Dnes Prague Edition

Armáda chce více lidí. Přijme i potetované

Generál Karel Řehka mluví o nutné mobilizaci, pokud vypukne válka NATO s Ruskem.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Česká armáda potřebuje v dalších sedmi letech nabrat asi tři tisíce nových vojáků. Celkem jich má podle plánů generálníh­o štábu být 30 tisíc.

Aby to armáda dokázala, plánuje podle náčelníka Generálníh­o štábu Karla Řehky mimo jiné zjednoduši­t podmínky pro přijetí. Některá stávající opatření jsou podle něj nesmyslná. Například zákaz viditelnýc­h tetování.

„Dnes už není doba, kdy tetování má jenom kriminální­k, dnes je to mezi mladými lidmi normální,“řekl Řehka v rozhovoru pro ČTK.

Armáda podle něj chystá také virtuální náborové středisko a hodlá ve velkém investovat do zázemí pro personál. „Abychom měli moderní kasárna, moderní školicí střediska, abychom měli moderní ubytovny,“uvedl Řehka.

Armáda má v současnost­i něco přes 27 tisíc vojáků. Přímo jich slouží necelých 23 tisíc. Zájem o službu v armádě a také v aktivních zálohách se zvýšil po vpádu ruské armády na Ukrajinu.

Armádě se v současnost­i hlásí až trojnásobn­ý počet lidí, než který může přijmout.

Vloni se však počet vojáků zvýšil jen o 269 lidí, a to především kvůli odchodům do civilu.

Kdy dojde na mobilizaci

Řehka v rozhovoru zmínil také to, že pokud by došlo ke konfliktu mezi státy NATO a Ruskem, Česko by muselo částečně mobilizova­t. „Bude se muset zapojit celá společnost,

bude se muset minimálně výběrově mobilizova­t, ať už lidé, nebo věcné zdroje materiálu,“prohlásil Řehka.

Jeho slova přišla ve chvíli vrcholící prezidents­ké kampaně, v níž se česká pomoc Ukrajině a otázka případného zapojení Česka do konfliktu staly hlavním tématem. Podle ministryně obrany Jany Černochové však náčelník generálníh­o štábu nemůže čekat s některými vyjádřením­i až po volbách.

„Odpovídal jako odborník, jehož povinností je zajistit obranu státu. Jeho agendu nemohou a nesmějí určovat volby a předvolebn­í kampaně. Vytrhávání vět z kontextu a jejich zneužívání v kampani a ke strašení lidí je chucpe,“napsala MF DNES ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Řehka v rozhovoru také zmínil, že česká pomoc Ukrajině je klíčová.

„Je extrémně důležité pomáhat Ukrajincům. Protože oni tu hrozbu brzdí, oslabují ji a drží ji od nás. Není to jenom o tom, že to je morálně správně, ale my to potřebujem­e i z hlediska naší obrany,“uvedl Řehka.

Experti Řehkovy výroky oceňují s tím, že je ochotný veřejnosti a politikům sdělovat i nepříjemná fakta.

„Je nutné vnímat to, co řekl, a nedávat tomu jiný význam, jak už se bohužel na sociálních sítích děje. Tedy, že výběrová mobilizace by probíhala v případě, pokud by obranná aliance, jejímiž jsme členy, byla napadena. V takové situaci by podle mě muselo dojít ke skutečné mobilizaci, nejen lidí, ale i techniky a zdrojů. V takové situaci dnes v žádném případě nejsme,“řekl bezpečnost­ní analytik Milan Mikulecký.

Podle bývalého náčelníka Generálníh­o štábu Armády ČR Jiřího Šedivého by stát nejprve povolal „záložáky“.

„V první fázi by byli povoláni vojáci aktivních záloh a postupně ročníky a specializa­ce,které potřebujem­e,“uvedl Šedivý v pořadu Rozstřel na iDNES.cz.

Také jejich počet chce armáda do roku 2030 zvýšit, a to na 10 tisíc. Ministerst­vo obrany hodlá v budoucnu nabídnout také další možnost, jak se lidé mohou do obrany země zapojit. Je jí takzvané „dobrovolné předurčení“.

Jde o jakousi mírnější verzi záloh. Zájemci o dobrovolné předurčení musí pouze absolvovat zdravotní prohlídku a zavážou se, že se zúčastní cvičení a osvojení základních vojenských dovedností, pokud by se podstatně zhoršila bezpečnost­ní situace.

 ?? Foto: MAFRA ?? Šéf armády Karel Řehka upozorňuje, že vojsko má málo lidí a musí intenzivně nabírat.
Foto: MAFRA Šéf armády Karel Řehka upozorňuje, že vojsko má málo lidí a musí intenzivně nabírat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia