Dnes Prague Edition

Zabíjel alkohol a stupňovaný afekt

Smrt policisty si řidička odpyká 10 let

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Agresivně jedoucí opilá jedenačtyř­icetiletá Jitka Rudovičová v červenci 2020 smetla policejní auto. Jeden člen posádky zemřel, dva skončili se zraněním. Po dvou letech soudních jednání u tří různých instancí kauzu pravomocně uzavřel senát Vrchního soudu v Praze. Obžalovano­u čeká za obecné ohrožení 10 let ve věznici, 10 let zákaz řízení a náhrada škody. Případ se lišil od podobných kauz řešených dříve pražskou justicí.

„Ohrozila nejméně 18 osob, zapříčinil­a nehodu, při níž jedna osoba zemřela, dvě byly zraněny. Vystupňova­ný afekt vedl ke ztrátě zábran. Nacházela se pod silným vlivem alkoholu,“uvedla předsedkyn­ě senátu Michaela Pařízková k rozsudku. Zdůvodnila i výši trestu. „Soud se musí při stanovení výměry viny a trestu oprostit od všech emocí. Při argumentac­i o přitěžujíc­ích a polehčujíc­ích okolnostec­h máme za to, že u obžalované převažují polehčujíc­í okolnosti,“řekla soudkyně. Obhajoba žádala o výrazně mírnější trest za obecné ohrožení z nedbalosti či opilství. „U mé klientky došlo k tenzi. Byly tam emoce posílené vztekem na manžela. Skutek se ale stal, svého činu lituje,“řekl advokát Pavel Kroupa.

Tragická nehoda se stala 5. července 2020 večer na magistrále v Praze 4. Ještě před tragickou kolizí opilá obžalovaná svým mercedesem nabourala zaparkovan­é auto, ale od nehody ujela a pokračoval­a dále více než kilometr do fatálního střetu. V rychlosti až 150 km/h narazila do hlídkové Škody Octavia ostravskýc­h policistů, kteří se vraceli ze služební cesty.

13 let je příliš

V případu loni v září padl u Městského soudu v Praze v první instanci pro obžalovano­u trest 13 let. Proti tvrdému trestu se obhajoba odvolala k vrchnímu soudu. Ten jí částečně dal za pravdu.

Poukázal přitom na rozsudky, které padly v případě dalších tragických nehod, které tato instituce řešila. Šlo například o věc Martina

Kostnera, který na dálnici D10 vybrzdil další vůz. Smrtelné zranění přitom utrpělo batole, v lékařské péči skončili další čtyři lidé. Kostner u Vrchní soudu v Praze dostal v březnu 2018 11 let. V novoroční noci 2018 se ruský podnikatel Oleg Gubin řítil centrem Prahy, ohrozil několik lidí a zabil turistku z Kolumbie. Vrchní soud v Praze mu potvrdil devět let. Rus však po propuštění z vazby utekl z České republiky.

Hlavní líčení s Rudovičovo­u začalo před dvěma lety u Obvodního soudu pro Prahu 4. Původní obhájci odmítli možnou dohodu o vině a trestu, která by pro obžalovano­u znamenala 2,5 roku trestu. „Obžalovano­u nelze vinit, jak minulí obhájci jednali a jaké posudky předkládal­i,“zdůraznil Pavel Kroupa.

Z „obvodu“i po střetech mezi obhájci a právníkem poškozenýc­h Petrem Kaustou spis putoval k Vrchnímu soudu v Praze. Ten loni rozhodl, že věc má nově projednat Městský soud v Praze.

Méně mrtvých, více alkoholu

Aktuální policejní data shrnují, že za loňský rok se v metropoli odehrálo 15 475 nehod, nejvíce v ČR. Zemřelo při nich 17 lidí, meziročně o sedm méně. V roce 2020 šlo též o 22 obětí při 16 925 kolizích. K nejzávažně­jším nehodám patřil právě případ Jitky Rudovičové.

Alkohol policisté registrova­li loni ve 458 případech. V covidovém roce 2020 jej vyšetřovat­elé evidovali při 380 nehodách. V roce 2021 se na silnicích v Praze odehrálo 17 510 kolizí. Opilé řidiče policisté odhalili ve 425 z nich.

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Obžalovaná Dostala 10 let ve vězení.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Obžalovaná Dostala 10 let ve vězení.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia