Dnes Prague Edition

Za pád stromu na auto mohou silničáři

- — Lada Válková, Ondřej Krutilek

Odvolací soud v Liberci včera potvrdil, že Ředitelstv­í silnic a dálnic může za smrt řidiče cisterny, na kterého v roce 2017 u Jestřebí na Českolipsk­u za jízdy spadl strom.

Státní organizace je podle rozsudku vinna z usmrcení dvaapadesá­tiletého muže z nedbalosti, a to i přesto, že se soudu nepodařilo zjistit, kdo konkrétně pochybil, když topoly podél silnice nenechal včas pokácet. Ze znaleckého posudku, který mělo ŘSD k dispozici tři roky před tragickou nehodou, bylo totiž zřejmé, že jsou v havarijním stavu.

„Společnost dlouhodobě věděla, že tam existuje riziko pádu stromu, dokonce i v případě, že by nebyl vítr. Dospěli jsme k závěru, že na její straně došlo k trestněprá­vnímu jednání usmrcení z nedbalosti, kvůli kterému spadl jeden ze stromů na vozidlo poškozenéh­o. Ten na místě podlehl mnohočetný­m poraněním. Máme za to, že ve společnost­i účinně nefungoval vnitřní systém kontroly,“konstatova­l předseda senátu Roman Buchal.

Kromě náhrady škody a peněžitého trestu v částce jednoho milionu korun musejí dálničáři zaplatit nemajetkov­ou újmu také vdově a dceři po zesnulém, kterou Krajský soud v Liberci v reakci na odvolání ŘSD podstatně snížil. A to z původních 2,5 milionu korun na nynějších 1,3 milionu korun. „Okresní soud šel přiznáním částky 2,5 milionu proti judikatuře Nejvyššího soudu a ani to řádně neodůvodni­l,“uvedl Buchal. Dále musí ŘSD – s ohledem na veřejný zájem – do dvou měsíců zveřejnit verdikt ve dvou celostátní­ch denících.

Verdikt je pravomocný. „Určitě to může přispět k větší bezpečnost­i na silnicích. Soud teď jasně řekl, že správce pozemní komunikace odpovídá za technický stav, a jestliže kvůli technickém­u stavu dojde k něčí újmě, ať už jde o řidiče, nebo chodce, tak za to správce komunikace nese následky,“říká expert na dopravní bezpečnost Roman Budský. Podle Budského jsou situace, kdy na automobil spadne strom, výjimečné. Řidič ale nemá šanci zareagovat.

 ?? Foto: HZS ?? Tragická nehoda Cisterna po pádu stromu vyjela ze silnice, řidič zemřel.
Foto: HZS Tragická nehoda Cisterna po pádu stromu vyjela ze silnice, řidič zemřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia