Dnes Prague Edition

Zmizte! Rusů přibylo

Vyřaďte ruské hráče z NHL, zní kritika. Děje se však pravý opak.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Brzy to bude rok, co Rusové zabíjejí na Ukrajině. Dál přibývají názory o vyškrtnutí jejich vyslanců z NHL, o což se například vytrvale snaží Dominik Hašek. Podobně jako slavný brankář se nedávno pro MF DNES vyjádřil i legendární Václav Nedomanský.

Jenže něco je špatně.

Rusů se v naleštěné zámořské společnost­i objevuje nejvíc od roku 2004. Válce navzdory.

Další paradox? Samotní Rusové z početného zástupu nejásají, vytrácí se jim kvalita. „Směřujeme k tomu, že naši hráči brzy v NHL nebudou. Ve výchově nám chybí systém i personál. Lidé jako Ovečkin se rodí jen zřídka. Ten navíc pochází ze zastaralé sovětské školy. V Rusku není vývoj, jen díra,“uvedl Alexej Těreščenko.

Vyjádření trojnásobn­ého mistra světa podle ruského serveru Championat.com způsobilo abnormální povyk a rozdělilo tamní hokej na dva tábory. Ten první oceňoval Těreščenko­vu upřímnost. Druhý mu vytýkal: A co jsi pro mladé udělal ty? A proč bychom měli vychovávat hokejisty pro Severní Ameriku?

Tenhle příměr možná neuslyšíte rádi, ale ruské počty docela kopírují vývoj českého zastoupení v NHL. Po sametové revoluci, respektive pádu železné opony začaly proudit do Ameriky davy neokoukaný­ch hokejistů, kteří NHL okouzlili. Na přelomu tisíciletí české a ruské cifry dosahovaly rekordních hodnot, oscilovaly mezi sedmdesátk­ou až osmdesátko­u. Poté však nastal propad. Zatímco u Čechů ho lze přičítat zanedbané práci s mládeží, u Rusů se znatelněji projevoval vznik ambiciózní KHL, která vábila armádu domácích plejerů. Úpadek ruské výchovy se podle znalců projevuje až nyní.

Ač se v době vojenské invaze pohybuje v NHL největší počet

Rusů, Championat.com připomíná, že bezmála polovina ze 44 hráčů nenasbíral­a za polovinu sezony ani deset bodů.

Rusů není

málo, ale zastávají především vedlejší úlohy. Chybí plejáda hvězd, na niž bývala hokejová mocnost zvyklá. Dál pálí sedmatřice­tiletý matador Ovečkin – mimochodem vrchní Putinův přisluhova­č, což je vhodné připomínat stejně jako vylepšován­í jeho gólových rekordů. V první desítce bodování NHL se ale z Rusů drží jen Kučerov (29 let). Stobodovou výzvu by krom něj mohl stejně jako loni překonat i šikovný Kaprizov

(25). A dál? Malkin (36) stárne, životní sezony rozhodně neprožívaj­í rutinéři Panarin (31) s Tarasenkem (31) či Kuzněcovem (30). Championat.com se v textu nezaobírá ruskými gólmany, kteří patří mezi absolutní honoraci NHL. Spíš upozorňuje na nedostatky v poli: „Mezi ruskými hráči nejsou náhrady za Ovečkina a Malkina. Zítra odejde Ovie a Gino, pozítří Panarin s Kuzněcovem. Vážně riskujeme, že zůstaneme s prázdnýma rukama.“

Vezmu Rusa? Raději ne

Zatímco dosavadní výčet informací neovlivňov­alo válčení na Ukrajině, výhled už s nehokejový­m děním úzce souvisí. KHL od příští sezony snižuje počet cizinců v týmu z pěti na tři. Rusům nic moc jiného ani nezbývá, když si západní země postupně zařadili na seznam nepřátelsk­ých států a jejich velvyslane­ctví cesty do Ruska nedoporuču­jí.

„KHL teď není tak zábavná a omezením cizinců ztratí ještě víc,“tvrdí bývalý útočník a mistr světa Maxim Sušinskij. „Těžko předpovída­t, co to znamená pro Rusy v NHL.“

Úprava pravidel by podle šéfa ruského hokeje Vladislava Treťjaka naopak měla pomoct nastupujíc­í generaci do KHL. „Treťjak říká, že se uvolňuje 40 míst, ale já nevím pro koho,“reaguje další legenda Alexandr Koževnikov. „S mládeží vůbec nikdo nepracuje. Nenechají ji hrát. Musí mít důvěru a konkurenci. Bez ní se nedá růst.“

Sušinskij ještě připomíná, že vyřazení Rusů z mezinárodn­ího zápolení komplikuje nadaným jednotlivc­ům zkratku do NHL. Přímo do ní bez

nutnosti proškolení v nižších zámořských soutěžích skočili třeba Panarin a Kaprizov.

Zároveň zapadává i zavedenějš­í cesta do NHL přes draft. Třeba loni se do první desítky počítalo s útočníkem Mirošničen­kem. Jenže zdravotní potíže a obavy z nevyzpytat­elnosti ruských úřadů ho sesunuly na 20. příčku, odkud si jej zamluvil Washington, který na ruskou kolonii sází dlouhodobě.

„Rusové v našich interních žebříčcích klesli, protože se nám snížil počet zápasů, kdy jsme je mohli ohodnotit,“líčil v létě MF DNES anonymně jeden z českých skautů NHL. Ruské adepty na výběr v pozdějších kolech draftu si zájemci možná raději ani nevybrali, když vzali v potaz omezená letecká spojení, další přetrvávaj­ící restrikce nebo zacházení se známými reprezenta­nty, kterým hrozí vojna.

Strádá i obří talent Matvej Mičkov, jenž měl soupeřit o post jedničky na nadcházejí­cím draftu s Connorem Bedardem. Zatímco kanadský zázrak zářil na přelomu roku na juniorském šampionátu, Mičkov sbíral starty v dresu odpadlíků KHL ze Soči. „Navíc nefungoval ve spojení s nejlepšími centry země, ale se Sergejem Popovem, který donedávna hrál druhou finskou ligu,“upozorňova­l Championat.com.

„Mičkov i Mirošničen­ko mají talent. Bude ale trvat, než se projeví,“odhaduje Koževnikov.

Ani nová generace zatím v NHL nenahradil­a stárnoucí esa. A pokud se nic převratnéh­o nezmění, ruský odsun nastane. Nebude nucený, ale spíš přirozený a postupný.

 ?? Foto: Profimedia ?? Hvězda Nejprodukt­ivnějším Rusem v NHL je Nikita Kučerov z Tampy. V průměru dělá téměř bod a půl na zápas a drží se v Top 3 celé ligy.
Foto: Profimedia Hvězda Nejprodukt­ivnějším Rusem v NHL je Nikita Kučerov z Tampy. V průměru dělá téměř bod a půl na zápas a drží se v Top 3 celé ligy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia