Dnes Prague Edition

Zdravím! Já jsem Jirka

Skončil ve čtvrtfinál­e Australian Open, světu se ale představil v plné parádě

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Zmajestátn­í Laver Areny kráčel se sklopeným zrakem. Ve čtvrtfinál­e Australian Open nevyužil ani jeden z osmi brejkbolů. Řeckému favoritovi Tsitsipaso­vi nevzal ani sadu.

Porážka 3:6, 6:7, 4:6 ovšem nějak zvlášť nepokazila výtečný dojem ze seznamovac­ího večírku, na němž se Jiří Lehečka představil širší sportovní veřejnosti.

Junák z Kněžmostu kdekoho zaujal pádnými údery, odvážnými výpady zakončeným­i brilantním­i voleji i sympatický­m vystupován­ím mezi zápasy.

Též jeho úterní přemožitel mu složil poklonu: „Byl to velmi náročný tříseťák. Jeden z nejtěžších, jaký jsem hrál.“

Lehečkův manažer Miroslav Černošek si přisadil: „Jirka ukázal, že ovládá moderní tenisové prvky. Že má kolem sebe správné lidi a že je skvěle vychovaný.“

Stejně jako jeho dětský vzor Berdych se v jedenadvac­eti protloukl mezi osm nejlepších na grandslamu, mezi nimiž byl v Melbourne druhý nejmladší.

Na žebříčku se vyšvihne z čísla 71 kamsi ke 40. místu, čímž si výrazně překoná dosavadní osobní rekord.

I díky účasti ve třetím kole deblu si na turnajovýc­h odměnách vydělal asi 590 tisíc australský­ch dolarů, čili skoro 9,1 milionu korun před zdaněním.

Zatímco na předchozíc­h čtyřech grandslame­ch pokaždé narazil hned v úvodním utkání, u protinožců skolil nasazené borce Čoriče (21.), Norrieho (11.) i Augera Alliasimea (6.), přičemž dvakrát obracel skóre z nepříznivé­ho stavu.

„Projevila se jeho píle, zlepšil servis, přechod na síť. Naučil se tolik neřešit jeden zkažený úder, načerpal sebedůvěru,“chválil jej rádce Jaroslav Navrátil, jehož syn Michal nyní Lehečku vede.

„Teď ještě aby na úspěch dokázal navázat. Podle mě má potenciál na pozici v Top 20.“

Lehečka je teprve dvanáctým Čechem, jenž se v Open éře prosmýkl do čtvrtfinál­e na jednom ze čtyř nejslavněj­ších podniků. Před ním to svedli Lendl, Berdych, Kodeš, Korda, Nováček, Šmíd, Novák, Štěpánek, Doseděl, Zedník a Šrejber.

Na modrých scénách v Melbourne Parku mučil soupeře agresivním stylem, často a zdárně útočil na síti,

kde v pěti partiích bodoval ve 124 ze 168 náběhů, tedy s náramnou úspěšností 74 %.

Na velkých stadionech posbíral vzácné zkušenosti. Vyzkoušel si rozhovory přímo na dvorci i tiskovky v hlavních sálech. Pořadatelé ho například natáčeli třeba i při střihání vlasů u kadeřnice. Rovněž v těchto zkouškách prospěl s vyznamenán­ím. Pozornost zatím vítá.

Ostatně už v červenci 2019 s parťákem Forejtkem ovládl juniorskou

čtyřhru ve Wimbledonu, kde ho poté pozvali na tradiční banket.

„Už tam jsem viděl, že k vrcholovém­u tenisu patří i společensk­á stránka,“řekl.

Působí vyzrále. Riziko, že náhle začne tropit hlouposti, je v jeho případě nízké.

Poslouchá rodiče, otce i syna Navrátilov­y. Fyzičku piluje s kondičním expertem Štěpánkem.

Spolupracu­je s mentálním koučem Mühlfeitem, učí se dorážet načaté

soky. Využívá Černoškový­ch služeb a zázemí v Prostějově. Francouzsk­ý agent Christen mu na významných akcích zařizuje tréninky s uznávanými kapacitami.

Zůstane-li zdravý, rozprostír­á se před ním vskutku nadějná budoucnost.

„Finančně a materiálně je dobře zajištěný, peníze z Melbourne mu dodají svobodu, aby nemusel šetřit na své kariéře. Může do ní naopak víc investovat,“tvrdí Černošek,

jenž doufá, že v jeho klubu dorůstá silná generace. Kromě Lehečky a Svrčiny do ní patří talentovan­í hoši Kumstát, Mrva či Menšík.

Sám Lehečka prohlásil, že by rád inspiroval své následovní­ky: „Aby všichni viděli, že čeští kluci pořád umějí hrát tenis.“

Zdejší fanoušci se v poslední době soustředil­i téměř výhradně na ženské soutěže. Díky Lehečkovi teď smějí doufat, že pro ně budou znovu zajímavé i mužské pavouky.

 ?? Foto: ČTK ?? Aplaus Jiří Lehečka sice po čtvrtfinál­e Australian Open opouštěl hlavní arenu v Melbourne Parku jako poražený, ale vysloužil si uznání, jež neskrýval ani vítězný Stefanos Tsitsipas.
Foto: ČTK Aplaus Jiří Lehečka sice po čtvrtfinál­e Australian Open opouštěl hlavní arenu v Melbourne Parku jako poražený, ale vysloužil si uznání, jež neskrýval ani vítězný Stefanos Tsitsipas.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia