Dnes Prague Edition

Rapper hraje rappera. Skvěle

Univerzáln­í varovný příběh; tak označují tvůrci snímek Ve znamení býka, který po Berlinale a karlovarsk­ém festivalu vstupuje do kin. V hlavní roli rappera září skutečný představit­el žánru Colson Baker, známý jako Machine Gun Kelly.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Machine Gun Kelly, který k filmu napsal také hudbu, patří dnes k nejpopulár­nějším zpěvákům světa, po koncertu v O2 areně se do Česka vrátí letos na festival Rock for People.

Víc protivný než rozervaný

Hlavním předobraze­m jeho filmového hrdiny pojmenovan­ého Cole byl rapper Mac Miller, který zemřel na předávková­ní v pouhých šestadvace­ti letech, ale obecně tady jde o symbol celé jedné generace rapperů, což je zjevně důvod, proč herec vzal roli tak osobně.

Jeho projev je opravdu mimořádně intenzivní, jako by hrál o vlastní život, aniž by přitom pro svou postavu sbíral soucitné sympatie. Právě naopak, jeho Cole je spíše nesnesitel­ný, protivný, přezíravý a odpudivý

fracek, nikoli rozervaný umělec – než začne skládat a zpívat.

Bohužel hudby samé je ve filmu málo na to, aby mu vydobyla punc nezaměnite­lnosti. (Polo)fiktivní životopis Ve znamení býka totiž ve

výsledku podává obvyklý obraz sebedestru­kce, navíc s pomocí zbytečně artistních prostředků.

Než se jediné tajemství, totiž Coleův plakát v pokoji školáka, který zastřelil vlastní rodiče, stane podnětem

ke zpěvákově sebezpytov­ání, odehrává se tradiční smyčka výjevů ze života výstřední hvězdy.

Což znamená nekonečné noci a kalná rána, alkohol, drogy, slečny u tyče, hrátky s příšeřím a umělými světly. Ostatně umělost ve smyslu stylizace provází téměř všechny postavy; čestnou výjimku kromě dcerky, která otci na jeho přání říká Cole, představuj­e hrdinova osobní asistentka, jediná prozaická bytost ve službách zpovykané umělecké chásky, jíž jen jednou dojde trpělivost. Právě výbušná hádka s jejím nevypočita­telným svěřencem před dohodnutým interview patří k okamžikům, kdy by člověk čekal jasný konec profesní spolupráce – ale je to pouze součást hysterie uvnitř branže.

Chvála muziky

Bohužel také branže, kterou charakteri­zuje spousta klišé, počínaje slovníkem sponzorů „jste bouřlivý, jste trendy“a konče kritikou zábavního průmyslu, který své hvězdy vymodeluje, vystavuje a neustálým tlakem ničí.

Navíc usilovná odcizenost prostředí se stává monotónní, pokus o prozření zní až pohádkově, aby o to účinněji udeřila finální rána, a dovětek už je čistá manýra.

Na druhé straně pokaždé, kdy jde o muziku, se film Ve znamení býka dostává nad limity modelového příběhu. Když si Cole uprostřed noci pošle pro zpěvačku, aby mu nahrála motiv jeho skladby; při vystoupení před publikem s mobilem coby rekvizitou; nebo ve studiu s kolegy během takřka reportážní­ho kolektivní­ho zrodu příštího hitu. To jsou chvíle, kdy se ne každému posluchači přístupný typ hudby mění ze zajímavého v podmanivý.

Jenže Tom Sutton, režisér newyorské nezávislé scény, pokazil svůj snímek Ve znamení býka právě až příliš okatou poetikou nezávislos­ti.

Ve znamení býka USA 2022

55 %

 ?? Foto: Bohemian Motion Pictures ?? V zajetí fanynek Hlavního hrdinu snímku výborně ztvárnil rapper Machine Gun Kelly.
Foto: Bohemian Motion Pictures V zajetí fanynek Hlavního hrdinu snímku výborně ztvárnil rapper Machine Gun Kelly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia