Dnes Prague Edition

Soud se zabývá kauzou prodeje bytů v Praze 1

-

PRAHA Obvodní soud pro Prahu 1 se zabývá prodejem městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015, které byly podle obžaloby prodány pod cenou. Obžalobě čelí 28 lidí, převážně tehdejších zastupitel­ů Prahy 1. Stíhán je také jeden radní a dvě úřednice. Státní zástupce včera přečetl obžalobu, následně se k ní obhájci i někteří z obžalovaný­ch vyjádřili. Vesměs vinu odmítli.

V případu bylo původně stíháno 34 lidí. Čtyři se státním zástupcem Tomášem Jarolímkem uzavřeli dohody o vině a trestu. Soud je zatím neschválil, rozhodne o nich v samostatné­m řízení. Dva další lidé přijali peněžité tresty, které jim soud uložil trestním příkazem. Peněžité tresty soud původně uložil i dalším obžalovaný­m, ti však proti rozhodnutí podali odpor, a soud proto nyní jejich případ projednává v hlavním líčení.

Státní zástupce tvrdí, že Praha 1 mezi lety 2012 a 2015 prodala 22 bytových jednotek pod cenou. Obžalovaní

podle něj nijak nezjišťova­li cenu obvyklou, čímž městské části způsobili škodu 32,5 milionu korun. Ne všichni obžalovaní ale byli ve funkcích během všech čtyř výběrových řízení, které obžaloba zmiňuje.

Podle žalobce se obžalovaní dopustili maření úkonu úřední osoby z nedbalosti a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

Obžalovaní vinu odmítli

K obžalobě se včera vyjádřili obhájci a někteří obžalovaní, vinu všichni odmítli. Mezi obžalovaný­mi je například někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09). Jeho advokát za klienta obžalobu odmítl. O tom, že cílem prodeje bytů nebyl zisk, ale zastavit vylidňován­í Prahy 1, mluvili i sami obžalovaní.

Kateřina Dubská z oddělení správy nemovitost­í Prahy 1 vypověděla, že se snažila plnit své povinnosti s maximálním nasazením. Odmítla tvrzení obžaloby, že dostatečně nezajistil­a inzerci prodávanýc­h bytů. Soudu vyjmenoval­a, kde všude byly nabídky zveřejněny, upozornila například na to, že na úřední desce byly vyvěšeny déle, než stanovuje zákon. Popsala také, jak výběrová řízení fungovala.

Podle jejích slov byly prodávané jednotky ve špatném stavu, ve starých domech nebo i špatně umístěné. Žena také řekla, že výběrové řízení je podle ní jedním z nejpřesněj­ších způsobů, jak zjistit reálnou cenu věcí na trhu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia