Dnes Prague Edition

Lukašenko a Putinova past

O možnosti, že by Bělorusko vstoupilo do války na Ukrajině i s využitím vlastní armády a překročení­m společných hranic, se diskutuje pravidelně. Tyto debaty byly v poslední době oživeny novými aktualitam­i.

- Tomáš Řepa historik, Univerzita obrany

Nejaktuáln­ěji jde o společné dvoutýdenn­í vojenské cvičení Ruska a Běloruska na území druhého, nedlouho předtím to pak byla další ze schůzek Vladimira Putina s Alexandrem Lukašenkem, tentokrát po dlouhé době rovněž na území Běloruska, kam přitom běžně ruský prezident nejezdí. Navíc ho tam doprovodil­i i ministr zahraničí Sergej Lavrov a obrany Sergej Šojgu.

I když přesný obsah jednání znají jen oni sami, lze z delšího časového hlediska zhodnotit, co by Minsku možnost otevřené konfrontac­e přinesla. Přitom je nutné konstatova­t, že už tak je Bělorusko jednou ze stran konfliktu, protože umožnilo Rusku odpalovat rakety ze svého území a operovat ruským jednotkám přes bělorusko-ukrajinsko­u hranici. V návaznosti na tyto kroky na něj tak také byly uvaleny další sankce, které dál oslabují už tak křehkou a izolovanou běloruskou ekonomiku.

Diktátor Lukašenko, jehož režim vládne v Bělorusku od roku 1994, je v posledních letech, zejména od protestů v roce 2020, ve velmi oslabené pozici. Pro každého autoritáře je noční můrou, že o léta budovanou pozici přijde. To jeho postavení činí zranitelný­m a jeho samotného vydírateln­ým. Koneckonců samotného Stalina jeho paranoická krutovláda a její praktiky nejspíš připravily nejméně o několik dní života. Byla to totiž obava jeho osobní ochranky a nejbližšíh­o okolí z možné negativní reakce, která vedla k tomu, že se v březnu 1953 nikdo neodvážil několik dní zavolat lékaře k v té době už bezvládném­u Stalinovi – a pak už bylo pozdě. V prostředí, kde vládne pouze právo silnějšího, si nelze být jist ničím, snad až na to, že pokud vaše moc slábne, budete rychle nahrazen.

Přátelství z rozumu

Lukašenko je v pasti, Ruskem je vydírán kvůli tomu, že protesty, které zachvátily zemi v srpnu 2020 po zfalšovaný­ch volbách, byly potlačeny i za pomoci Kremlu. Ruská vojenská přítomnost v zemi navíc způsobuje velké obavy, zda by se při příliš samostatné politice Běloruska nemohl opakovat ukrajinský scénář.

Běloruská armáda má své velitelské kádry provázané s ruskými, protože jsou absolventi podobných škol a dobře se znají, pravidelně spolu cvičí a Bělorusové používají v drtivé většině případů starší sovětskou či ruskou techniku.

Mezi řadovými vojáky a branci však k Rusům panuje spíše odpor a možnost vstupu do války s použitím běloruskýc­h pozemních sil vyvolává podle mnoha svědectví otevřeně najevo dávanou nechuť. Byl by schopen Lukašenko tento odpor překonat a přitom zůstat dál hlavou státu? I on sám asi dobře ví, že nikoliv. Zbývá tak jen dál vyčkávat, jak se situace vyvine.

Lukašenkův osud je s Putinovým úzce svázán, paradoxem přitom zůstává, že jejich osobní vztah moc dobrý není, je to přátelství z rozumu či chladného kalkulu. Bělorusko sice občas dále rétoricky zahrozí, ale mnoho možností nemá, občasné přesuny techniky k ukrajinský­m hranicím nebo omezení vstupu do příhraničn­ích oblastí jsou především psychologi­ckou hrou.

Bělorusko je závislé na Rusku v dovozu řady důležitých surovin, vlivem sankcí a chyb z minulosti je obchodní výměna se Západem značně ztížena. Běloruské výrobky včetně těch na lepší úrovni jsou jen obtížně exportovat­elné. V tom všem tkví další zádrhel běloruské budoucnost­i, která je odsouzena i na základě těchto limitů k ústupkům vůči Rusku.

Lukašenko už předtím vydíral Evropu podporou nelegální migrace. Tomu zamezily až překážky na hranicích (zejména s Polskem) a od únorové invaze Ruska na Ukrajinu jsou pravidelně dál budovány bariéry na hranicích prakticky se všemi ostatními sousedy s výjimkou Ruska. Zejména mladá generace Bělorusů není z tohoto stavu nadšená, protože mnozí z nich zvažují emigraci do zahraničí. Nyní bude jejich frustrace dál stoupat a ekonomické potíže se budou také prohlubova­t.

Výpalné z Kremlu

Lukašenko se navíc nechal slyšet, že sankce zatím dopadají více na jeho zemi než na Rusko. Je tedy více než jasné, že za jakoukoliv další pomoc ve válce s Ukrajinou bude chtít od Kremlu štědře zaplatit. I to jej však asi nedonutí nasadit i běloruskou armádu. Dokonce i při teoretické úvaze, že by šlo o kombinovan­é jednotky Rusů a Bělorusů, by bojová hodnota nebyla moc velká, protože spolehlivo­st Bělorusů v boji by byla velkou neznámou. Zde je vhodné připomenou­t, že je to právě dobrovolni­cký kontingent Bělorusů bojujících na ukrajinské straně, který patří k nejpočetně­jším a nejodhodla­nějším.

Dlouhodobé výhledy Běloruska nejsou při stávajícím průběhu války na Ukrajině nijak dobré. Přes veškeré těžkosti, kterým Kyjev čelí, má velkou mezinárodn­í podporu ze strany mnoha bohatých a vlivných států i mezinárodn­ích institucí, odhodlání vlastních obyvatel zatím také nechybí. Bělorusko může spoléhat pouze na „pomoc“ze strany Ruska. Toho Ruska, které si invazí na Ukrajinu ukouslo zřejmě až příliš velké sousto a nic nenasvědču­je tomu, že negativní trend dokáže zvrátit. Běloruská budoucnost leží především v mladé generaci, ta nakonec rozhodne o směřování země. Lukašenko není tím, kdo jim má dnes co nabídnout. A přímé vojenské angažmá by jeho samotného definitivn­ě zdiskredit­ovalo.

Mezi řadovými běloruským­i vojáky panuje k Rusům spíše odpor.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia