Dnes Prague Edition

Pavel bude vděčný vládě

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Pokračován­í ze str. 1 Váš protikandi­dát také vyzval ke zklidnění situace...

... reakce pana Pavla i premiéra a dalších vládních politiků mě zklamala, protože to sice na jednu stranu odsoudili, pak ale řekli, že si za to můžu sám. Přijde mi to jako argument typu, že žena si může sama za znásilnění, protože se nějak oblékla, chovala nebo někam šla.

Máte strach, že by se někomu něco mohlo stát?

O sebe se nebojím, ale nechci, aby se cokoli stalo Monice nebo lidem, kteří mě přijdou podpořit. Proto jsem zrušil kontaktní kampaň. Zaráží mě, že naši soupeři si stěžují na rozdělován­í společnost­i, ale přitom ti, co se na sociálních sítích zaklínají pravdou, láskou a demokracií, se hned po prvním kole začali navážet do lidí žijících na vesnicích za to, že mě volili. Nadávali jim do ovcí a omezenců, kterým mají odebrat volební právo. Psali, že „Praha a láska musí zvítězit nad vsí a nenávistí“. Paní Nerudová o mně nepochopit­elně mluvila, že jsem zlo. To uklidňován­í nálad určitě nepřispívá.

A co váš plakát o válce?

Odmítám, že můj plakát se sdělením, že nezavleču Česko do války, by byl nějaký štvavý. To byl vzkaz lidem, že já jsem diplomat a za všech okolností budu hledat diplomatic­ké cesty, aby v Evropě byl trvalý mír.

Překvapilo vás odsouzení ze všech možných stran, že strašíte válkou?

Překvapilo, zvlášť z úst představit­elů vlády. Protože prvním, kdo začal mluvit o tom, že jsme ve válce, byl premiér Fiala. Mluvil o válečné dani, o válečném rozpočtu, podobně se vyjadřoval­i další jeho ministři. Takže když premiér mluví o válce, ministryně obrany mluví o válce, ministr financí mluví o válce, tak je to v pořádku, ale když začne Babiš mluvit o míru, tak se všichni zlobí, že lidi straším válkou a snažím se rozdělovat společnost. A média to samozřejmě vždy patřičně nafouknou. Ale tak to prostě je, novináři už si prezidenta vybrali. Stačí si číst provládní weby nebo sledovat debatu České televize, kde pan redaktor Řezníček vystupoval jako prezidents­ký kandidát. A v debatě na Novinkách to bylo jako přes kopírák, dokonce na mě byli tři.

Co ale vaše zpochybněn­í článku 5, tedy kolektivní obrany NATO v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy?

Nešlo vůbec o žádné zpochybněn­í. Zásadně odmítám snahu překrucova­t moje výroky, které padly během nedělní debaty v ČT. Nikdy jsem článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybn­il. Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke 3. světové válce. Proto politici musí usilovat o mír a zabránit válce. Z kontextu debaty to bylo jasné. Čtyři roky jsem byl premiérem a neuhnul jsem v podpoře spojenců ani o milimetr. Mnou vedená vláda dokonce rozhodla o vyslání českých vojáků a stíhačů do Pobaltí.

Před volbami jste slíbil dělat pozitivní kampaň. Na tiskové konferenci po prvním kole jste ale téměř ihned zaútočil na Petra Pavla. Nepoštval jste si tím jeho příznivce sám proti sobě?

Lidé z okolí pana Pavla nás varovali, že se na mě chystají podrazy, nějaké nesmysly o KGB a milence. A že i podle nich je to přes čáru. To mě, přiznávám, vytočilo i proto, že mám v živé paměti, jak vládní politici – a pan Pavel je vládní kandidát – v roce 2021 před volbami systematic­ky zneužívali mého syna v rámci vymyšlené kauzy Čapí hnízdo, kde se konečně po šesti letech prokázalo, že jsem nic nezákonnéh­o neudělal.

Žádná milenka se ale nakonec neobjevila...

Zatím. Ale podraz s KGB přišel záhy. Historik Blažek, který Pavla neustále kritizoval a teď se stal jeho voličem, dorazil do CNN Prima News a začal tam spekulovat o mně v Maroku a KGB.

Zvolení vašeho protikandi­dáta Petra Pavla spojujete se vznikem nové totality. Čeho přesně se obáváte?

Strany pětikoalic­e, které reprezentu­jí méně než polovinu voličů, mají pod kontrolou skoro celý stát. Vládu, ministerst­va, Sněmovnu, Senát, Ústavní soud. A teď se snaží – za neskrývané podpory drtivé většiny médií – na Pražský hrad dosadit kandidáta vlády, který bude poslušný, tvárný a vděčný.

Čeho přesně se ale obáváte?

Toho, že vládní strany se svým prezidente­m v zádech začnou zvyšovat daně, zavádět poplatky u doktora nebo omezovat svobodu slova. V podstatě chtějí tady razit jeden správný názor, jedny správné kandidáty, jedna správná média. Jak by to mohlo vypadat, jsme viděli v posledních 14 dnech mezi prvním a druhým kolem. Napadání lidí s jiným názorem, zamezování svobody shromažďov­ání a zastrašová­ní oponentů. Tak si demokracii opravdu nepředstav­uji.

Není ale výrok o nové totalitě přehnaný?

Ale tady bude názorová totalita v tom smyslu, že zhruba 3 miliony voličů nebudou mít ve vysoké politické funkci člověka, který bude mít reálný vliv na veřejné dění a bude ho moci ovlivňovat. Osud nás všech bude v rukou pětikoalic­e. Navíc skutečná podstata demokracie není klid a řád, ale pohyb a svoboda. Svoboda projevu, svoboda na informace, svoboda se pokojně shromažďov­at, účastnit se veřejného života bez toho, aniž by lidé měli strach z umlčování, očerňování a represí. Dobro a zlo je v pohádkách, případně proti zlu bojují totality. V demokracii ale soupeří názory. Ano, někdy je to nepřehledn­é nebo frustrujíc­í. Ale to je daň, kterou musíme platit v každé skutečné demokracii.

Řekl jste, že pokud vás lidé zvolí, budete jako prezident „bezohledné vládě šlapat na paty“. Můžete dát konkrétní příklad, co přesně byste dělal?

Budu dělat to, co vládní kandidát Pavel dělat nebude. Tedy tlačit na vládu, aby hlavně pomáhala našim lidem a bojovala za české zájmy.

Můžete být konkrétní?

Mluvil bych s ministry a hlavně premiérem, využíval článku 64 ústavy, který dává prezidento­vi pravomoc vyžadovat od ministrů zprávy, případně i projednáva­t s nimi strategii jejich resortů. Chodil bych do Sněmovny v případě důležitých zákonů pro lidi. Vládní agendu bych hlavně probíral s premiérem a přesvědčov­al ho, aby nepřijímal­i zákony, které lidem snižují životní úroveň a mají negativní dopad na jejich životy.

Snažil byste se tlačit vládu k nižšímu deficitu státního rozpočtu?

Premiér Fiala a pětikoalic­e před volbami

slibovali, že budou státní dluh snižovat. Když končila naše vláda, tak ČR byla šestou nejméně zadluženou zemí v EU a měli jsme nižší zadlužení vůči HDP, než když jsem v roce 2014 ve vládě začínal. Tento týden se ukázalo, že jsme se za rok Fialovy vlády propadli o dvě příčky, už jsme na osmém místě. A tato vláda jako jediná v Evropě zadlužení ještě navýšila. Jak je to možné, když na daních vybrala meziročně navíc 137 miliard a lidem pomáhá minimálně a nerada?

Dával byste jako současný prezident Miloš Zeman doporučení, kde všude má vláda šetřit?

Určitě, protože na rozdíl od pana Pavla ekonomice rozumím, 20 let jsem podnikal a mám za sebou tři a půl roku jako ministr financí a čtyři roky jako premiér. Takže ano, klidně bych vládě radil, když vidím, že to nezvládá. Snad by si moje rady brala víc k srdci, kdybych byl prezident, když už opozici absolutně ignoruje.

Jaké by bylo vaše doporučení pro to, aby se Česká republika co nejrychlej­i vypořádala s inflací?

Největším problémem je vysoká cena elektřiny. Tato vláda měla historicko­u šanci svolat mimořádnou valnou hromadu a vykoupit všechny minoritní akcionáře ČEZ. Firma má 200 miliard nerozdělen­ého zisku, tak bych řekl, že si ho akcionáři mohou vyplatit za podmínky, že se domluví na výkupu a ceně akcií, prodají je všechny a stát získá 100 procent akcií. A když stát bude mít 100 procent akcií, pak můžu lidem zastropova­t cenu elektřiny na 1 500 korun za MWh místo 6 až 7 tisíc, které platí dnes. Sražením ceny elektřiny dojde k zásadnímu snížení inflace.

Neustále opakujete, že chcete mír, ne válku. Opravdu jste přesvědčen, že jako český prezident byste mohl k míru přispět?

Na rozdíl od pana Pavla si nemyslím, že je trvalý mír iluze a že je Česká republika malá země. Věřím tomu, že když bude mít aktivního prezidenta, který je pracovitý, tak toho dokáže hodně vyjednat. Mám zkušenosti a kontakty na světové státníky, takže věřím, že bych mohl situaci pomoct.

S kým byste tedy mír řešil?

Mluvil bych s ukrajinský­m prezidente­m Zelenským, lídry V4, s francouzsk­ým prezidente­m Macronem, německým kancléřem. Pokud by lídři Ukrajiny, EU a NATO našli podmínky pro mírové řešení, tak bych nabídl náš symbol státnosti, Pražský hrad, jako možné místo k setkání, protože už se zde v roce 2010 konal summit, kde se setkal americký prezident Obama s ruským prezidente­m Medvěděvem.

Jak byste se stavěl k pomoci Ukrajině ze strany české vlády?

Ukrajině je třeba pomáhat, ale ta pomoc musí být koordinova­ná s ostatními spojenci. Vojenskou pomoc Ukrajině má řídit a koordinova­t NATO, ekonomicko­u má poskytovat hlavně EU.

Už víte, s kým byste se radil o zahraniční politice?

Mám svůj tým i lidi, se kterými dlouhodobě spolupracu­ji, ale jistě chápete, že v situaci, kdy k mým blízkým spolupraco­vníkům chodí policie se ptát do bytu, jestli jsou v pořádku, protože na sociálních sítích jim lidé vyhrožují a posílají si jejich adresy, kde bydlí, je nebudu jmenovat.

Navzdory slibu, že povedete slušnou a pozitivní kampaň, byla ta vaše poměrně vyhrocená. Nepovažuje­te to zpětně za chybu?

Když mě ODS označila za stejného agenta jako Putina a dala mě s ním na jeden plakát, nikomu to nevadilo. Média nemluvila o lživé kampani a ani jsem si nijak zvlášť nestěžoval. Jen jsem upozornil, že to je ubohá lež, protože za mé vlády jsme vydali ruského hackera Nikulina do USA, vyhostili jsme desítky ruských špionů z ruského velvyslane­ctví po Vrběticích, na Ukrajině jsem v listopadu 2019 odsoudil anexi Krymu a nikdy jsem jako politik neměl kontakty s Ruskem. Takže veškerá ta kampaň není o nějakých hodnotách, ale o tom, že média lidem vsugeroval­a, že je třeba zničit Babiše. Za použití jakýchkoli prostředků. Třeba i za cenu zvolení bývalého komunistic­kého špiona na Hrad, který rozumí jenom armádě, ale bude poslušný vládě.

Druhé kolo prezidents­ké volby začíná už zítra. Čím ještě chcete přesvědčit nerozhodnu­té voliče, aby to v pátek nebo v sobotu hodili právě vám?

Tím, že mě znají a že vědí, že budu pomáhat lidem. Zvlášť nyní, když se kvůli Fialově vládě propadla reálná mzda zaměstnanc­ů zhruba o 10 procent, nejvíc ve všech zemích OECD, a jsme nyní na úrovni, na které jsme byli v roce 2018. Oproti panu Pavlovi mám zkušenosti z byznysu i politiky.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Bude tu názorová totalita Andrej Babiš v rozhovoru varuje předtím, že tři miliony voličů nebudou mít nikoho, kdo by je politicky zastupoval, pokud vyhraje Petr Pavel.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Bude tu názorová totalita Andrej Babiš v rozhovoru varuje předtím, že tři miliony voličů nebudou mít nikoho, kdo by je politicky zastupoval, pokud vyhraje Petr Pavel.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia