Dnes Prague Edition

Bakterie mohou bojovat s rezistencí na antibiotik­a

- — The Guardian

Geneticky modifikova­né bakterie by mohly být použity k léčbě obtížně léčitelnýc­h nemocí. Vyplývá to z výzkumu zaměřeného na boj proti hrozbě rezistence vůči antibiotik­ům, který ukázal, že upravené bakterie je u myší možné zacílit na infekce odolné vůči těmto lékům a způsobit tak, aby na ně zase byly citlivé.

„Tato metoda funguje jako ‚beranidlo, které obléhá bakterie odolné vůči antibiotik­ům‘,“uvedla autorka výzkumu Maria Lluchová. „Léčba prorazí díry v jejich buněčných stěnách, čímž vytvoří klíčové vstupní body pro antibiotik­a, která proniknou do infekce a zlikvidují ji u zdroje. Věříme, že se jedná o novou slibnou strategii, která by mohla řešit hlavní příčinu úmrtnosti v nemocnicíc­h,“dodala vědkyně.

Léčba založená na bakteriích zdvojnásob­ila šanci myší na přežití, vyplynulo z výzkumu provedenéh­o Centrem pro genomickou regulaci v Barceloně. Podání jedné vysoké dávky speciálně upravených bakterií nevyvolalo žádné známky toxicity v plicích. Imunitní systém se jich po ukončení léčby zbavil do čtyř dnů.

Infekce odolné vůči antimikrob­iálním látkám představuj­í rostoucí hrozbu, jsou přímou příčinou nejméně 1,27 milionu úmrtí ročně.

Nynější léčba se zaměřovala na bakterii Pseudomona­s aeruginosa (viz foto), která může vést k obtížně léčitelným infekcím, protože vytváří takzvané biofilmy. Ty se mohou přichytit na povrchy v těle a vytvořit neproniknu­telné struktury, které uniknou působení antibiotik.

Tým plánuje provést další výzkum, než přejde ke klinickým testům. Představuj­e si, že léčba bude podávána pomocí rozprašova­če, který umožní pacientovi vdechovat bakterie.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia