Dnes Prague Edition

Poslanci zrušili zákon o chlebu a o celibátu

-

Zrušení více než deseti tisíc nepoužívan­ých a nadbytečný­ch předpisů podpořili včera poslanci.

„Rušíme zákon z roku 1919, který rušil celibát učitelek, zákon z roku 1924 o zrušení odměn udavačů daňových přestupků. Zrušíme zákon z roku 1930 o výrobě chleba,“řekl ve Sněmovně ministr vnitra Vít Rakušan.

Některé rušené normy jsou z dnešního pohledu hodně bizarní.

„A rovněž jsme si dovolili navrhnout ke zrušení zákon o čtvrté pětiletce z roku 1966, stejně tak jako vyhlášku o náboru a rozmisťová­ní pracovních sil z roku 1954,“vyjmenoval Rakušan příklady dalších předpisů, které se rozhodla vláda zrušit, aby dál nezaplevel­ovaly právní řád.

Zákony, které se odeberou na smetiště historie, ale ještě nemají zcela utrum. Ještě předtím je musí posoudit ústavně–právní výbor Sněmovny.

„Zároveň bych chtěl říci, že zrušením právního předpisu nebudou dotčeny právní vztahy, které na základě něj již dříve vznikly, tedy ani učitelky se po této právní úpravě nebudou muset žádných neblahých konsekvenc­í obávat,“prohlásil ministr vnitra před poslanci.

Vyhaslé zákony

Návrh vlády ruší 6 667 takzvaných „vyhaslých“právních předpisů, které jsou sice platné, ale reálně se neuplatňuj­í. Dalších 3 616 předpisů už v minulosti zrušilo některé obecné ustanovení, ale v právním řádu se nadále objevovaly.

Nadbytečné předpisy jsou podle ministerst­va vnitra zátěží pro systém eSbírka, ve kterém by lidé měli mít v budoucnu možnost elektronic­ky vyhledat veškeré zákony a mezinárodn­í smlouvy v jejich závazné podobě.

Poslankyně opozičního hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzo­vá předlohu ocenila, připomněla ale, že vznikala už v minulém volebním období. Zrušení několika stovek nadbytečný­ch předpisů navrhovalo vnitro už v roce 2019, návrh schválila tehdejší vláda ANO. (kop)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia