Dnes Prague Edition

Další rodina se přiotrávil­a oxidem uhelnatým

- — Ivana Lesková

Přibývá otrav jedovatým plynem oxidem uhelnatým. Hasiči i lékaři varují před rizikem, které se zvyšuje v topném období.

Podle dostupných údajů se do nemocnic dostává každý rok okolo 200 až 220 přiotráven­ých lidí, z toho asi 50 na jednotky intenzivní a resuscitač­ní péče. Na následky otravy (včetně požárů) umírá až 150 lidí. Ze statistik plyne, že mezi oblasti s nejvyšším výskytem zranění či usmrcení oxidem uhelnatým patří Moravskosl­ezský kraj spolu s Jihomoravs­kým a Prahou. Právě tam se stane přibližně polovina všech událostí, okolo 140 ročně.

„Jde o nejlidnatě­jší kraje a sever Moravy je navíc průmyslový. K otravám může dojít nejen při úniku plynu z domácího kotle, sporáku či krbu, ale i při úniku vysokopecn­ího plynu,“vysvětlil mluvčí moravskosl­ezské záchranné služby Lukáš Humpl. Jeho kolegové zasahovali jen v posledních dnech u dvou případů otravy oxidem uhelnatým s vážnými následky. Na Opavsku ošetřovali osm členů dvou rodin.

Několik lidí bylo v bezvědomí

Naposledy jely tři týmy záchranné služby do domácnosti v Sudicích na Opavsku v úterý odpoledne. „Posádky tam měly v péči čtyři osoby. V nejvážnějš­ím stavu byl třicetilet­ý muž, kterého našli jeho blízcí v koupelně, kde je plynová karma. Muž byl v bezvědomí a v přímém ohrožení života. Z domu jej vynesli hasiči,“uvedl mluvčí Humpl.

Podotkl, že pacientovi podali záchranáři na místě kyslík i léky a odvezli jej do nemocnice stejně jako třiapadesá­tiletého muže. Ten byl účinkům nebezpečné­ho plynu vystaven kratší dobu a jeho otrava byla lehčího rázu. Další dvě dívky ve věku 6 a 17 let na tom byly nejlépe a mohly zůstat doma.

O týden dříve, v úterý 18. ledna, záchranáři vyjížděli k otravě oxidem uhelnatým do čtyřčlenné domácnosti v Opavě. Tam byli tři lidé v bezvědomí a nejhůř na tom byl právě nejmladší člen rodiny – třináctile­tý chlapec. „Zasahující lékař musel chlapce zaintubova­t a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Poté ho odvezli do fakultní nemocnice na oddělení resuscitač­ní péče,“popsal Humpl, podle kterého by si lidé měli hlídat technický stav kotlů a pořídit si detektory plynu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia