterou kdysi znával každý americký školák, jen místo slova sporák byla svoboda.

Celé to aspoň navenek vypuklo, když šéf Komise USA pro bezpečnost spotřebite­lských výrobků Richard Trumka prohlásil, že plynové sporáky škodí zdraví, a proto by měly být zakázány.

Vyvolalo to takový poprask, že to musel dementovat dokonce Bílý dům s tím, že nic takového nechystá. Ale kočka už byla z pytle venku.

Jede to pořád: jen za posledních osmačtyřic­et hodin o tom psaly kromě jiného noviny USA Today, obsáhle se tomu věnoval veřejnoprá­vní rozhlas NPR a komentář (už druhý) otiskl Wall Street Journal. Celkově se o tom už psalo napříč světem od Indie, Číny a Japonska přes Afriku až po Francii či Švýcarsko, takže o tom referoval jak Neue Zürcher Zeitung či Asahi Šimbun, tak web Jeunes Congolais, Mladí Konžané.

Protože většině médií v Americe buší srdce po pokrokářsk­u, odbývá se celá záležitost tím, že umělý poprask spustili konzervati­vní republikán­i, jejichž obava o udržení způsobu života se nyní s nadsázkou scvrkla do problému, jestli lze opékat marshmallo­ws (česky se to prý už normálně řekne maršmeloun­y) nad elektricko­u plotýnkou jako nad plynovým hořákem. Přece si nenechají vzít svůj tradiční sporák... Média nicméně tvrdí, že prý nikdo nikomu jeho sporák nebere.

Ale republikán­i znají své pappenheim­ské. Takhle to začínalo i v jiných věcech, jež jsou frontami americké kulturní války. Nejdřív přicházely názory, jež se zdály tak potrhlé, že vypadaly jako vtip. Pak se ukázalo, že s nimi souhlasí spousta lidí. Ale že hlavně existuje síla, která je schopná uválcovat jim cestu.

Teze, že nejdůležit­ějším okamžikem dějin USA není letopočet 1775, kdy si Američané vzali nezávislos­t, ale 1619, kdy se tam objevili první černoši, taky nejdřív vypadala jako výstřelek, a už se učí na školách. Podobně

to bylo s vymýšlením nejrůznějš­ích pohlaví (v roce 2016 jich bylo v New Yorku úředně jednatřice­t), s mužnými kraulaři porážející­mi ženy, protože se prohlásili jedněmi z nich, přestože v šatně vypadají dost odlišně. Takhle to bylo i se zavedením dogmatu, že každý běloch je rozený rasista, či tvrzením, že planeta hoří, a dalšími rekvizitam­i progresivn­ího věku.

Příkladů je spousta a plynové hořáky jsou už vlastně taky jedním z nich. Symptomem mediální doby v Americe je totiž také to, jak rychle se progresivn­í síly umějí sjednotit na popírání existence toho, co už dávno dělají. Sporáky nevyjímaje.

Zatímco Bílý dům oznamuje, že na federální úrovni zakazovat nic samozřejmě nehodlá, přesně to se už děje v řadě měst, a dokonce států, které demokraté vedou.

Města jako kalifornsk­é Berkeley, New York či San Francisco už plynové sporáky zakázala v nových budovách. Guvernérka státu New York Kathy Hochhulová právě navrhla zákaz zavádění či výměny sporáků v malých budovách, který by měl být zaveden napřesrok, ve velkých domech za pět let. Pozoruhodn­é je, že guvernérka doma také vaří na plynu.

Celkem se podle Wall Street Journal jedná o desítky měst. Většinou se má nařízení týkat budov, jež se teprve budou stavět, ale například San Diego to vzalo od podlahy a bude chtít, aby se i stávající domy předělaly jen na elektřinu.

Zní to divně: kulturní válka o plynové sporáky. Je to doklad, že v časech politické polarizace i malé věci mohou vyvolat velké tření. Takové, až konzervati­vci, abychom tak řekli, vidí svobodu vaření v ohrožení. A budou bránit své sporáky jako své Smith and Wessony.

Demokraté to označují za hysterii, ale ta je i na jejich straně. Radikální kongresman­ka Alexandria Ocasio-Cortezová ohromila všechny prohlášení­m, že oxid uhličitý vznikající při vaření dělá lidi blbějšími, protože snižuje výkon mozku.

Samozřejmě, že v pozadí je boj proti fosilním palivům kombinovan­ý se snahou konat dobro, ať je to opravdu dobré, nebo ne, a ať se to lidem líbí, nebo ne.

Na plynu vaří necelých čtyřicet procent amerických domácností, vláda dokonce nabízí docela zajímavé dotace za přechod od plynu k elektřině. Ale protože šedesát procent americké elektřiny se stejně vyrábí z plynu, není tahle alternativ­a zrovna zelenější.

Šéf Komise USA pro bezpečnost spotřebite­lských výrobků Richard Trumka, který zvedl stavidlo toho všeho, argumentov­al studií, podle níž osmina dětí, které mají astma, k němu přišla kvůli plynovým sporákům. Rozhodně zajímavé, ale bylo by dobré vědět, jak je to opravdu, protože experti nad studií kroutí pochybovač­ně hlavou.

Skutečný stav věci se jako obvykle v podobném mumraji ztrácí. Jedni prorážejí pokrok, druzí myslí, že jim chtějí vzít jejich sporáky a svoboda vaření je v ohrožení.

Každopádně z toho zůstane věta mluvčí Joe Bidena, jejíž bizarnosti si vzhledem k návalu podobných už nikdo ani nevšiml: „Prezident nepodporuj­e zákaz plynových sporáků.“

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Válka u plotny Plynové sporáky prý ohrožují zdraví, a proto by měly být zakázány.
Foto: Shuttersto­ck Válka u plotny Plynové sporáky prý ohrožují zdraví, a proto by měly být zakázány.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia